Kā pasargāt bērnus no virtuālā terora (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Agrāk bērni aizsāka strīdus rotaļlaukumos, bet tagad šie disputi ir pārcēlušies virtuālajā vidē, piemēram, Facebook.

Kaspersky Lab norāda uz statistiku, kura liecina, ka piektdaļa pusaudžu (21,9%) ir bijuši pakļauti virtuālajam teroram — kiberbulingam.

Tagad mūsdienu skolēni izvēlas karot cits ar citu, izmantojot modernās tehnoloģijas un internetu. Piemēram, skolēni izmanto viedtālruņus, lai nofotografētu kādu klasesbiedru ģērbtuvē un pēc tam publicētu bildi Facebook vispārējas uzmanības piesaistīšanai. Parasti klasesbiedri aktīvi dalās ar šādiem attēliem ar visu skolu, lai pasmietos par nelaimīgo upuri. 14–17 gadus vecu pusaudžu vidū veiktais Eiropas pētījums atklāj satraucošus secinājumus —

katrs piektais pusaudzis Eiropā ir piedzīvojis iebiedēšanu un ņirgāšanos internetā.

Meitenēm uzbrūk biežāk

Pētījums par interneta atkarību 14–17 gadus vecu Eiropas bērnu vidū parādīja, ka gandrīz visiem (92%) pusaudžiem, kas regulāri izmanto internetu, ir reģistrēti profili vismaz vienā sociālajā tīklā. Cits Eiropas jaunatnes vidū veikts pētījums liecina, ka gandrīz 75% aptaujāto Latvijas pusaudžu izmanto interneta pieslēgumu jebkurā vietā, lai kur viņi atrastos. Vairāk nekā puse (63%) Eiropas jauniešu atzina, ka tīmeklī sazinās ar svešiniekiem, bet katrs trešais no viņiem ir ticies ar šiem svešiniekiem.

Virtuālo teroru nekādā ziņā nedrīkst uzskatīt par nenozīmīgu parādību. Vairāk nekā puse aptaujāto skolēnu (53,5%), kas paši to ir piedzīvojuši, norādīja, ka iebiedēšana un ņirgāšanās internetā ļoti negatīvi ietekmējusi viņu psihi. Interesanti, ka par pusaudžu kiberbulinga upuriem kļūst gan zēni, gan meitenes, tomēr meitenēm uzbrūk biežāk.

Kā ar to tikt galā?

Lai pasargātu savu bērnu no nepatīkamām viedtālruņu lietošanas sekām, vecāki var izmantot atbilstošas mobilo ierīču lietojumprogrammas. «Taču ar to nepietiek. Vecākiem vajadzētu risināt uzticības pilnu dialogu ar savu bērnu, ļaujot bērniem dalīties ar visu, kas viņus satrauc un nomāc. Tas ir ļoti svarīgi, runājot par situācijām, kad bērni var kļūt par ārpus viņu kontroles esošu tehnoloģiju upuriem, piemēram, kad klasesbiedri izmanto savu viedtālruni fotogrāfiju uzņemšanai,» stāsta Kaspersky Lab galvenais zinātniskais līdzstrādnieks drošības jautājumos Deivids Ems (David Emm).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu