«Liepājas metalurga» atveseļošanos kavē akcionāru nesaskaņas (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Grūtībās nonākušā uzņēmuma «Liepājas metalurgs» (LM) akcionāriem vajadzētu kompānijā ieguldīt papildu naudu. Tā uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, piebilstot, ka akcionāru savstarpējās domstarpības kavē problēmu atrisināšanu.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio atzina, ka uzņēmuma nākotne patlaban lielā mērā atkarīga no akcionāru un kreditoru lēmumiem. Valdība nevar pieņemt lēmumus uzņēmuma vai tā kreditoru vietā.

«Ja kreditori būtu ar mieru pagaidīt .. tad nākamais jautājums ir - ko darīs akcionāri. Un

akcionāriem uzņēmumā būtu jāliek papildu nauda,

ministrs teica un norādīja, ka uzņēmumam patlaban trūkst naudas, kapitāla, apgrozāmo līdzekļu.

«Ja akcionāri lemtu ielikt daļu no nopelnītās naudas atpakaļ uzņēmumā, tad tas būtu pirmais un galvenais solis tam, lai varētu ar paļāvību raudzīties uz uzņēmuma attīstību.»

Jauns īpašnieks?

«Alternatīva, protams, ir, ja izdodas atrast kādu citu jaunu īpašnieku, piemēram, akcionāri nebūtu gatavi rekapitalizēt uzņēmumu, tad tas, protams, nebūtu pozitīvs signāls, bet teorētiski pastāv varbūtība sameklēt kādu citu potenciālu īpašnieku, kas vēlētos šo uzņēmumu attīstīt. Pie tā arī tiek strādāts. Konsultanti meklē arī šādus risinājumus.»

Šo procesu lūgta atbalstīt arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Netiek izslēgts arī valsts atbalsts

Tikai tad, ja ar kreditoriem nevar vienoties, papildu kapitālu nevar atrast, varētu palīdzēt Latvijas valdība. «Tajā brīdī iestājas valsts atbalsts, kas pats par sevi ir pietiekami komplicēta lieta.»

Te gan jāuzdod jautājumi, vai valdība un nodokļu maksātāji ir gatavi ieguldīt savu naudu viena uzņēmuma glābšanā.

«Metalurga» gadījumā nedrīkst rīkoties kā «Parex» glābšanā.

Valsts varētu iesaistīties, ja uzņēmumu būtu gatavi glābt un ieguldīt naudu arī paši akcionāri un citi investori. Pretējā gadījumā nodokļu maksātāju naudas ieguldīšana nebūtu efektīva.

«Ja neviens netic uzņēmuma darbības turpināšanai, tad nodokļu maksātāju naudas likšana iekšā, es domāju, ir ļoti riskants pasākums.»

Akcionāru nesaskaņas

Ministrs arī norādīja, ka uzņēmuma akcionāru starpā valda domstarpības. Iespējams, konflikts daudzu gadu garumā ir nozīmīgs faktors, kas liedz akcionāriem sadarboties un lemt par kapitāla palielināšanu un citām darbībām.

Šā konflikta izbeigšana ir viens no būtiskiem priekšnoteikumiem, lai nodrošinātu uzņēmuma dzīvotspēju.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu