Francijas uzlidojumos Mali iznīcinātas divas islāmistu bāzes

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas kara aviācijas lidmašīnas Mali ziemeļos Gao pilsētas apvidū netālu no Nigēras uzlidojumos iznīcinājušas divas islāmistu nometnes, ceturtdien pavēstīja armijas un drošības struktūru pārstāvji.

Triecienu mērķis bijušas islāmistu pozīcijas Ansongo, kas atrodas 80 kilometru attālumā no Gao, un ekstrēmistu bāzes netālajā Seina Sonrai ciematā, apliecināja informācijas avots Mali armijā.

To, ka triecieni notikuši, apstiprināja arī informācijas avots Nigēras drošības struktūrās, norādot, ka «iznīcinātas divas lielas islāmistu bāzes», kā arī degvielas krājumi un ieroču arsenāli.

Ansongo atrodas 100 kilometru attālumā no Nigēras robežas.

«Francijas kara lidmašīnas īstenoja sekmīgus uzbrukumus islāmistu pozīcijām Ansongo un tuvākajā apkārtnē,» sacīja avots Mali armijā. «Triecieni bija veiksmīgi un nodarīja postījumus ienaidniekam.»

Gatavojoties atvērt otro fronti cīņā pret Mali islāmistiem, Uallamas pilsētā Nigērā netālu no robežas ar Mali patlaban ir izvietoti 2000 Čadas un 500 Nigēras karavīri.

Paredzams, ka Āfrikas valstu armijas, ANO pilnvarojumā iesaistoties Mali operācijās, sniegs atbalstu patlaban franču vadītajā ofensīvā, bet ar laiku pārņems tajā noteicošo lomu.

Kaujās rūdītajiem Čadas karavīriem karošana tuksnesī ir zināma lieta. Viņi ir pieredzējuši nemieru apspiešanā kā pašu valstī, tā kaimiņvalstīs.

Jau vēstīts, ka krīze Mali aizsākās pirms gada, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako martā sarīkoja apvērsumu.

Politiskā vakuuma rezultātā centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregu aprēķina alianse ar islāmistiem drīz vien izjuka, bet islāmistu grupējumi sāka pārvaldīt to kontrolē nonākušās teritorijas kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu «teroristu valsti».

Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija. Sākotnēji franču kara aviācija īstenoja uzlidojumus islāmistu pozīcijām, bet tagad franču karavīri kopā ar Mali armiju piedalās arī sauszemes operācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu