Latvijā pieaug viedtelefonu lietošana

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas mobilo sakaru lietotāji arvien biežāk, iegādājoties mobilos tālruņus, izvēlas viedtelefonus jeb tālruņus, kas spēj pieslēgties internetam un izmantot vairākas lietojumprogrammas, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā mobilo sakaru operatoru aptauja.

2010.gada beigās vairāk nekā 36% no SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) mazcenas piedāvājumos pirktajiem telefoniem, kas ir lielākā daļa no jaunajiem pirktajiem telefoniem, bijuši viedtālruņi, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir pieaugums par vairāk nekā četrām reizēm, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja LMT preses sekretāre Elīna Lidere.

No operētājsistēmām līderis ir "Symbian S60", ar ko LMT tīklā darbojas 45,6% viedtālruņi LMT tīklā. Pieaudzis ir "Android" operētājsistēmas īpatsvars, kas nu jau sasniedz 17,9%. Savukārt "iPhone" tālruņu operētājsistēmas "iOS" īpatsvars šobrīd ir 20,8% un "Windows Mobile" - 7,3%, sacīja Lidere.

"Tele2" preses pārstāve Egita Māliņa informēja, ka 2010.gada laikā viedtālruņu tirdzniecība "Tele2" klientu apkalpošanas centros pieaugusi par 10%, un patlaban no visiem mobilajiem tālruņiem "Tele2" tīklā viedtālruņi veido 1%, savukārt 90% tālruņu ir ar interneta pārlūkošanas iespējām.

Māliņa arī norāda, ka gandrīz 1% "Tele2" pēcapmaksas klientu lieto "iPhone". Kopumā pēdējā pusgada laikā pieprasījums pēc "iPhone" ir samazinājies, savukārt pieaugusi "Tele2" klientu interese par "Nokia N9", "Samsung Galaxy" un "HTC Desire" sēriju viedtālruņiem.

LMT, tāpat kā konkurentam "Tele2", Latvijā ir nedaudz vairāk par vienu miljonu klientu.

"iPhone" oficiālais izplatītājs Latvijā ir LMT, taču "Tele2" piedāvāja saviem klientiem sarūpēt jaunāko "iPhone4" modeli, iespējams, no ārzemēm. Vairākus "iPhone" dažādu paaudžu modeļus lietotāji arī paši ieveduši no ārzemēm.

"Bite Latvija" sabiedrisko attiecību menedžere Lita Grafa biznesa portālu "Nozare.lv" informēja, pēdējā gada laikā "Bites" klientu vidū pieprasījums pēc viedtālruņiem ir pieckāršojies.

"Redzam, ka arvien vairāk cilvēku novērtē gudro telefonu priekšrocības un ērtību, ko tie piedāvā. Piemēram, "Blackberry" viedtālruņi, ko Latvijas tirgū piedāvā tikai "Bite", ASV guvis milzīgu popularitāti. Arī pie mums šis tālruņu zīmols turpina nostiprināt savas pozīcijas," sacīja Grafa.

"Bite Latvija" datu produktu menedžeris Edgars Kalniņš iepriekš atklāja, ka Latvijā esot aptuveni 10 000 "Blackberry" telefonu lietotāju, taču neprecizēja, vai tie visi iegūti no "Bites" un tiek lietoti "Bites" vai citos tīklos. Tāpat kā "iPhone" un citus viedtelefonus, "Blackberry" var dažādos veidos iegādāties bez piesaistes "Bitei" vai citam operatoram.

Jau ziņots, ka Latvijā ir aptuveni 25 000 "iPhone" telefonu. 1,45% no LMT tīklā strādājošiem telefoniem ir dažādi "Apple" ražotie "iPhone", savukārt "Tele2 mārketinga un tirdzniecības direktors Jānis Spoģis informēja, ka "gandrīz viens procents "Tele2" pēcapmaksas klientu lieto "iPhone"".

Svarīgākais
Uz augšu