Varētu atvieglot Latvijas un Krievijas pierobežas iedzīvotāju pārvietošanos (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamnedēļ, 25.maijā, Ministru kabinets skatīs noteikumu projektu par Latvijas un Krievijas valdību vienošanos par pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu.

Parakstīt minēto vienošanos paredzēts pilnvarot Latvijas vēstnieku Krievijā Edgaru Skuju.

Patlaban Latvijas un Krievijas pilsoņi un iedzīvotāji ieceļo un uzturas otras valsts teritorijā saskaņā ar Eiropas Savienības un nacionālajiem normatīvajiem aktiem un divpusējiem līgumiem.

Vienošanās projekts ieviestu vietējās pierobežas satiksmes atļauju un tās izsniegšanas kārtību pierobežas teritorijā dzīvojošiem iedzīvotājiem, pamatojoties uz abu pušu saskaņotiem sarakstiem.

Vietējās pierobežas satiksmes atļaujas paredzēts izsniegt bez maksas ar derīguma termiņu no viena līdz diviem gadiem. Vienošanās projekts paredz, ka pierobežas teritoriju iedzīvotāji, kuriem ir vietējās pierobežas satiksmes atļaujas, var uzturēties otras puses valsts pierobežas teritorijā 90 dienas 180 dienu laika posmā.

Vietējās pierobežas satiksmes atļaujas tiks izsniegtas, ja ieceļošanas mērķis otras puses teritorijā ir piederošā nekustamā īpašuma apsaimniekošana, radinieku apmeklējums, radinieku apbedījuma vietu apmeklējums, medicīniskās palīdzības saņemšana, piedalīšanās kultūras, izglītības un sporta pasākumos un to organizēšana, kurus regulāri rīko pušu valsts pārvaldes iestādes un institūcijas, piedalīšanās reliģiskos pasākumos, kā arī regulāra ekonomisko kontaktu īstenošana, pamatojoties uz attiecīgiem līgumiem, bez tiesībām strādāt.

Tāpat vienošanās projekts nosaka, ka pierobežas teritoriju iedzīvotāji, kuri ļaunprātīgi izmanto tās nosacījumus, ir atbildīgi saskaņā ar pušu tiesību aktiem. Ārlietu ministrija (ĀM) skaidro, ka, noslēdzot minēto vienošanos, nav nepieciešams papildus slēgt vienošanos starp Latviju un Krieviju par to personu atpakaļuzņemšanu, kas pārkāpušas vietējās pierobežas satiksmes režīmu, jo patlaban ir spēkā nolīgums starp Eiropas Kopienu un Krieviju par atpakaļuzņemšanu.

ĀM rīcībā nav statistikas datu par personu skaitu, kuras varētu ceļot saskaņā ar vienošanās projekta nosacījumiem, tādēļ tā nevar aprēķināt ieņēmumu samazinājumu attiecībā uz valsts nodevu par vīzas izsniegšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu.

2010.gada 22.aprīlī Saeimā ir pieņemti grozījumi Imigrācijas likumā, kurā noteikts deleģējums Ministru kabinetam izdot noteikumus par vietējās pierobežas satiksmes atļaujas izsniegšanas, reģistrēšanas, anulēšanas un atcelšanas kārtību, kā arī apstiprināt vietējās pierobežas satiksmes atļaujas paraugu. Pamatojoties uz minēto deleģējumu, ĀM jau ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu.

Vienošanās Latvijas pusē attiektos uz tādām pilsētām kā Alūksne, Balvi, Kārsava, Ludza, Viļaka un Zilupe. Arī Alsviķu, Annas, Baltinavas, Balvu, Bērzgales, Bērziņu, Bērzkalnes, Bērzpils, Blontu, Briežuciema, Briģu, Ciblas, Cildas, Cirmas, Dricānu, Ezernieku, Gaigalavas, Goliševas, Isnaudas, Istras, Ilzeskalna, Jaunalūksnes, Jaunannas, Jaunlaicene, Krišjāņu, Kubuļu, Ķepavas, Lazdukalna, Lazdulejas, Lauderu, Lendžu, Liepnas, Līdumnieku, Malienas, Malnavas, Mālupes, Mārkalnes, Medņevas, Mežvidu, Mērdzenes, Nautrēnu, Nirzas, Ņukšu, Pildas, Pureņu, Pasienes, Pededzes, Pušmucovas, Rugāju, Rundēnu, Salnavas, Stružānu, Susāju, Svariņu, Šķaunes, Šķilbēnu, Tilžas, Veclaicenes, Vectilžas, Vecumu, Vīksnas, Zaļesjes, Ziemeru, Zvirgzdenes un Žīguru pagasta iedzīvotājus skartu šī vienošanās.

Savukārt Krievijas pusē vienošanās attiektos uz Krasnogorodskas rajona pilsētas Krasnogorodskas, Opočkas rajona pilsētas Opočkas, Ostrovas rajona pilsētas Ostrovas, Palkinas rajona pilsētas Palkinas, Pečoru rajona pilsētas Pečoru, Pitalovas rajona pilsētas Pitalovas, Sebežas rajona pilsētu Sebežas un Sosnovij Bor iedzīvotājiem.

Arī tādu Krievijas pagastu kā Pograņičnaja, Pokrovskaja, Krasnogorodskaja, Grainskaja, Iļjinskaja, Partizanskaja, Variginskaja, Makušinskaja, Prigorodnaja, Berežanskaja, Rubiļovskaja, Siņereckaja, Kačanovskaja, Rodovskaja, Palkinskaja, Novousitovskaja, Vasiļjevskaja, Čerskaja, Lavrovskaja, Kruppskaja, Novoizborskaja, Izborskaja, Paņikovskaja, Gavrovskaja, Ļinovskaja, Nosovskaja, Pitalovskaja, Tuļinskaja, Dubnovskaja, Skadinskaja, Višgorodskaja, Žogovskaja, Tomsinskaja, Mostiščenskaja, Dubrovskaja, Gļembočinskaja, Dolosčanskaja un Lavrovskaja iedzīvotājus skartu šī vienošanās.

Minētais noteikumu projekts valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts jau pagājušā gada augustā.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu