Munkevica lietu uzrauga Jūrmalgeitas prokurore Zaļūksne (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirmstiesas izmeklēšanu kukuļdošanā aizdomās turētā bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica krimināllietā uzrauga prokurore Velta Zaļūksne, kas pirms vairākiem gadiem uzturēja apsūdzību tā dēvētajā Jūrmalgeitas lietā.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Zaļūksne apstiprināja, ka viņa Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamo 5000 latu kukuļa piedāvāšanu un nodošanu, lai kukuļdevēja interesēs nodrošinātu Jūrmalas domes sēdē labvēlīgu rezultātu mēra uzticības balsojumā, ir uzraugošā prokurore.

Kriminālprocesa likums uzraugošajam prokuroram pirmstiesas izmeklēšanas laikā paredz vairākus pienākumus un tiesības, piemēram, dot norādījumus par procesa veida izvēli, izmeklēšanas virzienu un izmeklēšanas darbību veikšanu, ja procesa virzītājs nenodrošina mērķtiecīgu izmeklēšanu un pieļauj neattaisnotu iejaukšanos personas dzīvē vai vilcināšanos.

Prokurors drīkst pieprasīt arī doto norādījumu izpildi un veikt procesuālās darbības, par to iepriekš informējot procesa virzītāju.

To, kāpēc viņai uzticēts uzraudzīt minēto kriminālprocesu, Zaļūksne nevarēja pateikt, taču viņa to nesaistīja ar to, ka savulaik uzturēja apsūdzību 2005.gada Jūrmalas mēra kukuļošanas krimināllietā.

Saskaņā ar Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļā noteikto pienākumu sadali lietu uzraudzīt viņai uzticējis tiešais priekšnieks - nodaļas virsprokurors Modris Adlers.

Parasti prakse ir tāda, ka uzraugošajam prokuroram vēlāk, kad savākts pietiekami daudz pierādījumu, lietu nodod arī apsūdzības izvirzīšanai un vēlāk tās uzturēšanai tiesā. Tomēr ar dažādiem apstākļiem lietu var uzticēt arī citam prokuroram.

Par krimināllietu Zaļūksne komentārus nevarēja sniegt, jo lieta ir tikai nesen ierosināta un joprojām atrodas izmeklēšanā KNAB.

Zaļūksnei bez Munkevica lietas un Jūrmalgeitas saistība ar noziegumu izmeklēšanu Jūrmalas varas iestādēs ir nu jau ierasta lieta. Viņa ir apsūdzības uzturētāja arī krimināllietā, kurā par kukuļņemšanu apsūdzēta Jūrmalas prokuratūras prokurore Irina Bogdanova. Patlaban lieta joprojām tiek izskatīta Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā.

Munkevica lietā un Jūrmalgeitas lietā prokurores faktors nav vienīgā sakritība. Abos noziegumos scenārijs ir diezgan līdzīgs, proti, kukulis dots, lai domes sēdē nodrošinātu labvēlīgu rezultātu balsojumā par mēru un abās reizēs kukulis piedāvāts pašvaldības deputātam - Jūrmalgeitā tas bija Ilmārs Ančāns, kurš vēl ceturtdien bija Munkevica vietnieks, bet Munkevica lietā, visticamāk, deputātei Ivetai Blauai.

Trešā līdzība ir tā, ka ar tiesas lēmumu apcietinātais Munkevics ievietots Centrālcietumā, kur jau vairākus gadus cietumsodu izcieš Jūrmalgeitā notiesātais bijušais pašvaldības mērs Juris Hlevickis. Abi vienā kamerā gan nesastapsies, jo apcietinātos un notiesātos vienā kamerā neliek.

Jau ziņots, ka vēl tajā brīdī esošais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas") un viņa partijas biedrs Jūrmalas pašvaldības uzņēmuma "Jūrmalas ātrā palīdzība" valdes loceklis Normunds Pīrants otrdien aizturēti aizdomās par 5000 latu kukuļa piedāvāšanu un nodošanu, lai kukuļdevēja interesēs nodrošinātu ceturtdienas domes sēdē labvēlīgu rezultātu mēra uzticības balsojumā.

Kukulis, visticamāk, piedāvāts partijas "Jaunais laiks" deputātei Ivetai Blauai.

Ceturtdien tiesa Pīrantu un Munkevicu apcietināja.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu