Pasaule kļuvusi par 102 miljardieriem bagātāka (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nauda kā dzīves kvalitātes rādītājs, kuras arvien par maz, ir Rietumu kultūras sastāvdaļa, tāpēc jo vairāk tie, kam nav, ar interesi vēro tos, kam ir. Mēs vērojam miljonāru un miljardieru sarakstus, skatāmies smalko aprindu hronikas un laiku pa laikam mēģinām iedomāties sevi viņu vietā. Ko es darītu? Ko es gribētu? Ko es varētu? Un, pats galvenais, kāpēc man nav?!

Pirms meklēt atbildi, palūkosimies, kas ir bagātākie cilvēki ārzemēs un tepat Latvijā. Pasaules bagātāko cilvēku sarakstu ik gadu publicē lietišķo aprindu žurnāls Forbes, savukārt Latvijā deviņus gadus pēc kārtas miljonārus ir skaitījis žurnālists Lato Lapsa.

Nepārspētais Bils

Pirmo reizi ASV vadošo uzņēmēju sarakstu Forbes sastādīja 1918. gadā. Sarakstā tika iekļauti 30 bagātākie amerikāņi, un tajā laikā visturīgākais no viņiem bija Džons Rokfellers, kam piederēja 1,2 miljardi dolāru. Šajā kontekstā kļūst labāk saprotami Forbes redaktora palīdzes Luisas Krollas vārdi, komentējot šā gada sarakstu: "Miljards vairs nav tas, kas tas bija agrāk." Kur nu Rokfelleram ar miljardu desmitu īpašniekiem mūsdienās sacensties.

Publicējot pasaules bagātāko cilvēku sarakstu, žurnāls Forbes atklāja, ka, salīdzinot ar pērno gadu, šogad miljardieru skaits pasaulē palielinājies par 18 procentiem (klāt nākuši 102 jauni miljardieri), tādējādi ļaujot runāt par ekonomikas strauju attīstību. Āzijā par bagātības uzkrāšanas centru ir kļuvusi Indija, savukārt Krievija pēc bijušā naftas kompānijas Jukos vadītāja Mihaila Hodorkovska ieslodzīšanas cietumā ir atklājusi jaunus bagātniekus, kas ieņem viņa vietu. Tiesa, pirmajā desmitniekā Krievija vēl nav tikusi – tās bagātākais cilvēks Romāns Abramovičs ar saviem 18,2 miljardus vērtajiem īpašumiem ir tikai vienpadsmitais. Savukārt jau divpadsmito gadu pēc kārtas bagātākais cilvēks pasaulē ir Microsoft vadītājs Bils Geitss, kura īpašumi mērāmi 50 miljardos dolāru.

Pēc žurnāla datiem, pasaulē pašlaik ir 793 miljardieri. Pēc miljardieru skaita pasaules bagātākā valsts ir ASV, kuras pārstāvji aizņem desmit no pirmā bagātnieku divdesmitnieka vietām. Tiesa, pirmais desmitnieks ir mazliet interesantāks – tur figurē arī Meksikas, Zviedrijas, Francijas, Saūda Arābijas, Kanādas un Honkongas bagātnieki.

Visi tie, kas žurnāla veidotajā bagātnieku sarakstā bija pērn, savas bagātības ir tikai palielinājuši, norāda Forbes. Piemēram, Krievijas miljardieri sarausuši par 82 miljardiem dolāru vairāk nekā pērn. "Globālā ekonomika pēdējo divu gadu laikā ir augusi tādos apjomos, kādi nav pieredzēti kopš Otrā pasaules kara," skaidrojot miljardieru skaita pieaugumu, saka Forbes galvenais redaktors Stīvs Forbss, par šādas attīstības iemesliem norādot "inflācijas vēsmu" un "patēriņa preču ražošanas bumu".

Indijā Forbes ir saskaitījuši 23 miljardierus, un to īpašumu kopējā vērtība ir 99 miljardi dolāru, tādējādi Indija ieguvusi Āzijas bagātākās valsts statusu, apsteidzot Japānas 27 miljardierus, kuru īpašumu kopējā summa tiek lēsta 67 miljardu apmērā. Tas, protams, ja neņem vērā Krieviju, ko tiklab varētu pieskaitīt pie Eiropas kā pie Āzijas – mūsu kaimiņvalsts 33 miljardieru kopējie iekrājumi ir 172 miljardus dolāru vērti. Galu galā viens pats Romāns Abramovičs, kas pasaules bagātāko cilvēku sarakstā ieņem 11. vietu, ir sataupījis 18,2 miljardus zaļo naudiņu. Žurnāls norāda, ka lielākā tiesa Krievijas bagātnieku par savu labklājību var pateikties augstajām gāzes un naftas cenām, kas, salīdzinot ar pērno gadu, pieaugušas par astoņiem procentiem – tiesa, arī sava izveicība ir bijusi nepieciešama, jo Saūda Arābija, valsts, kam pieder pasaulē lielākās naftas atradnes, ar saviem 11 miljardieriem kopā var saskaitīt vien 68 miljardus dolāru.

Bagātību koncentrācijas ziņā pasaulē pirmajā vietā ir Ņujorka – tur apmetušies 40 no pasaules bagātākajiem cilvēkiem, Maskavā tādu ir 25. Ironiskā kārtā Krievijas bagātākais cilvēks R. Abramovičs jau nez kuro gadu par savu mājvietu izvēlējies Londonu (un par Londonas pārstāvi arī nodēvēts) – un ne velti, jo tur dzīvojošo miljardieru skaita ziņā šī pilsēta ar 23 bagātniekiem ieņem trešo vietu Tiesa, britiem ar krievu naudiņām spēkoties grūti – Lielbritānijas bagātākais cilvēks, Vestminsteras hercogs, kas pelna ar nekustamo īpašumu tirgošanu, dabūjis vien sešus miljardus dolāru.

Forbes miljardieru sarakstā ir 78 sievietes, un viņu ir par desmit vairāk nekā pērn. Tiesa, tikai sešas no viņām pie bagātības ir tikušas, pateicoties savam darbam, pārējām, tā teikt, izdevies dzīvē labi iekārtoties. No pasaules miljardieriem jaunākā persona ir 22 gadus vecā libāniete Hinda Harirī, kas no sava politisku motīvu dēļ noslepkavotā tēva Rafīka Harirī mantojusi 1,4 miljardus dolāru. Salīdzinot ar pērno gadu, miljardieru sarakstā klāt nākuši 102 jauni vārdi. Kopējā 793 saraksta miljardieru īpašumu vērtība sasniegusi 2,6 triljonus dolāru, un aptuveni puse no tiem pieder amerikāņu uzņēmējiem.

Jauno krievu paaudze

Pirmo visas pasaules bagātāko cilvēku sarakstu Forbes sastādīja 1982. gadā, un pirmie Krievijas pārstāvji tajā parādījās vien 1997. gadā, raksta Gazeta.ru. Toreiz viņi bija septiņi, no kuriem bagātākie – Mihails Hodorkovskis, pie mums itin labi zināmais Boriss Berezovskis un Vagits Aleksejevs. Tiesa, ilgi šie kungi miljardieru sarakstā gozēties nevarēja, jo pēc gada tur bija atrodams vien Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam lojālais oligarhs Vladimirs Potaņins, kura īpašumus Forbes bija aprakstījuši par 1,6 miljardiem. Taču arī viņam no saraksta nācās pazust, un 1999. un 2000. gadā neviens krievu uzņēmējs Forbes ievērību neizpelnījās. Tomēr pēcāk uzņēmēji sasparojās (vai arī valdība iežēlojās), un 2001. gadā sarakstā parādās astoņi Krievijas pilsoņi, 2002. gadā – septiņi, 2003. – 17, 2004. – 25. Interesanti, ka paši Krievijas pētnieki 2004. gadā savā valstī bija saskaitījuši 36 miljardierus.

"Krievija turpina mūs pārsteigt," komentējot faktu, ka, salīdzinot ar pērno gadu, šeit parādījušies septiņi jauni miljardieri, intervijā BBC sacīja L. Krolla. Viņa gan norāda arī uz pretējiem procesiem Krievijā – no saraksta izkritis bijušais Jukos vadītājs, kas notiesāts par krāpšanos un nodokļu nemaksāšanu, ieslodzīts cietumā Sibīrijā un nu iztiek ar mazāk nekā vienu dolāru dienā. Pēc Forbes datiem, M. Hodorkovska īpašumi joprojām ir ap pusmiljonu dolāru vērti.

Jāpiebilst, ka R. Abramovičs pēdējā laikā ir bijis viens no veiksmīgākajiem bagātības rausējiem – viņš, salīdzinot ar 2004. gadu, pērn savu kapitālu palielinājis par nepilniem pieciem miljardiem, bagātnieku tabulā pakāpjoties par desmit pozīcijām uz augšu. Šāds panākums vēl izdevies tikai Francijas uzņēmējam Bernāram Arno, kas ir septītais pasaules bagātākais cilvēks ar īpašumu vērtību 21,5 miljardi dolāru.

No Krievijas pārstāvjiem pēc R. Abramoviča otrs bagātākais ir LUKoil vadītājs Vagits Aleksejevs, kas ar saviem 11 miljardiem dolāru kopējā sarakstā ir 37. vietā. Trešais bagātākais ir Novoļipeckas metalurģijas kombināta īpašnieks Vladimirs Ļisins, kam pieder 10,7 miljardi dolāru.

Kopumā Krievijas miljardieru invāziju žurnāla vadība skaidro ar valsts ekonomiku, raksturojot to kā "uzlecošu zvaigzni". "Ilgu laiku mūs izbrīnīja, kur viņi ņem tik daudz naudas, taču tagad ir skaidrs, ka visa pamatā ir ātri augoši tirgi," saka S. Forbss. Krievijas ekonomiku pozitīvi ietekmējušas gan naftas cenas, gan ārvalstu investoru piesaiste, tādējādi krievu uzņēmējiem ir izdevies daļu krējuma nosmelt arī pašiem.

Arī Latvijā viņu kļūst vairāk

Deviņus gadus pēc kārtas žurnālists Lato Lapsa ir veidojis Latvijas miljonāru sarakstu, un, pēc viņa aktivitātēm spriežot, tendence ir nepārprotama. Pērn kopā ar Kristīni Jančevsku publicētā grāmata Latvijas miljonāru noslēpumi un jaunais 500 miljonāru saraksts liecina – salīdzinot ar 2004. gadu, pērn pie mums parādījās 150 jauni miljonāri.

L. Lapsas aktivitātes miljonāru grāmatvedībā izpaužas arī dažādās šā saraksta modifikācijās. Un tā, izmantojos šos un citus datus, dažādi preses izdevumi gada laikā papūlas izveidot papildu sarakstus – žurnāls Pastaiga pērn publicēja simt Latvijas bagātāko sieviešu sarakstu, Nedēļa rakstīja, ka masu saziņas līdzekļos visvairāk pieminētie miljonāri ir Aivars Lembergs, Māris Verpakovskis un Ainārs Šlesers, savukārt žurnālā Kapitāls L. Lapsa publicēja materiālu par 35 Latvijas bagātākajiem cilvēkiem vecumā līdz 35 gadiem. Lielais sports, banku pakalpojumi, informācijas tehnoloģijas, naftas un ostu uzņēmējdarbība ir sfēras, kurās gados jaunie cilvēki spējuši sapelnīt visvairāk naudas, taču visienesīgākā joma ir nekustamo īpašumu tirdzniecība – no 35 saraksta pārstāvjiem desmit naudu pelna šajās sfērās.

Piesakot jaunāko miljardieru sarakstu, Forbes redaktora palīdze Luisa Krolla norādīja uz grūtībām, skaitļojot dažādu cilvēku bagātību, jo vieni var būt ieinteresēti savu īpašumu novērtējuma palielināšanā, piemēram, plānojot pārdot savu uzņēmumu, savukārt kāds cits, kas gatavo laulības šķiršanu, var gribēt, lai kapitāla vērtība šķistu pēc iespējas mazāka. Spriežot pēc L. Lapsas izteikumiem, arī Latvijā situācija ir līdzīga, jo vairāki miljonāriem pieskaitītie protestē pret iekļaušanu sarakstā, mēģinot norādīt, ka viņu īpašumi ir krietni mazāki, nekā žurnālisti izskaitļojuši, vai, kas vēl interesantāk, norādot uz saviem pieticīgajiem dzīves apstākļiem, kas neļauj izskatīties pēc miljonāra.

"Vai [..] miljonāra kautrība tiešām nozīmē, ka zināmai Latvijas turīgāko ļaužu daļai ir problēmas ar matemātiku — bet varbūt ar pašnovērtējumu?" jautā grāmatas Latvijas miljonāru noslēpumi un jaunais 500 miljonāru saraksts autori. "Nē, ja tā, viņi nemūžam nebūtu sasnieguši savu pašreizējo statusu. Neapšaubāmi viens no patiesajiem vietējo miljonāru kautrības iemesliem ir saistāms ar joprojām dzīvo pašsaglabāšanās instinktu, kas izstrādājies 90. gadu pirmajā pusē, kā arī vispārējo cilvēces nostāju pret saviem turīgākajiem līdzcilvēkiem, kuru advokāts Andris Grūtups, runājot par savu draugu un kolēģi no miljonāru saraksta – Andri Šķēli, raksturoja īsi: "Viņš ir bagāts, un bagātos nemīl visā pasaulē.""

****

Miljonāru pētniekam Lato Lapsam Mēs jautāja:

Kad Latvijā būs pirmais miljardieris?

"Ja izslēdzam leģendas un mītus par bagātībām no vienas puses un iespēju, ka Latvijā tiks radīts produkts, kas līdzvērtīgs Microsoft pirmajiem

produktiem, tad tuvāko desmit gadu laikā miljardierus Latvijā nesagaidīsim. Taču pēc desmit gadiem – paskatīsimies.

Vai jūs gribētu būt miljardieris (-re)?

***

Par viņu L. Lapsa un K. Jančevska raksta: "Viena no Latvijas ekscentriskākajām uzņēmējām, kam miljonāres statusu nodrošina viņai piederošie nekustamie īpašumi."

Irēna Pulkinena, nekustamo īpašumu kompānijas S. P. Properties prezidente:

"To, ka es kļuvu par miljonāri, daļēji noteica veiksme un daļēji mans nemiers. Taču ne par miljonāri, ne miljardieri kļūt neesmu gribējusi. Cilvēkam taču tik daudz naudas nav vajadzīgs. Es neesmu azartiska, taču pieņemu, ka ir cilvēki, kam naudas pelnīšana varētu būt azarts. Citi iet uz kazino, bet citi nodarbojas ar biznesu. Miljardu pelnīšanai esmu par slinku."

"Otrais cilvēks "Parex" impērijā, kurš bankas prezidents nav tikai tāpēc, ka divi prezidenti Latvijas likumdošanā nav paredzēti," grāmatā raksta L. Lapsa un K. Jančevska.

Parex bankas valdes loceklis Viktors Krasovickis savā komentārā Mēs ir lakonisks, bet izteiksmīgs:

"Es neredzu lielu atšķirību starp savu pašreizējo stāvokli un to cilvēku dzīvi, kam pieder vairāk nekā miljards."

***

Latvijas miljonāri

Grāmatas Latvijas miljonāru noslēpumi un jaunais 500 miljonāru saraksts autori izvairās no striktas miljonu piesaukšanas un Latvijas bagātnieku precīzas hierarhijas veidošanas. Tomēr autoriem ir gana skaidrs, kas būtu uzskatāmi par Latvijas turīgākajiem ļaudīm, un uz šo datu bāzes hipotētiskais saraksts ir šāds:

1. Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, Parex impērijas īpašnieki

2. Mihails Uļmans, koncerna Mono galva

3. Vasilijs Meļņiks, Eiroholdinga vadītājs

4. Aivars Lembergs, Ventspils mērs

5. Andris Šķēle, nosacīti bijušais politiķis un uzņēmējs

6. Justs Karlsons, klaida latvietis, darbojas nekustamo īpašumu un celtniecības jomā

7. Vilis Vītols, vēl viens klaida latvietis, kas miljonus ieguva, veiksmīgi pārdodot Māras banku, atklātā sabiedriskā fonda Vītola fonds vadītājs

8. Leonīds Esterkins – Rietumu bankas lielākais īpašnieks

9. Pēteris Šmidre, uzņēmējs, veiksmīgi pārdevis BaltkomGSM

10. Vladimirs Solomatihs, grupējumu Skonto un Ventspils pārstāvis

Dati: Grāmata Latvijas miljonāru noslēpumi un jaunais 500 miljonāru saraksts

"Ja desmitnieka pirmo vietu ieguvējiem no Parex īpašumu kopējā vērtība patiešām var būt lēsta 80–100 miljonos latu, tad apakšdaļā jau iespējams iekļūt ar padsmit miljonus eiro vērtiem īpašumiem. Un šādu uzņēmēju kļūst aizvien vairāk – kas neapšaubāmi ir priecīga ziņa visiem, izņemot neglābjamus skauģus," raksta grāmatas Latvijas miljonāru noslēpumi autori.

***

Desmit pasaules bagātākie

Bils Geitss

Microsoft vadītājs acīmredzami sāk atvirzīties no ikdienas korporatīvā darba, secina Forbes. Pagājušajā gadā viņš pirmo reizi nepiedāvāja savu redzējumu uzņēmuma finanšu analītiķu sanāksmē. Tā vietā B. Geitss labprātāk iesaistās jaunos projektos un veicina dažādu Microsoft daudzo nodaļu sadarbību. Viņš iesaistījies arī labdarībā – viņa un sievas Melindas Geitsas fonds Bill & Melinda Gates Foundation finansiāli atbalsta cīņu pret malāriju, B hepatītu un AIDS.

Varens Baflets

Kā noskaidrojis Forbes, šim vīram skaidrā naudā ir vismaz 43 miljoni dolāru, taču lielākā daļa viņa bagātības ir ieguldīta dažādos vērtspapīros. Pagājušajā gadā krietnu žūksni sapelnījis, mijot naudu, mainot dolārus pret citu valstu valūtām. Viņa rīcībā ir Coca-Cola, American Express, Gilette un citu uzņēmumu vērtspapīri.

Karloss Slims Elu

Šis vīrs tiek uzskatīts par Latīņamerikas bagātāko cilvēku un darbojas telekomunikāciju nozarē. K. S. Elu pieder fiksēto un bezvadu sakaru operatori. Pazīstams arī kā mākslas darbu kolekcionārs, un viņam piederošās Rodēna skulptūras iespējams apskatīt Museo Soumaya, Mehiko muzejā, kuru viņš uztur un vārdu devis par godu vienai no savām bijušajām sievām.

Ingvars Kamprads

Savu karjeru pretī miljardiera statusam sācis kā jau kārtīgs bagātnieks – no nulles. Jaunībā bijis preču izplatītājs, 1947. gadā nodibinājis pirmo uzņēmumu, kas tirgojās ar mēbelēm. Uzņēmējdarbība bija veiksmīga, un pašlaik viņam piederošajā mājas mēbeļu tirdziecības un dizaina tīklā Ikea 32 valstīs ietilpst 202 lielveikali.

Pastāv viedoklis, ka Ikea preču katalogs ir otrs visvairāk izplatītais izdevums pasaulē pēc Bībeles – katru gadu tā tirāža ir simt miljonu.

Lakšmi Mitals

Šis vīrs pārrauga pasaulē lielāko tēraudrūpniecības uzņēmumu Mittal Steel, kura peļņa 2005. gadā bija 29,1 miljards dolāru. Uzņēmumā L. Mitalam pieder 87,4 procenti akciju. Pēdējos divos gados savu varenību vēl vairāk palielinājis, iegādājoties citus tēraudrūpniecības uzņēmumus vai arī apvienojoties ar tiem.

Pols Alens

Microsoft līdzdibinātājs, vēlāk no datortehnoloģijām un informācijas tehnoloģijām pievērsies naftas biznesam, kontrolējot dažādus cauruļvadu transporta un enerģētikas uzņēmumus. Sponsorē SpaceShipOne projektu, kas sola nākotnē nodrošināt komerciālos reisus kosmosā.

Bernārs Arno

Pērn viņš tika kronēts par Modes pāvestu – šo titulu B. Arno nodrošināja viņam piederošās luksusa preču impērijas LVMH veiksmes – akciju cenas pēdējā gada laikā pieaugušas par 35 procentiem. LVMH ietilpst Christian Dior, Fendi, Louis Vuitton un citi zīmoli.

Princis Alvalīds bin Talals

Princis Talals tiek uzskatīts par vienu no bagātākajiem Saūda Arābijas investoriem, arī vienīcu ķēdes īpašnieks. Pērnā gada nogalē viņš iemantoja negatīvu publicitāti, kad atklājās viņa 20 miljonu dolāru lielais dāvinājums Hārvarda un Džordžtaunas universitātei, lai tās paplašinātu islāma studiju nodaļas.

Kenets Tomsons

Kanādas bagātākajam vīram pieder vairāk nekā puse masu saziņas līdzekļu konglomerāta Tomson Corp. akciju. K. Tomsona panākumi acīmredzot vienai no Latvijas telekomunikāciju firmām ir likuši izšķirties par saukli Turies kopā ar ģimeni, jo K. Tomsons tam ir lielisks paraugs. Korporāciju 1934. gadā dibināja viņa tēvs, un arī viņa dēls Deivids, jādomā, ies pa šo taku, jo jau tagad viņš ir uzņēmuma priekšsēdētājs. Turīgais kanādietis izceļas ar savu mākslas priekšmetu kolekciju un 2002. gadā par 77 miljoniem dolāru iegādājās Rubensa gleznu Nevainīgo noslepkavošana – tā ir ceturtā visu laiku augstākā summa, kas izsolē samaksāta par gleznu.

Li Kašins

Āzijas bagātākais vīrs, šķiet, nodarbojas ar visu, kas varētu būt ienesīgs. Viņš veic darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, viņam pieder mobilo sakaru operators, mazumtirdzniecības tīkls, galvenais elektroenerģijas piegādātājuzņēmums Honkongai, kā arī pasaulē lielākais konteineru termināļu operators.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu