Baltijas jūrā pie Zviedrijas atrod padomju zemūdenes vraku (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Otrā pasaules kara laikā nogremdētas padomju zemūdenes vraks atrasts Baltijas jūras dzelmē pie Zviedrijas salas Ēlandes krastiem, pirmdien paziņoja Zviedrijas bruņotie spēki.

Domājams, ka atrastais vraks ir zemūdene «S-6», kas pazuda 1941.gada septembrī.

«1941.gada rudenī vairākas Krievijas zemūdenes no savām bāzēm devās patrulēt Baltijas jūrā. Vairākas tā arī neatgriezās. Bet tagad viena no tām ir atrasta uz dienvidaustrumiem no Ēlandes, saspridzināta lielos gabalos,» informēja Zviedrijas bruņotie spēki.

Tiek pieļauts, ka padomju zemūdeni «S-6» uzspridzināja Vācijas mīna, lai gan Zviedrijas armijas pārstāvji uzsvēra, ka nav iespējams pilnīgi droši pateikt, kas notika Baltijas jūras ūdeņos pirms vairākiem gadu desmitiem.

Zemūdenes vraks atrasts starptautiskajos ūdeņos Zviedrijas ekonomiskajā zonā vietā, kur ir daudz mīnu un kas ir zināma ar nosaukumu Vartburgas mīnu lauks.

Sākotnēji pirms vairākiem mēnešiem zemūdeni uzgāja Zviedrijas civilo ūdenslīdēju grupa, bet vēlāk to apstiprināja arī valsts jūras spēku kuģa komanda, kas specializējusies zemūdeņu glābšanas operācijās.

2009.gada jūnijā ūdenslīdēji ūdeņos starp Zviedriju un Somiju atrada padomju zemūdeni «S-2», kura ar mīnu tika nogremdēta 1940.gada janvārī kopā ar apmēram 50 apkalpes locekļiem.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu