KP atļauj "Kesko Senukai" grupai iegādāties "1A" interneta veikalu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Konkurences padome (KP) atļāvusi būvniecības, remonta un sadzīves preču tirdzniecības centra "Kesko Senukai" grupai iegādāties interneta veikalu "1A", informēja KP komunikācijas speciāliste Zane Gorškova.

KP atļāva apvienošanos, ar kuru "Kesko Senukai" grupas uzņēmums "UAB Penktoji projekto bendrovë" iegūst izšķirošu ietekmi pār SIA "1A grupa". Atļauja dota, jo apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence ietekmētajos tirgos.

Abu apvienošanās dalībnieku darbība pārklājas nepārtikas preču mazumtirdzniecībā. "UAB Penktoji projekto bendrovë" ir Lietuvā reģistrēts uzņēmums, pār kuru izšķirošu ietekmi realizē "UAB Kesko Senukai Lithuania", kas Latvijā kontrolē arī AS "Kesko Senukai Latvija". Uzņēmuma darbības veids ir celtniecības, mājas un dārza preču mazumtirdzniecība, izmantojot lielveikalu ķēdi "K Senukai" Latvijā, kā arī interneta veikalu kā papildu preču izplatīšanas kanālu. Savukārt SIA "1A grupa" pieder interneta veikalam SIA "Mobilkuss", kura darbība saistīta ar nepārtikas preču mazumtirdzniecību interneta veikalā "1A.lv".

KP pārstāve norādīja, ka saskaņā ar izpētē iegūto informāciju lielāko daļu "Mobilukss" apgrozījuma veido elektronikas un informāciju tehnoloģiju (IT) preces, tādējādi apvienošanās dalībnieku realizēto nepārtikas preču kategorijas pamatā ir atšķirīgas.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis kā nepārtikas preču mazumtirdzniecības tirgū kopumā, tā mazumtirdzniecībā interneta veikalos. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.

Kā ziņots, "K Senukai" zīmola īpašnieces AS "Kesko Senukai Latvia" apgrozījums pagājušajā gadā bija 55,158 miljoni eiro, kas ir par 13,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi pieauga par 29,7% - līdz 4,61 miljonam eiro.

"Kesko Senukai Latvia" (iepriekš AS "Rautakesko") zaudējumi 2016.gadā bija 3,553 miljoni eiro, kas ir par gandrīz 75% vairāk nekā 2015.gadā, bet apgrozījums 2016.gadā bija 48,453 miljoni eiro, kas ir samazinājums par gandrīz 7%.

"Kesko Senukai" 2016.gada aprīlī no Skandināvijas akcionāra "Kesko Group" pārņēma astoņu "K-rauta" veikalu Latvijā un astoņu Igaunijas veikalu tīkla pārvaldi. Uzņēmumi turpmāk Baltijas valstīs darbosies ar vienotu nosaukumu - bijušais "Rautakesko" Latvijā ir pārdēvēts par "Kesko Senukai Latvia", Igaunijas kompānija kļuvusi par "Kesko Senukai Estonia", bet Lietuvā darbosies "Kesko Senukai Lithuania".

"Kesko" ir tirdzniecības uzņēmumu grupa ar 20 mazumtirdzniecības ķēdēm, piemēram, "K-rauta", "Rautia", "Byggmakker", "Konekesko", "Senukai", "Asko", "Sotka", "Citymarket", "Anttila", "Intersport". "Kesko" grupas uzņēmumi darbojas vairākās valstīs - Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā.

"Kesko Senukai Latvia" iekļauts "Kesko" grupā, kas Baltijas jūras reģionā aptver vairāk nekā 2000 vienota tīkla veikalu. "Kesko" koncernā Latvijā ietilpst tādi uzņēmumi kā "Senuk? prekybos centras", SIA "Konekesko Latvija", SIA "Daugavkrasts M", SIA "Kesko Real Estate Latvia", SIA "K Prof", SIA "K-rauta", SIA "Mežciems Real Estates", SIA "Polo LS", SIA "TP Real Estate", "Konekesko Oy", "VV-Auto Group Oy", "Konkekesko Lietuva UAB", "Konekesko Eesti AS", SIA "Baltic RED", UAB "Mokilizingas".

Tāpat ziņots, ka Konkurences padome pērn par aizliegtu "Depo", AS "Kesko Senukai Latvia" un SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" vienošanos piemērojusi kopumā 5,78 miljonu eiro naudas sodu. Tostarp "Kesko Senukai Latvia" piemērots naudas sods 920 618 eiro apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu