Datora labākā draudzene (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sākumā tās saukuši arī par vabolēm, taču lietotājiem labāk iepaticies tās dēvēt par pelēm. Varbūt tas izklausījies mīļāk, jo galu galā daudziem, kas tagad strādā ar datoru, šī dzīvnieciņa vārdā dēvētā ierīce jātur rokā gandrīz katru dienu.

Lāzerpeles – samērā jauna tehnoloģija, ko 2004. gadā prezentēja Logitech.

Mazais lāzerstars nodrošina daudz lielāku precizitāti nekā optiskajām un mehāniskajām.

Arī virsma, pa kuru tās tiek bīdītas, vairs nav tik būtiska.

Pagaidām gan šādas peles ir diezgan dārgas. Taču materiāli, ko izmanto to ražošanā, esot diezgan lēti, tāpēc nepaies ilgs laiks, un lāzerpeles sāks strauji ieņemt optiskās peles vietu.

Mehāniskās ar bumbu vidū – šīs datorpeles kursoru uz ekrāna novieto pēc tā, kā bīdot ripinās lodīte peles apakšā. Lai arī tas ir lielisks izgudrojums, tomēr šīs peles nav tik precīzas kā pārējās un, attīstoties jaunām tehnoloģijām, pamazām zaudē savu vietu tirgū. To cena ir zemāka nekā pārējām.

***

Optiskās ar gaismas staru – daudz precīzākas par mehāniskajām pelēm. Turklāt sākotnējā problēmas ar tām nepieciešamo speciālo paliktni tagad ir atrisinātas, un tās labi darbojas arī uz parastām virsmām. Nereti izskata dēļ pircēji to maldīgi notur par lāzerpeli, jo tai apakšā tiek izstarota sarkana gaisma, kas uztver peles kustības un attiecīgi pārbīda kursoru ekrānā.

Datorpeles līdzīgi citām tehnoloģijām kļūst mobilākas un daudzfunkcionālākas. Jaunākās tiek ražotas bez vadiem. Turklāt atšķirībā no pirmajiem modeļiem signāls sasaistei ar datoru kļūst kvalitatīvāks. Krietni retāk pele pēkšņi pārtrauc reaģēt vai darbojas aizturēti, ja uztvērējam priekšā aizlikti kādi priekšmeti vai pele atrodas pārāk tālu no tā. Bezvadu variantu sāk izvēlēties pat datorspēļu spēlētāji, kuriem īpaši būtiski, lai spēles laikā pele darbotos visu laiku un ātri. Ražotāji piedāvā arī daudzkanālu uztvērējus, kas gadījumā, ja viens signāls nedarbojas, automātiski dod peles pārvietošanas signālu datoram pa citu kanālu. Jārēķinās, ka bezvadu pelēm nepieciešamas baterijas. Tas ne vienmēr ir tīkams risinājums, jo, kā tas parasti gadās, baterijas beidzas svarīgākajā momentā. Pamazām arī šī problēma tiek risināta, izstrādājot jaudīgākas baterijas. Atsevišķiem modeļiem komplektā nāk lādētāji – peli ievieto, kad nestrādā ar datoru. Būtiski aug peles jutīgums. Tiem, kas vēl strādā ar vecajām mehāniskajām pelēm, nopērkot jaunu, varētu likties, ka dators sāk strādāt ātrāk. Sava veidu revolūciju ieviesušas arī lāzerpeles. Pagaidām gan tas vēl ir jaunums, tāpēc diezgan dārgs, taču reaģē uz daudz sīkāku kustību, nekā pašreiz populārās optiskās peles. Turklāt labi darbojas uz dažādām virsmām.

Arvien populārāki kļūst portatīvie datori. Mazajām bezvadu pelēm izstrādāti speciāli uztvērēji. Piemēram, lai lidostā sēžot, pēkšņi pa jūsu datoru kāds nesāk darboties, tas klausa tikai jūsu peli. Izdomā arvien jaunus veidus, lai to būtu ērtāk pārnēsāt. Jaunākais risinājums – datora ligzdā jeb PC card slotā ievietojama pele, tā ne pārāk labi ieguls plaukstā, bet būs bīdāma un klikšķināma kā parastā.

Jaunajām datorpelēm ir papildu taustiņi. Piemēram, mūzikas skaļuma regulēšanai un TV pārslēgšanai, taču pamatfunkcijas veic arī vecās peles. Kamēr nav izjustas jaunās, veco nomainīt droši vien daudziem nemaz negribas. Tāpēc īpašu vērību ražotāji pievērš arī peles dizainam. Fantāzijas lidojums ir pamanāms.

***

6 datorpeļu lietotāju tipi

Universālais

Katram nav vajadzīgi daudzie taustiņi uz peles. Turklāt bieži vien nepieciešams laiks, lai saprastu, kas ko nozīmē, un beigās vēl jāiemācās, kā to lietot. Turklāt arī peles svara un precizitātes atšķirības parastam lietotājam dažkārt var būt pat nav tik pamanāmas, kur nu vēl tik būtiskas, lai par tām piemaksātu. Šādiem lietotājiem galvenais, lai pele pietiekami ērti iegultu plaukstā un varbūt mazliet izdaiļotu arī galdu. Standartpelei parasti ir divi taustiņi (labais un kreisais) un ritulis pa vidu, ērtākai informācijas caurskatīšanai uz augšu un uz leju.

Datorspēlmanis

Īpaša datorpeļu lietotāju grupa, jo spēlēs taču svarīga katra milisekunde. Turklāt spēlētājam pele atsevišķos gadījumos var būt pat tuvāka nekā kāds no ģimenes locekļiem. Tāpēc ražotāji piestrādā gan pie šo datorpeļu iespējami augstākas precizitātes, gan ergonomikas, dizaina, svara un papildu taustiņiem. Līdzīgi kā pie attēlā redzamās Creative datorpeles arī pie citu ražotāju modeļu tapšanas mēdz strādāt pazīstami datorspēļu čempioni. Spēlētājiem svarīgas arī īpašas datorprogrammas, kas ļauj ieprogrammēt peles taustiņus un veikt vairāk darbību.

Biroja darbinieks

Biroja darbiniekiem varētu pietikt ar parastu standarta peli, taču ražotāji ir izstrādājuši speciālus biznesa klases modeļus. Atsevišķas šo peļu funkcijas patiešām var atvieglot ikdienas darbu pie datora. Par labāku darbinieku tās jūs, visticamāk, nepadarīs, taču, piemēram, pele, kurai ikreiz, kad jums pienāks e-pasts no priekšnieka, iedegsies sarkana gaismiņa, šad tad situāciju varētu glābt. Ņemot vērā, ka uzņēmējiem ļoti svarīga ir datu drošība, šai kategorijai lietderīgas varētu būt biometriskās peles, kas vispirms identificē lietotāju pēc pirkstu nospiedumiem.

Ceļotājs

Visi, kas datoru nēsā līdzi. Tas varētu būt students, kas ar savu portatīvo datoru vēlas ērti pastrādāt gan skolas bibliotēkā un lekcijā, gan mājās. Arī uzņēmējs, kam vajag datoru ņemt līdzi pie klientiem, un, protams, ceļotājs. Šiem lietotājiem svarīgi, lai pelīte būtu pēc iespējas mazāka un vieglāka un to būtu ērti pārnēsāt. Turklāt ražotāji izceļas ar diezgan lielu fantāziju – sākot ar izbīdāmiem paliktņiem, lai peli varētu padarītu lielāku un tuvinātu parastai biroja pelei, un beidzot ar pērn prezentēto plakano peli, ko var nesāt līdzi datorā kā atmiņas karti.

Multimediju fans

Jau šobrīd ar jaunākajām datorpelēm var ne tikai darboties pie datora, bet pārslēgt arī televīzijas kanālus un izmantot tās kā pulti mūzikas centram. Tagad šādi aprīkotas ir arī klaviatūras, taču, ja jums labāk patīk datorpele, tad ražotāji arī tajā iestrādājuši šādas funkcijas un papildu taustiņus. Turklāt nevajag jau uzreiz ķerties klāt televizoram. Datorā var, piemēram, mainīt dziesmas vai filmas skaļumu un dažkārt varbūt to ērtāk izdarīt ar peli.

Stilotājs

Mode prasa upurus. Atsevišķiem lietotājiem arī peļu dizains var būt svarīgāks par to iespējām un precizitāti – ja vien pamatfunkcijas pele veic, kāpēc gan tai būt tradicionālai pēc formas. Turklāt arī šeit ražotāju fantāzijai robežas ir diezgan plašas, un parastā datorpele tiek ne tikai pārveidota līdzīgāka īstajai pelei, bet iegūst arī citu dzīvnieku formas un, kā redzams attēlā, var pārtapt pat par pūdernīcu. Izplatītas ir arī datorpeles ar krāsainām gaismiņām un caurspīdīgu apvalku, lai var redzēt, kas tai vēderā.

***

Biometriskās peles datu drošībai. Pirkstu nospiedumu pārbaude, lai identificētu lietotāju un tādējādi nodrošinātu informācijas aizsardzību, arvien biežāk parādās jaunajās tehnoloģijās. Arī datorpeles nav izņēmums. Attēlā – Kensington biometriskā pele.

Bez taustiņiem, bet ar augstu funkcionalitāti. Apple produkti ir īpaši iecienīti to dizaina dēļ. Turklāt arī jaunajā Mighty Mouse datorpelē kompānija saglabājusi tradīciju iztikt bez daudziem taustiņiem. Atliek tikai uzklikšķināt kreisajā vai labajā peles pusē. Savukārt mazā lodīte uz peles ļauj ripināties pa datoru 360 grādu leņķī. Sānu taustiņi peles abās malās ļauj paskatīties, kas ir vienā vai otrā dokumenta pusē.

Rimbuļpele. Izvēloties peli, svarīgākais, cik ērti jūtaties, to lietojot. Lai arī tradicionālās peles ir ar diviem taustiņiem un ritenīti pa vidu, diezgan iecienīts modelis ir datorpele ar bumbu vidū vai sānos.

Pele un interneta telefons. Tehnoloģiju saplūšana pēdējos gados ir aktuālākā tēma šajā nozarē. Sony datorpele, kas ir arī interneta telefonijas Skype telefons, ir viena no šādu hibrīdu piemēriem. Tikai, ko darīt, ja jārunā pa telefonu un jāsameklē kaut kas internetā?

Plakanā pele portatīvajiem datoriem. Lai arī skārienpaliktņi (angliski – touch pad) nav īpaši ērti, tomēr papildus portatīvajam datoram peli līdzi parasti negribas staipīt, un ražotāji cenšas piemēroties steidzīgu cilvēku vajadzībām. Šogad lielākajā sadzīves elektropreču izstādē Lasvegasā tika demonstrēts visai interesants risinājums šai problēmai – kompānijas Mogo plakanā pele. To varēs glabāt portatīvā datora ligzdā (tā sauktajā PC card slotā). Pārdošanā šī datorpele varētu parādīties šā gada martā.

Datorpeles kā dekors. Veikalos piedāvā daudz dažādu formu un krāsu peles – tās var kļūt arī par atraktīvu dizaina elementu.

***

Pieslēgvietas

Izvēloties datorpeli, svarīgi paskatīties, vai jaunās peles vadu varēsiet iespraust savā datorā. Atkarībā no modeļa un datora vecuma pieslēguma vietas datoram ir dažādas. Pašām datorpelēm parasti nāk līdzi arī pārejas, lai tās varētu izmantot dažādām pieslēgvietām, taču ne vienmēr.

Seriālā pieslēgvieta – peles šādām pieslēgvietām jau labu laiku neražo. Taču, ja jums saglabājusies vēl lietojama vecā pele, ziniet, ka arī jaunajos datoros to vēl varēs izmantot, jo gandrīz visos ir seriālā pieslēgvieta.

PS/2 pieslēgvieta – ja dators ražots pēc 1994. gada, tajā vajadzētu būt tā sauktajai PS/2 pieslēgvietai. Caur to tiek nodrošināta mazliet ātrāka datu pārraide. Pagaidām PS/2 vēl ir standarts dažādu ierīču pievienošanai datoram, taču praktiski visas jaunās datortehnoloģijas jau darbojas ar USB kabeļiem.

USB pieslēgvieta – nodrošina daudz ātrāku datu pārraidi nekā abas iepriekš minētās pieslēgvietas, taču USB ir iebūvēts tikai jaunākajos datoros un darbosies tikai ar Windows 98 vai jaunāku operētājsistēmu. Tāpēc parasti datorpelēm ar USB kabeli nāk klāt arī pāreja uz PS/2. Turklāt arī USB tagad ir jaunāks un ātrāks variants – USB 2.0, kas nepieciešams pašu jaunāko modeļu iespēju pilnvērtīgai izmantošanai.

Bezvadu peles – lai gan dažas peles darbojas arī bez vadiem, gluži bez pieslēgšanās datoram iztikt nevarēs. Parasti jāpievieno vismaz signāla uztvērējs. Atsevišķos gadījumos tas gan jau ir iebūvēts datorā. Parasti šādās reizēs tiek izmantoti tādi mobilajās tehnoloģijās pazīstami bezvadu datu pārraides risinājumi kā Bluetooth vai infrasarkanais.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu