Jaunais ASV vēstnieks Pekala apmeklē Daugavpili (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šīs nedēļas sākumā, 23. un 24. oktobrī Daugavpili oficiālā vizītē apmeklēja ASV vēstnieks Marks Pekala, kurš vēstnieka pienākumus sāka pildīt septembra sākumā. Šī ir diplomāta otrā vizīte reģionos, iepriekš M. Pekala apmeklēja Liepāju. Savukārt vizīte Daugavpilī bija pirmais divu dienu brauciens.

Vizītes programma bija bagāta – vēstnieks tikās ar uzņēmējiem, skolēniem, studentiem, pašvaldības vadību, nacionālo kultūras biedrību un reliģisko kopienu pārstāvjiem.

Pirmās dienas vakarā M. Pekala atklāja mentoringa programmu uzņēmējiem, kas paredzēta ideju apmaiņas veicināšanai starp pieciem Latgales biznesa inkubatoriem, kas atrodas Daugavpilī, Rēzeknē, Līvānos, Balvos un Preiļos, un biznesa inkubatoru «The Idea Village» (biznesa inkubatora analogs) Ņūorleānā.

Ņūorleānas «The Idea Village» ir viens no veiksmīgākajiem biznesa inkubatoriem ASV un darbojas jau divpadsmit gadus. Šajā laikā ir īstenotas daudzas idejas, kas joprojām veiksmīgi attīstās. Sadarbība ar ASV Latgales «Ideju viesnīcai» ir svarīga tieši pieredzes apmaiņas un informācijas jomā. Tā ir galvenā mentoringa programmas būtība, t.i., personāla izglītošanas un attīstības metode, kad pieredzējušākais darbinieks (mentors) noteiktā laika posmā nodod savas zināšanas mazāk pieredzējušam. Tā ir savdabīga darbaudzināšana.

Projektu «Ideju viesnīca» vada Māris Igavens, tajā ir apvienoti pieci Latgales biznesa inkubatori. Viņš atzīmēja, ka Ņūorleānas pieredze un bagātās tradīcijas dažādu biznesa ideju īstenošanā noderēs vietējiem uzņēmējiem. Bez šaubām, pievilcīgu ideju izmantošanā Latgalē tiks ņemtas vērā vietējās īpatnības. Amerikāņu idejas adaptēs, nevis tieši ieviestas mūsu realitātē.

Atklāšanas laikā tika organizēts daudzkanālu televīzijas tilts, kurā piedalījās viss Latgales «Ideju viesnīcas» tīkls, Ņūorleāna un ASV vēstniecība Rīgā.

Apspriešanās atklājās vairākas kopīgas iezīmes, galvenie biznesa ideju īstenošanas pamatvirzieni – dizains, tekstils, metāla un kokapstrāde.

«The Idea Village» dibinātājs Tims Viljamsons pastāstīja, ka visapkārt ir ļoti daudz gudru cilvēku, kuriem ir brīnišķīgas idejas. Inkubatoru uzdevums ir palīdzēt viņiem īstenot savas ieceres. Rezultātā tas dod daudz pozitīva – augsti tehnoloģisku ražotņu un jaunu darba vietu izveidi. Lai īstenotu ideju, ir smagi jāstrādā, turklāt daudzus attur lielais dokumentu daudzums, bet inkubatoriem jāsniedz palīdzība arī šajā virzienā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu