Minska: ES sankcijas ir nepamatotas (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) un ASV izziņotajām sankcijām, Baltkrievija otrdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka šādi pasākumi ir nepamatoti un lemti neveiksmei. "Šīm spaidu metodēm nav ne mazāko cerību uz panākumiem," teikts Baltkrievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Mēs paturam tiesības spert proporcionālus pretsoļus."

Tikmēr ES un ASV paziņojums par jaunām sankcijām izpelnījies atšķirīgu baltkrievu opozīcijas aktīvistu un viņu ģimenes locekļu vērtējumu.

"Sankcijas nespēs būtiski mainīt situāciju," spriež aizturētā opozīcijas līdera Anatolija Ļebedko dzīvesbiedre Svetlana. Prezidents Aleksandrs "Lukašenko ir atkārtoti norādījis, ka viņu tas nesatrauc".

Savukārt citi opozīcijas aktīvisti pauž vilšanos, ka Rietumi nav pieprasījuši jaunu prezidenta vēlēšanu rīkošanu Baltkrievijā.

"Ir nepieciešamas sankcijas, lai pieliktu punktu noziegumiem," norāda ieslodzītā opozīcijas aktīvista Pāvela Severinca māte Tatjana. "Taču es teiktu, ka sankcijām ir jābūt bargākām, ir jāpieprasa jaunas un godīgas prezidenta vēlēšanas."

ES un ASV liedz diktatoram Lukašenko iebraukšanu

Jau ziņojām, ES ārlietu ministri pirmdien sanāksmē Briselē pieņēma lēmumu par kontu iesaldēšanu un vīzu izsniegšanas aizliegumu Baltkrievijas prezidentam un 157 viņa vadītās valsts varas elites pārstāvjiem.

Sankciju sarakstā ir arī prezidenta vecākie dēli - Viktors un Dmitrijs -, aizsardzības ministrs Jurijs Žadobins, Valsts drošības komitejas priekšsēdētājs Vadims Zaicevs.

Arī ASV pirmdien izziņoja jaunas pret Baltkrievijas varas eliti vērstas sankcijas, anulējot licenci, kas ASV pilsoņiem ļāva slēgt darījumus ar divām baltkrievu naftas kompānijas "Belņeftehim" filiālēm, kā arī nosakot ceļošanas ierobežojumus par opozīcijas protestu apspiešanu atbildīgajām amatpersonām.

Divas dienas pirms gaidāmā lēmuma par jaunu sankciju noteikšanu Baltkrievija no ieslodzījuma atbrīvoja septiņus cilvēkus, šādi, domājams, cenšoties mazināt starptautiskās sabiedrības neapmierinātību ar pēcvēlēšanu demonstrāciju apspiešanu un opozīcijas atbalstītāju aizturēšanu.

Lukašenko vardarbīgi apspiež opozīciju

19.decembrī aizvadītajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās atbilstoši oficiālajiem rezultātiem uzvarējis līdzšinējais valsts galva - par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.

Lai protestētu pret vēlēšanās it kā notikušo falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmitiem tūkstošu demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī opozīcijas prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu