Lietuvas Seims atbalsta referenduma rīkošanu par Visaginas AES (6)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Seims atbalstījis konsultatīva referenduma rīkošanu jautājumā par Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecību. Par šādu likumprojektu balsojuši 64 deputāti, pret to - 35, bet vēl 25 parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Konsultatīva tautas nobalsošana par to, vai Lietuvai ir lietderīgi celt jaunu AES, tiks rīkota 14.oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām. Kā paredzēts likumprojektā, vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi piekrīt jaunas atomelektrostacijas celtniecībai Lietuvā.

Paredzams, ka 16.jūlijā Seimam jāsanāk uz ārkārtas sēdi, kurā notiktu galīgais balsojums par referenduma rīkošanu.

Premjerministrs Andrjus Kubiļus un satiksmes ministrs Eliģijs Masjulis ierosināja veikt likumprojektā grozījumu, kas paredzētu referendumu rīkot pēc pāris gadiem, kad jau būs zināmas projekta tehniskās detaļas, taču šāds priekšlikums neguva atbalstu.

Kā pēc balsojuma izteicās premjers, referenduma formulējums ir pretrunā ar likumiem un konstitūciju, jo Seims jau nobalsojis par likumprojektu, kurā paredzēts būvēt jauno kodolspēkstaciju, līdz ar to «izveidojusies situācija, ka referendumā tiks lemts tas, kas jau izlemts».

Valdošās Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu deputāts Roks Žilinsks debatēs pirms balsojuma izteicās, ka šāds referendums neatkarīgi no iznākuma liecinātu par politiskās gribas svārstīgumu šai jautājumā, kas palielinātu projekta risku, kas savukārt palielinātu kredītprocentus.

«Lieli procenti projektu var pazudināt. Pasaule seko līdzi, investori vēro,» viņš paziņoja.

Savukārt kristiešu frakcijas deputāts Vidmants Žiemelis izteicies, ka cilvēkiem ar Visaginas AES projektu joprojām saistās daudz neskaidrību un referendums paver labu iespēju valdošajai koalīcijai «labāk un saprotamāk izskaidrot projekta priekšrocības».

Jau ziņots, ka Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ceturtdien parakstījusi Seima pieņemto likumu paketi, kas saistīta ar Visaginas AES celtniecību. Parakstus par referenduma rīkošanu attiecībā uz AES projektu Lietuvā kopš pavasara vāc divas iniciatīvas grupas.

Viena parakstu vākšanas akcija, ko rīkoja Lietuvas Zaļās politikas institūts, tikko beigusies. Kā paziņojis šā institūta prezidents Lins Balsis, lēsts, ka izdevies savākt aptuveni 100 000 parakstu. Lai referendums tiktu rīkots, nepieciešami 300 000 parakstu.

Savukārt Lietuvas Zaļo kustības iniciatīvas grupa parakstus vēl var vākt 20 dienas. Kā Seima sēdē izteicies premjers, nepietiekamais parakstu skaits liecinot, ka lielai daļai cilvēku šis jautājums nešķiet svarīgs.

Tikmēr Darba partijas deputāte Loreta Graužiniene norādījusi, ka par referenduma rīkošanu tomēr iestājušies daudzi tūkstoši cilvēku un viņu viedoklis jāņem vērā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu