Rīdzinieks Ušakovs saņem dzīvokļa īres kompensāciju (289)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līderis Nils Ušakovs, kurš šogad pašvaldību vēlēšanās kandidē uz Rīgas mēra amatu, pirms diviem gadiem kļuvis par Rīgas tuvumā esošā Carnikavas novada iedzīvotāju, kas parlamenta deputātam pavēris iespēju ik mēnesi saņemt vairāk nekā 400 latu lielu dzīvojamo telpu īres kompensāciju, šodien raksta "Diena".

Par to piešķiršanu atbildīgās Saeimas amatpersonas laikrakstam uzsver, ka formāli likums nav pārkāpts, varot runāt vienīgi par deputāta ētiku.

Ušakovs, kurš bērnību un skolas gadus pavadīja Imantā, atzīst, ka tikai pavisam nesen savu dzīvesvietu reģistrējis Carnikavas novadā. "Tas bija personisku motīvu dēļ, man Rīgā nav neviena īpašuma, es Rīgā īrēju dzīvokli," stāsta deputāts. Viņš šajā solī nesaredz neko pretrunīgu, jo "to man likums atļauj".

Kā liecina Saeimas interneta mājaslapā pieejamā statistika, šo kompensāciju viņš sācis saņemt 2007.gada augustā. Šā gada februārī un janvārī viņš saņēma 485 latus, bet martā - 421 latu.

Par kompensāciju piešķiršanu atbildīgās Saimnieciskās komisijas vadītājs Vilnis Edvīns Bresis (ZZS) stāsta, ka deputāti atnes dokumentus par dzīvokļa īri un, pamatojoties uz tiem, tiek piešķirtas kompensācijas, un nekādas "izmeklēšanas" par to pamatotību netiek veiktas.

"Ētika jau ir cita kategorija, es droši vien tā nedarītu," piebilst deputāts.

Arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Sergejs Dolgopolovs (SC) uzskata, ka "tā ir gaumes lieta", kas "atkarīga no cilvēka audzināšanas un attieksmes".

Šobrīd dzīvojamās īres kompensācijas saņem 37 no citām Latvijas vietām ievēlētie Saeimas deputāti. Saeimas kārtības rullis nosaka, ka šādu kompensāciju var saņemt deputāti, kam nav dzīvesvietas Rīgā. Martā šīs kompensācijas svārstījās no 210 latiem līdz 485 latiem.

Tās saņēmis arī Gundars Daudze (ZZS) un Guntis Blumbergs (ZZS) no Ventspils, Jānis Lagzdiņš (TP) no Liepājas un Jānis Dukšinskis (LPP/LC) no Daugavpils.

"Diena" norāda, ka šī nav pirmā reize, kad kompensāciju piešķiršana kļūst par Saeimas deputātu klupšanas akmeni. Neilgi pēc 9. Saeimas ievēlēšanas atklājās, ka vairāki deputāti īrējuši dzīvesvietu no radiniekiem.

Bez dzīvojamās platības īres kompensācijas vēl deputātiem tiek apmaksātas telefonsarunas (77 lati), reprezentācijas izdevumi (135 lati) un transporta izdevumi (janvārī tie svārstījās no 58 latiem līdz 375 latiem). Vairāki parlamentārieši kā savus palīgus nodarbinājuši ģimenes locekļus.

Komentāri (289)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu