Afēristi uzdarbojas jeb kārtējā cilvēku krāpšanas shēma (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kārtējo reizi pasta kastītēs tiek atrasti mistiski sūtījumi, aicinot iegūt savā īpašumā dažādus brīnumlīdzekļus. Lai arī par to tiek runāts atkal un atkal, noskaidrojām, ko ar mistiskajiem sūtījumiem darīt.

Pirms kāda laika rādījām stāstu par kādu kundzi, kura saņēma no pasta nodaļas uzaicinājumu ierasties pēc ierakstīta sūtījuma - mistiskas paciņas.

Inga: "Atvēru vaļā, izlasīju. Es ieraudzīju soļu skaitītāju, nodomāju – priekš kam man tas ir vajadzīgs? Man tas nav vajadzīgs! Un tādas notievēšanas zāles, nu, piedodiet man!"

Taču vēl pārsteigtāks par šāda veida sūtījumu, kas iemests vienkārši pasta kastītē, bija bijušais baletdejotājs Ilārs, kura auguma un svara attiecība nekādi neliecina par vajadzību tievēt. Ilārs: "Šā mēneša sākumā es saņēmu tādu interesantu sūtījumu no Helvetia Apotheke firmas, un viņi man sūta dīvainas interesantas divas paciņas un pavadvēstuli līdzi. Šai afēru firmai es gribētu teikt, ka man ir 1.80 m augums, un 79 kilogrami svars, man nav skaidrs, ar kuru vietu man būtu jātievē."

Tāpat kā Ingai, arī Ilāram par atteikšanos no sūtījuma jāsamaksā visai dīvains rēķins - 8 lati un 50 santīmi.

Zvanot uz norādīto klientu apkalpošanas nodaļas numuru, atbildi par radušos situāciju Ilārs vēl joprojām nav saņēmis. Arī biroja adreses vietā norādīts tikai pasta kastītes numurs.

''Laipni lūdzam Helvetia Apotheke klientu apkalpošanas centrā. Labākai apkalpošanai jūsu zvans tiek ierakstīts. Jūsu ātrākai apkalpošanai lūdzu nosaukt klienta numuru, kas atrodas rēķina kreisajā pusē labajā stūrī. Ja jūs vēlaties, lai jūs apkalpo latviešu valodā, nospiediet taustiņu viens. Nu un tagad ilgs tas mūžīgi, neviens necels augšā."

Ir darbiņš policijai

Ražotājs un izplatītājs „Helvetia Apotheke” ir uzņēmums Čehijā. Un visticamāk, šī ir kārtējā cilvēku krāpšanas shēma.

Margarita Kralliša, juriste: "Principā šis sūtījums, šī biznesa pakete ir orientēta uz psiholoģisko represiju attiecībā pret patērētāju, kurš varētu iegādāties šo preci aiz bailēm, ka ir atnācis krāsains papīrītis, vairāk tas ir tāds psiholoģiskais mārketings, uz ko ir tendējušies afēristi."

Kā skaidro juriste, vienīgā sūtījuma vieta ir miskaste, kas tālāk paredzēta attiecīgajai produkta pārstrādei. Un, ja pat tiek sūtītas draudu vēstules un dažādi citi brīdinājumi, tas viss nav jāuztver nopietni.

Margarita Kralliša, juriste: "Nekādas sankcijas, nekas tur būt nevar, protams, cik es saprotu, viņi sūta vēlreiz visādus brīdinājumus - viņi tā dara,

tas ir viņu mārketings, tādā veidā meklējot naivus cilvēkus, bet viennozīmīgi, ja šādas lietas notiek, tad te ir darbs policijai.

Bet ko tad darīt, ja pasta kastītē vai tuvējā pasta nodaļā saņemam ko dīvainu un pavisam negaidītu?!

Liene Dobele, Latvijas Pasta pārstāve: "Identificējot uzņēmumu, kurš nav zināms un no kura jūs neko negaidāt, droši dodiet to atpakaļ pasta operatoram, un šis sūtījums ir jāpieņem."

Latvijas Pasts gan par sūtījumu saturu neatbild, taču atrisinājums jebkurā situācijā ir viens - neatvērts sūtījums jāaizsūta atpakaļ uz turieni, no kurienes tas nācis. Un kas vēl vairāk - pastam tas jāveic bez maksas.

Liene Dobele, Latvijas Pasta pārstāve: "Šeit laikam būtiski izšķirt divus saņemšanas veidus: viens veids ir, kad klients tiek izsaukts uz pasta nodaļu saņemt sūtījumu pret parakstu; ja klients nevēlas šo sūtījumu saņemt, viņam ir tiesības atteikties no tā, bet būtiski ir neatvērt šo sūtījumu vaļā. Kad jūs saņemat pasta kastītē, tas ir sarežģītāk, bet tāpat ir iespēja sūtījumu nest uz pasta nodaļu un bez maksas nosūtīt atpakaļ saņēmējam."

Kā šī firma iegūst cilvēku datus, nav zināms, taču patērētājam ir tiesības atteikties no visa, kas nav pasūtīts.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu