Kā pašam izaudzēt čilli piparu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/soundfromwayout

Nākamajā sezonā gribu mājās podiņos audzēt čili piparus. Vai tas mūsu apstākļos ir iespējams, ar ko jāsāk? – jautā daugavpiliete Jeļena.

– Čili piparus sēj ziemas beigās – pavasara sākumā. Lai gan varat eksperimentēt arī citā laikā un piparus iestādīt vasarā.

Pavairošanai ar sēklām ieteicams izmantot pirmos 2–3 nogatavojušos augļus. Sēklas var uzglabāt pākstīs vai atsevišķās paciņās. Jāsēj ne dziļāk par 0,5–1 cm nelielos podos, irdenā, auglīgā augsnē, kas piemērota pieaugušiem augiem (daudzi iesaka izmantot pirkto zemi). Podiem vēlams uzlikt caurspīdīgu stiklu un novietot tos tumšā vietā. Ja temperatūra ir 20–25 grādi, sēklas uzdīgst aptuveni pēc 7–14 dienām. Vēsākos laika apstākļos (ne zemāk par 10–12 grādiem siltuma) dīgsti parādās pēc 18–20 dienām.

Parādoties pirmajiem dīgstiem, podi jānovieto gaišākā, no tiešiem saules stariem pasargātā vietā.

Kad stādiņiem podā kļūst par šauru, tos pārstāda atsevišķās glāzēs. Vasarā piparu var pārstādīt vienu vai divas reizes (atkarībā no augšanas intensitātes). Aptuveni 2–2,5 mēnešus pēc sēšanas pipari uzzied un sāk veidot augļus. Ziedēšanas un augļu ražošanas laiku var koriģēt ar auga apgriešanu. Martā iesētie pipari parasti uzzied jūlijā. Taču, ja vasarā to divreiz apgriež, pipars uzziedēs tikai oktobrī. Augu apgriežot, var izveidot ļoti skaistu, kompaktu, biezu krūmu, taču augļi, dienai rudenī kļūstot īsākai, un saules gaismas trūkuma dēļ var nenogatavoties.

Jāņem vērā, ka pipari prasa rūpīgu kopšanu. Ja augi netiek pietiekami laistīti, tie novājē, savairojas kaitēkļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu