Londona – Ņujorka vienā stundā (80)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.et3.com

Planētas relatīvais izmērs attiecībā pret cilvēku kļūs vēl mazāks, kad civilizācijas lietošanai tiks nodots jauns ceļošanas palīglīdzeklis – vakuumvilcieni.

Kā vēsta BBC, īpašie vilcieni, kas pārvietosies pa īpašiem vakuuma tuneļiem, ceļu no Ņujorkas uz Londonu veiks apmēram stundas laikā, pa ceļam attīstot līdz pat 2500 jūdžu jeb 4023 kilometru stundā lielu ātrumu. Ceļojot pretējā virzienā, tas nozīmē, ka, no Londonas izbraucot pusdienas laikā, Manhetenā vilciens piestātu plkst. 8 no rīta, vēsta Smartplanet.com.

Tik lielu vilciena pārvietošanās ātrumu var sasniegt, ja no tam paredzētā tuneļa izsūknē gaisu, radot vakuumu un novēršot jebkādu pretestību.

Ideja par vakuumvilcieniem jau pirms vairāk nekā 100 gadiem radās pirmās ar šķidro degvielu darbināmās raķetes konstruktoram Robertam Godārdam. Viņa iecerei gan nebija lemts piepildīties ekonomiskā pamatojuma trūkuma dēļ; piedevām arī paredzamais ātrums nebija pietiekams.

Ar mūsdienu koncepciju ir krietni citādāk, jo tā apvieno vakuuma tuneli ar magnētisko levitāciju, kas teorētiski atbalsta līdz pat 4000 km/h ātruma sasniegšanu.

Tikmēr amerikāņu inženieris Daniels Osters ir izstrādājis sešiem cilvēkiem paredzētu kapsulu, kas pasažierus starp ceļojuma galamērķiem pārvieto 1,5 metrus platā vakuuma tunelī. Ostera projektā tiek pieļauta pat 4000 jūdžu jeb 6400 kilometru stundā ātruma sasniegšana. Šāds vilciens spētu savus pasažierus no Ņujorkas Pekinā nogādāt apmēram divās stundās. Vakuuma vilciena pirmie prototipi varētu būt gatavi pēc mazāk nekā 10 gadiem.

Osters atzīmē, ka vispiemērotākā vide vakuumatuneļu būvniecībai būtu plaši, neapdzīvoti līdzenumi, kas nesasalst. Bet tie varētu būt iegremdēti arī okeānā nemainīgā dziļumā.

Vakuumvilcienu idejas atbalstītāji uzsver, ka mūsdienu sliežu ceļu tehnoloģija ir gandrīz 100 gadus veca, automašīnas tāliem braucieniem nav īsti piemērotas, aviācijas ceļi kļūst aizvien pārblīvētāki, piedevām lidošana vienmēr saistās ar ilga laika pavadīšanu lidostās, tādēļ ir nepieciešams meklēt jaunus pārvietošanās risinājumus.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu