Kultūras ministres komandējums Austrālijā prasās pēc skaidrojuma (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kultūras ministres darba vizīte Austrālijā turpmāk liks daudz rūpīgāk izvērtēt šādu komandējumu lietderību. Tā atzinis premjers, atbildot uz izskanējušajām bažām, cik pamatota bijusi Žanetas Jaunzemes-Grendes vizīte eksotiskajā valstī, kurā viņu pavadīja arī dzīvesbiedrs. Tikmēr ir kļuvuši zināmi jauni fakti, kas vedina domāt, ka uz valsts rēķina ministre komandējumā lietderīgo bija apvienojusi ar patīkamo.

Kultūras ministres divu nedēļu ilgā vizīte norisinājās vienā Austrālijas pilsētā - Adelaidā. Taču Žaneta Jaunzeme-Grende, kurai komandējumā līdzi bija devies arī dzīvesbiedrs, apmetusies divās viesnīcās. LNT kļuvis zināms, ka pirmās septiņas diennaktis ministre ar vīru dzīvoja pieczvaigžņu viesnīcā Adelaidas centrā, bet pirmajā janvārī viņi pārcēlās uz pludmales viesnīcu, kur pavadīja atlikušās trīs diennaktis.

Kultūras ministrijā viesnīcas maiņu skaidro ar ministres darba kārtību,

norādot, ka Žaneta Jaunzeme-Grende bija uzaicināta apmeklēt divus dažādus pasākumus – vispirms Austrālijas latviešu Kultūras dienas, bet vizītes noslēgumā ģimeņu saietu.

Skaidrojums neiztur kritiku

Taču, aplūkojot Adelaidas karti, jāsecina, ka ministrijas skaidrojums neiztur kritiku. Šeit atrodas ministres pirmā viesnīca, otrā viesnīca ir okeāna krastā, taču vieta, kur notika ģimeņu saiets, nebūt nav pa ceļam, gluži pretēji - ģimeņu nometnes vieta ir pavisam citā virzienā.

Politologs Ivars Ījabs cilvēcīgi saprot, ka ministrei ir bijusi vēlme kādu laiku pavadīt pludmalē, tomēr viņš vērš uzmanību, ka

tas viss ir noticis uz nodokļu maksātāju rēķina.

LNT Ir zināms, ka viesnīca pilsētas centrā ir izmaksājusi 160 Austrālijas dolārus diennaktī, bet pludmales viesnīca krietni dārgāk - 288 dolārus.

«Ja ministrei liekas, ka viņai vajadzētu kaut kur vakaru pavadīt tuvāk pie jūras un ja tas nemaksā dārgāk kā pavadīt kaut kur citur, tad kādēļ lai to nedarītu. Jautājums, protams, ir par to, kādas ir tās izmaksas. Ja šī pludmales viesnīca ir krietni dārgāka par to, kur viņa ir dzīvojusi pirms tam, - piedošanu, tas nu noteikti nav Latvijas nodokļu maksātāju uzdevums apmaksāt vizītes un sauļošanos, tā sakot, šādā veidā,» skaidro Ivars Ījabs.

Savējie aizstāv ministres atpūtu: kritizēt ir liekulība

Ministres pārstāvētās Nacionālās apvienības vadība ir Žanetas Jaunzemes-Grendes pusē. Raivis Dzintars ir sašutis, ka Austrālijas apmeklējums izraisījis tik asu reakciju. Viņaprāt, vizīte ir apsveicama, jo ministre izrādījusi cieņu tautiešiem Austrālijā un stiprinājusi viņu saikni ar Latviju.

«Tas, ka kultūras ministre ir ziedojusi savas brīvdienas, lai būtu klāt šiem cilvēkiem, tas, man šķiet, ir tikpat normāli kā, piemēram, tad, kad ekonomikas ministrs dodas tikties ar Īrijas latviešiem vai Anglijas latviešiem. Kāpēc tie latvieši, kas trimdas gaitās bijuši spiesti doties uz Austrāliju, ir sliktāki par kādiem citiem?

Kritizēt ministri par šo soli ir ļoti liela liekulība.

Faktiski, manā skatījumā, tā ir politiska taktika no atsevišķu partiju puses, kurām pašreizējā brīdī ir izdevīgi, lai netiktu pievērsta lielāka uzmanība daudz tādiem kritiskākiem notikumiem par algu palielināšanu atsevišķās ministrijās,» apgalvo VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Partijas līderis uzsver, ka komandējuma izmaksas - nepilni četri tūkstoši latu - nav daudz, salīdzinot ar tiem simtiem tūkstošu, kas tērēti, viņaprāt, nejēdzīgos integrācijas projektos. Grendes partijas līderis uzskata, ka

ministres vīrs šajā braucienā valstij neizmaksāja ne santīma,

tomēr Kultūras ministrijas ierēdņu sniegtā informācija liecina, ka ministres vīrs dzīvojis par valsts naudu apmaksātā viesnīcā.

Valsts kontrolieres vērtējumā, runa ir par principiem

«Es domāju, ka daudz kur ir arī tāda morāli ētiskā puse. Tā, man liekas, ir bieži vien daudz būtiskāka par varbūt kādu izdevumu summu. Vai to var attaisnot, ka patiešām tad tas bija tāds ļoti saspringts komandējums, un nosaukt par pilnvērtīgu komandējumu, ja arī vienlaikus ir, es domāju, tāda ievērojama sava privātā laika izmantošana šā komandējuma laikā?» izsakās valsts kontroliere Ingūna Sudraba.

Ivars Ījabs uzskata, ka ministre situāciju var labot, ja sabiedrībai detalizēti izklāstīs, kāda bijusi viņas darba kārtība un kādus augļus nesusi vizīte.

Nevajag apvainoties: vajag paskaidrot!

«Ļaudis vienkārši grib zināt, kur aiziet šī nauda. Acīmredzot kultūras ministrei vienkārši vajadzētu nākt pretī sabiedrībai un nevis apvainoties, kas šobrīd, izskatās, ir noticis. Viņai nav nekāda pamata apvainoties. Viņas naudas devēji ir Latvijas nodokļu maksātāji,» atgādina Ījābs.

Premjers norāda, ka ministre jau pietiekami skaidri izklāstījusi vizītes mērķi un ieguvumus, tādēļ paskaidrojumus viņai neprasīs. Valdības vadītājs sola rīkoties pats.

«Es, protams, uzskatu, ka ir rūpīgāk jāvērtē šādu komandējumu lietderība, ko es arī no savas puses darīšu, it īpaši, ja tas notiek svētku sezonā. Šajā gadījumā es piekrītu, ka tieši tā, šādu komandējumu lietderība ir jāvērtē rūpīgāk. Mēs zinām, ka par šo jautājumu ir bijis pietiekami daudz publisku komentāru gan par komandējuma ilgumu, gan par komandējuma laika sakrišanu ar Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām utt. Un es tiešām uzskatu, ka tie ir faktori, kas ir jāvērtē,» komentē Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Pati kultūras ministre ir apgalvojusi, ka garajā komandējumā Austrālijā ir čakli strādājusi un aizdomām, ka tas bijis atpūtas brauciens, neesot pamata.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu