Latvija «Doing Business» pētījumā krīt par četrām vietām (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pasaules Bankas «Doing Business» 2013.gada pētījumā Latvija no 21.pozīcijas pērn noslīdējusi uz 25.vietu 2013.gadā. Tas nozīmē, ka biznesa sākšana Latvijā, pēc Pasaules Bankas ieskatiem, nākamgad būs nedaudz sarežģītāka kā šogad.

Kā liecina informācija «Doing Business» mājaslapā, Igaunija no 24.vietas pakāpusies uz 21.vietu, savukārt Lietuva saglabājusi 27.vietu.

Saraksta pirmo vietu ieņem Singapūra, otrajā vietā ir Honkonga, trešajā vietā - Jaunzēlande, ceturtajā - ASV, bet piektajā - Dānija. 185.vietā ierindojusies Centrālāfrikas Republika. Pasaules Banka «Doing Business» pētījumā aplūko uzņēmējdarbības vidi 185 pasaules valstīs.

Pasaules Bankas uzņēmējdarbības vides novērtējumā «Doing Business» 2012.gada prognozē Latvija bija ierindota 21.vietā, tādejādi pakāpjoties par desmit vietām no 31.vietas 2011.gada novērtējumā, informē Ekonomikas ministrija.

Biznesa sākšana Latvijā, pēc Pasaules Bankas ieskatiem, nākamgad būs nedaudz sarežģītāka nekā šogad, jo šajā jomā Latvija sarakstā kritusi par astoņām vietām (no 51. uz 59. vietu). Ar būvniecības atļauju izsniegšanu Latvijā nākamgad būs līdzīgi kā šogad - no 2012.gada 112.vietas pasaulē noslīdot uz 113.vietu nākamgad. Elektrības piekļuves ziņā Latvija no 84.vietas pakāpusies līdz 83.vietai. Savukārt īpašuma reģistrēšanas ziņā Latvija pasaulē nākamgad pakāpusies no 32.vietas uz 31.vietu.

Uzņēmēji būs mazāk aizsargāti

Nemainīgas pozīcijas Latvija saglabājusi kredītu pieejamības ziņā (4.vieta) un pārrobežu tirdzniecības jomā (šogad 15.vieta, bet nākamgad - 16.vieta).

Pēc pētījuma rezultātiem, nākamgad Latvija mazāk aizsargās investorus (no 65.vietas 2012.gadā līdz 70.vietai nākamgad), turpretī nodokļu politikas ziņā Latvija pakāpusies no 67.vietas šogad uz 52.vietu nākamgad.

Savukārt maksātnespējas procesa atvieglošanas ziņā Latvija kritusi par vienu vietu - no 32.vietas šogad uz 33. nākamgad. Šis jau ir desmitais «Doing Business» pētījums. Pirmais tiks publiskots 2003.gadā.

EM: reitingu uzlabotu reformas tieslietu un būvniecības jomās

Lai uzlabotu Latvijas pozīcijas Pasaules Bankas «Doing Business» nākamajos pētījumos, ir nepieciešamas pārliecinošākas reformas tajās jomās, kurās joprojām būtiski atpaliekam no citām valstīm, piemēram, tiesu varas un tieslietu sistēmas efektivitātē, kā arī būvniecības saskaņošanas procesā, biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja Ekonomikas ministrijā.

Ministrijā atzina, ka «Doing Business 2013» uzņēmējiem labvēlīgas vides novērtējumā Latvija atrodas astotajā vietā Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, novērtējumā piekāpjoties tikai Dānijai, Apvienotajai Karalistei, Īrijai, Somijai, Zviedrijai, Vācijai un Igaunijai.

«Neskatoties uz atsevišķiem uzlabojumiem »Doing Business« novērtējumos, jāsecina, ka bez būtiska progresa jomās, kurās ilgstoši nav izdevies rast uzlabojumus, sasniegt turpmākus kopējās uzņēmējdarbības vides uzlabojumus mums būs neiespējami. Tieslietu sistēmas efektīvs darbs pie komercstrīdu izskatīšanas un maksātnespējas procesa vienkāršošanas ir izšķiroši svarīgs visai uzņēmējdarbības videi,» uzsvēra ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ministrs arī norādīja, ka kontekstā ar «Doing Business» pētījumu nepabeigts darbs ir arī Būvniecības likuma pieņemšana Saeimā, tādēļ viņš atkārtoti aicina Saeimu un arī nozaru organizācijas konstruktīvāk un pārliecinošāk virzīties uz priekšu, lai atvieglotu un sakārtotu būvniecības procesu Latvijā, kas ir visu pušu interesēs.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka, lai uzlabotu Latvijas pozīcijas «Doing Business» nākamajos pētījumos, bez reformām tiesu varas un tieslietu sistēmā, kā arī būvniecības saskaņošanas procesā, jāturpina darbs, pārskatot uzņēmējdarbību regulējošos normatīvos aktus un valsts pārvaldes sniegtos pakalpojumus, nodrošinot efektīvu institucionālo un normatīvo aktu ietvaru uzņēmējdarbībai.

Reformas un investīcijas veicamas arī izglītības kvalitātes nodrošināšanai, valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanai, infrastruktūras kvalitātes paaugstināšanai, veicot arī apjomīgākas privātās un publiskās investīcijas pētniecībā un attīstībā. No visu minēto reformu īstenošanas kvalitātes un ātruma būs atkarīga turpmāka Latvijas uzņēmējdarbības vides un ekonomikas konkurētspēja.

Ministrija arī norāda, ka «Doing Business 2013» pētījumā Latvija ir iekļauta kā labās prakses piemērs uzņēmējdarbības vides sakārtošanā. Pētījumā ir atzīts, ka valsts pārvaldes mērķtiecīgu uzdevumu rezultātā Latvijā 15 gadu laikā ir nodrošināts nepārtraukts reformu cikls, pateicoties tam ieguvēji ir Latvijas ekonomika un uzņēmēji. Šajā periodā ir veikti būtiski uzlabojumi visās «Doing Business» apskatītajās jomās. Turklāt Latvija to ir spējusi panākt, veicot ievērojamas reformas ekonomikas un finanšu krīzes situācijā. Pasaules Banka norāda, ka, pateicoties reformām un valsts pārvaldes korporatīvās pārvaldības principu stiprināšanai, Latvija ir palielinājusi investoru uzticamību un kopējo tirgus stabilitāti.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu