Īslandes vulkāna pelni apdraud militāros lidaparātus (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropā dislocētas NATO iznīcinātājlidmašīnas dzinējā atklāti stikla veidojumi, kuri radušies no Īslandes vulkāna izmestajiem pelniem, un tie arī turpmāk var apdraudēt militāros lidaparātus, pirmdien paziņoja kāda ASV amatpersona.

Vulkāna izmestie pelni var pārvērsties stiklā, iekļūstot lidmašīnu dzinējos, kuros ir ļoti augsta temperatūra.

"Alianses [lidmašīnas] "F-16" pacēlās gaisā, un to dzinējos tika atrasti stikla veidojumi," žurnālistiem Briselē pavēstīja ASV pārstāvis.

"Tas ir ļoti nopietns apstāklis, kas tuvākajā nākotnē sāks atstāt reālu iespaidu uz militārajām spējām. Domāju, ka gaisa telpa ir slēgta pamatotu iemeslu dēļ," viņš sacīja, piebilstot, ka uz vulkānisko pelnu ietekmes izpētes laiku ASV samazināts militāro manevru apmērs.

Tomēr citi alianses pārstāvji pagaidām atsakās komentēt problēmas apmērus.

Savienoto Valstu amatpersona arī uzsvēra, ka pelnu mākoņa radītās problēmas ir atklājušas, cik ļoti nepieciešams ir līgums ar Krieviju par militāro kravu un karavīru tranzītu uz Afganistānu.

Īslandes vulkāna pelnu mākonis daudzviet Eiropā radījis haosu aviosatiksmē. Tā dēļ nedēļas nogali Dānijā pretēji plānotajam bijis spiests pavadīt NATO ģenerālsekretārs Aderss Fo Rasmusens, kā arī šonedēļ atcelta alianses militārās komisijas vizīte Kosovā.

Tāpat izskanējušas bažas, ka aviācijas problēmas var apdraudēt iespēju sarīkot šonedēļ Tallinā plānoto NATO valstu ārlietu ministru neoficiālo tikšanos, uz kuru plānojuši ierasties vairāk nekā pustūkstotis delegātu no 45 valstīm.

Jau vēstīts, ka Īslandē trešdien sākās Eijafjallajekulla vulkāna izvirdums, kura radīto pelnu dēļ kopš ceturtdienas ir būtiski traucēta aviosatiksme lielā daļā Eiropas. Vulkāna pelnu iekļūšana lidmašīnu dzinējos var nodarīt tiem būtiskus bojājumus, un lidmašīnas var avarēt.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu