Premjers: Latvija joprojām ieinteresēta Visaginas AES projektā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas jaunā valdība patlaban vēl tiek veidota, un ir pāragri prognozēt tās rīcību, taču Latvija joprojām ir ieinteresēta Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta attīstībā, tā Lietuvā notikušo referendumu, kurā vairāk nekā 60% balsojuši pret staciju, komentēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Latvija patlaban gaida reģionālo partneru reakciju, ar Valsts kancelejas pārstāves Diānas Germanes starpniecību aģentūrai LETA norādīja premjers.

«Svētdien Lietuvā notikušajā referendumā Lietuvas tauta pauda noraidošu attieksmi pret jaunas AES būvniecību. Lai arī šī referenduma rezultāts nav tiesiski saistošs, patlaban varam prognozēt, ka tas apgrūtinās Visaginas AES projekta gaitu, bet lēmums par to joprojām būs jāpieņem Lietuvas valdībai,» norāda premjers.

Vienlaikus viņš uzsver, ka Latvijas līdzšinējā pozīcija ir nemainīga - nozīmīgākais priekšnosacījums Visaginas AES būvniecībai ir projekta ekonomiskais izdevīgums un ražotās elektroenerģijas konkurētspēja «Nord Pool Spot» tirgū.

Jau ziņots, ka Lietuvā, apkopojot datus par 1767 no 2017 vēlēšanu iecirkņiem, pret AES projektu balsojuši 62,7% referenduma dalībnieku, bet par - gandrīz 34%. Lai gan referenduma rezultāti nav juridiski saistoši, tomēr eksperti pieļāvuši iespēju, ka noraidošs balsojums līdz ar gaidāmo varas maiņu padara AES projekta nākotni nenoteiktāku, turklāt tas varētu negatīvi ietekmēt investoru attieksmi.

Jau paredzams, ka pēc vēlēšanām pie varas varētu nākt kreisi populistiskā Darba partija un centriski kreisie sociāldemokrāti, kas par trešo koalīcijas partneri pieaicinājuši labēji populistisko partiju «Kārtība un taisnīgums».

Darba partija līdz šim zināmā mērā atbalstījusi AES projektu, tikmēr sociāldemokrāti savus vēlētājus mudināja balsot pret kodolspēkstacijas būvi, apšaubot projekta «tehnisko un komerciālo jēgu». Sociāldemokrātu līderis Alģirds Butkevičs, kura partija saskaņā ar provizoriskajiem Seima vēlēšanu rezultātiem pārliecinoši ierindojusies otrajā vietā, gan pēc vēlēšanām solījis neapturēt AES projektu.

Partija «Kārtība un taisnīgums» savā programmā AES projektu gan atbalsta, bet domājams, ka tās viedoklis varētu nebūt izšķirošais.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu