ES uzliek jaunus noteikumus kredītreitingu aģentūrām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK), Eiropas Parlaments (EP) un Eiropadome panākušas kompromisu jautājumā par kredītreitingu aģentūru darbības uzraudzību, otrdien pavēstīja bloka iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē.

«Es atzinīgi vērtēju šodien panākto svarīgo vienošanos par papildu noteikumiem kredītreitingu aģentūrām. Šo noteikumu mērķis ir samazināt pārlieku lielo paļāvību uz reitingiem, izskaust interešu konfliktus un izveidot pilsoniskās atbildības režīmu,» skaidroja komisārs.

Kredītreitinga aģentūrām «būs jābūt atklātākām, piešķirot reitingus suverēnām valstīm», kā arī būs jāievēro «noteikumi par laiku, kad publiskot valstu reitingus, un būs jāpamato laiks, kad tiek publiskoti nepasūtīti valstu parādu reitingi,» lai nepieļautu finanšu tirgu destabilizāciju, uzsvēra Barnjē.

EK cer, ka jaunos noteikumus līdz šā gada beigām atbalstīs gan EP, gan bloka dalībvalstu līderi.

EK uzdots pienākums izvērtēt nepieciešamību izveidot Eiropas kredītreitinga aģentūru, un līdz 2016.gadam ziņot par to Eiropadomei un Eiropas Parlamentam.

Eiropas kredītreitingu aģentūra iecerēta kā alternatīva tādām ietekmīgām kredītreitingu aģentūrām kā «Standard & Poor's» un «Moody's», kuras saņēmušas kritiku par 2008.gada finanšu krīzes un eirozonas parādsaistību krīzes veicināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu