Samazināto PVN likmi piemēros apkurei, elektrības un gāzes piegādēm (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība šodien vienojās, ka no šā gada 1.jūlija pazemināto 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi piemēros apkurei, bet no nākamā gada sākuma - elektroenerģijas un dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, kā arī mājokļu remonta un frizieru pakalpojumiem.

Šādus ierosinājumus izteica valdības izveidotā darba grupa, kurai pēc Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru sanāksmes bija jāmeklē risinājums pazeminātās PVN likmes piemērošanai Latvijā.

Izrēķināts, ka pazeminātās PVN likmes piemērošana valsts budžeta ieņēmumus samazinātu par 18 miljoniem latu, bet inflāciju - par 0,46 procentpunktiem.

Latvijā patlaban siltumenerģijas piegāde iedzīvotājiem tiek atbrīvota no PVN, kas ir pretrunā ar ES direktīvas nosacījumiem. ES finanšu ministri janvārī vienojās par iespējām dalībvalstīm piemērot pazeminātās PVN likmes, ja tas neietekmē konkurenci.

Pazeminātās PVN likmes ietekme uz apkures tarifiem katrā pašvaldībā ir atšķirīga. Piemēram, ar 5% likmi, pēc darba grupas rīcībā esošās informācijas, vislielākais tarifa samazinājums būtu Rīgā un Olainē - par 8%, bet citās pašvaldībās tas varētu nebūt tik būtisks, piemēram, Cesvainē - par 0,6%, Lubānā - par 0,8%.

Darba grupa gan norāda, ka, neskatoties uz PVN pazeminātās likmes ieviešanu, turpmākajos gados siltumenerģijas piegādes cenas varētu turpināt pieaugt citu faktoru dēļ, piemēram, energoresursu iepirkumu cenu rezultātā.

Ņemot vērā PVN iespējamās izmaiņas siltumenerģijas piegādēm iedzīvotājiem, kā arī pieaugušos elektroenerģijas un dabasgāzes tarifus, pēc darba grupas secinājumiem, būtu jāizskata arī iespēja turpmāk piemērot pazemināto likmi elektroenerģijas un dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem.

Patlaban Latvijā elektroenerģijas un dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, tāpat kā visiem patērētājiem, tiek piemērota PVN standartlikme - 18%.

Darba grupa norāda, ka pazeminātās nodokļa likmes piemērošana iedzīvotājiem mazinās maksājumus par elektroenerģiju un dabasgāzi.

Pazeminātās likmes piemērošana ierobežotu inflācijas pieaugumu. Piemēram, elektroenerģijas gala tarifs iedzīvotājiem samazinātos par 11%, patēriņa cenu indeksu samazinot par 0,24 procentpunktiem. Dabasgāzes galatarifs samazinātos arī par 11%, samazinot patēriņa cenu indeksu par 0,07 procentpunktiem.

ES finanšu ministru lēmums pazemināto PVN likmi ļauj piemērot arī atsevišķiem darbietilpīgiem pakalpojumiem, piemēram, maziem labošanas darbiem divriteņiem, apaviem un ādas izstrādājumiem, apģērbam un mājsaimniecības tekstilijām, privātu mājokļu remontam, logu un privātu mājsaimniecību tīrīšanai, mājas aprūpes pakalpojumiem, frizieru pakalpojumiem.

Izvērtējot iespējamo PVN pazemināto likmju piemērošanu darbietilpīgiem pakalpojumiem, darba grupā secināts, ka to varētu piemērot privātu mājokļu remontu pakalpojumiem un frizieru pakalpojumiem.

Pēc Latvijas Skaistumkopšanas nozares asociācijas sniegtās informācijas, pazeminātās PVN likmes piemērošana frizieru pakalpojumu cenas tieši neietekmētu, taču kopumā veicinātu nozares attīstību. Valsts budžeta ieņēmumus pazeminātā nodokļa likme frizieru pakalpojumiem mazinātu par 1,1 miljonu latu.

Pēc Latvijas Amatniecības kameras pārstāvju sniegtās informācijas, arī privātu mājokļu remonta pakalpojumu grupā būtu ļoti grūti noteikt tiešu PVN pazeminātās likmes piemērošanas ietekmi.

Par Latvijas vēlmi pazemināto PVN likmi piemērot darbietilpīgiem pakalpojumiem līdz 31.martam ir jāinformē Eiropas Komisija. Tā aptuveni trīs mēnešu laikā izvērtēs, vai mūsu valsts plāni 5% PVN likmi attiecināt uz frizētavu un mājokļu remonta pakalpojumiem nevarētu ietekmēt konkurenci.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu