Baidās, vai briti nenoraidīs prasību par Snoras īpašnieku izdošanu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvas Ģenerālprokuratūras vadība raizējas, ka Lielbritānija varētu neizdot Lietuvai bijušos bankas «Snoras» vadītājus un īpašniekus Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku, jo Lietuva tikko saņēmusi noraidījumu citā izdošanas prasībā, vēsta portāls «Alfa.lt».

Tas citē Ģenerālprokuratūras vadības nesenās sēdes protokolu, kurā ziņots, ka Ziemeļīrijas tiesas - gan pirmās instances, gan apelācijas tiesa - noraidījušas lūgumu izdot Lietuvai terorismā apsūdzēto «Īstās Īru republikāņu armijas» līderi Laiemu Kempbelu, norādot, ka viņa izdošana rupji pārkāptu Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Kempbela advokāti Lielbritānijas tiesas informējuši par «pazemojošajiem apstākļiem Viļņas Luķišķu cietumā un policijas aresta telpās». Pamatojot savu lēmumu, Ziemeļīrijas tiesa detalizēti apraksta Eiropas ekspertu un cilvēktiesību organizāciju sniegtos datus par pazemojošajiem un antisanitārajiem apstākļiem šajās ieslodzījuma vietās - šaurām un pārpildītām kamerām, kopīgām tualetēm un neapmierinošu pārtiku.

Ņemot vērā, ka Lielbritānijas tiesās pieņemts balstīties uz precedenta tiesībām, Ģenerālprokuratūra baidās, ka spriedums Kempbela lietā radīs precedentu, uz kuru atsaukties citām šīs valsts tiesām.

Ģenerālprokuratūras Organizēto noziegumu un korupcijas izmeklēšanas departaments veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu bankas «Snoras» īpašumu piesavināšanos, izšķērdēšanu, naudas atmazgāšanu, negodīgu grāmatvedību un citām noziedzīgām darbībām, kurās turēti aizdomās abi bijušie bankas vadītāji un īpašnieki.

Viļņas pilsētas rajona tiesa noteikusi viņiem apcietinājumu, un ģenerālprokurors Darjus Valis tika izdevis Eiropas aresta orderi, kas ļāva 2011.gada novembrī, drīz pēc bankas darbības apturēšanas, abus bijušos bankas akcionārus aizturēt Londonā, taču drīz vien viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu. Apsūdzētie baņķieri noraidījuši iespēju brīvprātīgi doties uz Lietuvu un sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm, bet Londonas Vestminsteras tiesa izdošanas prasības izskatīšanu atlikusi līdz jūlijam.

Izdošanas gadījumā Antonovs un Baranausks tiktu ievietoti policijas aresta telpās, bet vēlāk - Luķišķu izmeklēšanas izolatorā.

2011.gada 16.novembrī Lietuvas valdība nacionalizēja «Snoras» akcijas, bet 24.novembra vakarā Lietuvas Bankas valde paziņoja, ka nolēmusi banku likvidēt. 7.decembrī tika ierosināta «Snoras» bankrota lieta. 6.augustā tiesā iesniegta prasība sākt bankas likvidēšanas procedūru, ko tiesa apmierināja 22.augustā. Septembra sākumā «Snoras» bankrota administrators paziņoja, ka šī procedūra sākta.

Baranausks vadīja «Snoras» valdi, bet Antonovs - uzraudzības padomi. Viņiem piederēja attiecīgi 25,31% un 68,1% bankas akciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu