Minimālais sportošanas laiks tavai veselībai (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Fizioterapeite Vineta Baukše nesen atgriezusies no semināra, kura galvenais temats bija fiziskās aktivitātes cilvēkiem gados, kas palīdzētu ilgāk saglabāt mundrumu un kustīgumu.

Galvenā atziņa, kas izskanēja pasākumā – par fiziskajām aktivitātēm tiek uzskatīta jebkura ķermeņa kustība, kas jūtami palielina enerģijas patēriņu, salīdzinot ar miera stāvokli. Tas nozīmē, ka ne vienmēr vajag intensīvi vingrot vai skriet.

Ne daudz laika, ne naudas

"Seminārā tika minēti izplatītākie mīti par fiziskajām aktivitātēm, piemēram: esmu pārāk aizņemts, lai ar tām nodarbotos. Izrādās, ka minimālā dienas aktivitātes norma ir pusstunda. To var sadalīt trīs paņēmienos, un nav nemaz tik grūti desmit minūšu pastaigāties, nūjot vai braukt ar divriteni.

Otrs mīts – būt aktīvam ir dārgi. Patiesībā vingrot var jebkurā vietā, sēžot, staigājot, guļot. Galvenais, lai tas nav miera stāvoklis.

Interesanta atziņa izskanēja par bērniem, kuri ir aktīvi no dabas. Izrādās, bērnam līdz sešiem gadiem dienā ir jānostaigā vai jānoskrien tik kilometru, cik viņam ir gadu. Tāpēc bērns nevar nosēdēt uz vietas. Tie ieradumi, kas tiek iemācīti bērnībā, saglabājas uz visu mūžu.

Vēl viens mīts – fiziskās aktivitātes domātas tikai jauniem cilvēkiem. Nekad nav par vēlu sākt nodarboties ar tām, protams, ņemot vērā vecumu un fizisko stāvokli.

Ar dārza darbiem nepietiek

Par vieglas jeb zemas intensitātes fizisko aktivitāti tiek uzskatīta lēna iešana, strādāšana dārzā vai dēstu stādīšana, putekļu slaucīšana. Vidējas intensitātes aktivitāte ir ātra iešana, nūjošana, zāles pļaušana, atpūtas sports (mierīga peldēšana, badmintons), grīdas beršana vai logu mazgāšana, vingrinājumi trenažieros ar viegliem svariem, dejošana, piemēram, līnijdejas, smaguma nešana līdz 20 kg.

Smaga intensitāte ir skriešanai, krosam, sacensību sporta veidiem, ātrai peldēšanai, aerobikai u.c.

Vecāka gadagājuma ļaudīm ieteicams veikt vidējas intensitātes aktivitātes 30 minūšu dienā vismaz piecas reizes nedēļā, augstas intensitātes nodarbības 20 minūšu dienā trīs dienas nedēļā un vismaz divreiz nedēļā veikt vingrojumus muskuļu, kaulu un locītavu lokanības un spēka treniņam.

***

Ieteicamo fizisko aktivitāšu piramīda pieaugušajiem un vecāka gadagājuma ļaudīm:

IV pasīvais darbs (tā nav gulēšana vai nekustīga sēdēšana, bet kāda minimāla piepūle);

III spēka un lokanības vingrinājumi divreiz nedēļā (joga, stiepšanās, spēka vingrinājumi);

II nedēļā vismaz 150 min. vidējas intensitātes aerobas (ar pastāvīgu slodzi) nodarbības un 75 min. aktīvas ar lielāku intensitāti (teniss, peldēšana, riteņbraukšana, skriešana, sporta spēles).

I katru dienu: riteņbraukšana, dārza darbi, mājas uzkopšana, pastaigas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu