Burbuļprieki veselībai un baudai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemassvētki aizbraukuši, patīkamus pārsteigumus un jaukas dāvaniņas ikvienam atstājuši... Iespējams, daudziem vecītis zem eglītes bija palicis arī krāsainus un smaržīgus burbuļbrīnumus ziemīgiem vannošanās priekiem.

Ar piparkūku smaržu

Gada aukstajos mēnešos labprāt mīlam paplunčāties siltā vannā, un, ja vēl ūdenim pievienots kāds smaržīgs un patīkams aromāts, labsajūta ir garantēta – jo cilvēks ir interesanta būtne: viņam ir labi no tā, kas viņam patīk... Aromterapijas līdzekļu lietošana vannā ir viens no ļoti efektīviem aromterapijas veidiem. Un atšķirībā no visām pārējām terapijām tā ir ļoti patīkama.

Ir daudz produktu, ko lieto vannā aromterapijai, un tie dalās vairākās grupās – atkarībā no efekta, ko vēlamies sasniegt. Aromterapijas speciāliste Monta Niedola stāsta, ka viena grupa ir produkti (vannas bumbas, eļļas, esences, sāls, vannas pūderītis un vannas piens) ar ārstniecisku efektu, bet otra – tikai priekam un labsajūtai, kas turklāt kopj ādu (tā sastāvā ir kakao sviests un palmu eļļa), neļaujot tai zaudēt dabisko aizsargkārtiņu. Šajā laikā smaržīgo vannas brīnumu ražotāji parūpējušies, lai tās būtu ar vaniļas, piparkūku, dzērveņu un kanēļa smaržu – tā sakot, lai ievestu mūs īstā Ziemsvētku un Jaungada noskaņā. Jo katrai kultūrai šis laiks asociējas ar kaut kādu savu specifisku aromātu un minētie piederas mūsu kultūrai. Turklāt vaniļa sievietes organismā atraisa tādas vielas, kas palīdz viņai būt apmierinātai ar sevi, kas ir ļoti svarīgi.

Atšķaida saldā krējumā

Ar konkrētām ēteriskajām eļļām, tās atšķaidot pienā vai saldā krējumā (jo eļļas ūdenī nešķīst), var izveidot aromterapijas vannu ar konkrētu iedarbību: piemēram, ja vanna vajadzīga saaukstēšanās profilaksei, jāizvēlas eikalipts, piparmētra vai lavanda. Tāpat vanna var palīdzēt pret bezmiegu, reimatismu, var palīdzēt atbrīvoties no ikdienā uzkrātā stresa. Vanna var būt gan stimulējoša, gan nomierinoša..

"Maisījumu vannai pagatavo no septiņiem pilieniem konkrētās ēteriskās eļļas, samaisa ar pienu vai saldo krējumu, vai medu (pēc izvēles) – tā var būt viena karote, pusglāze, litrs vai desmit litri... Protams, ja šim nolūkam var atļauties izmantot trīs litrus īsta lauku piena, piepilinot tam attiecīgu ēterisko eļļu – nomierinošu, uzmundrinošu vai ārstniecisku –, tad jau tā ir īpaši ekskluzīva procedūra gan ādas kopšanai, gan sevis atveseļošanai, gan konkrētās problēmas patīkamai risināšanai," stāsta Monta Niedola. Viņasprāt, arī saldais krējums ir īpaša ekstra, ar kuru vērts sevi kādreiz palutināt.

Aromātiskās vannas procedūra ieteicama ne ilgāk kā pusstundu: pirmkārt, tāpēc, ka ēteriskās eļļas ātri izgaro un efekts mazinās, otrkārt, ādai nevajag pārlieku mērcēšanu. "Ja vannā patīk mērcēties ilgi, nekas slikts jau nenotiks – āda uzsūks un absorbēs tieši tik daudz, cik tai vajadzēs," paskaidro aromterapijas speciāliste.

Dejas līdz rītam

To, vai vanna ir uzmundrinoša vai relaksējoša, nosaka ne vien konkrēts ēterisko eļļu maisījums, bet arī ūdens temperatūra. Piemēram, ja gribam ļoti nomierinošu vannu, tad ūdens temperatūrai jābūt virs 38 grādiem, savukārt, ja gribam tonizējošu – ūdenim jābūt vēsākam. Monta Niedola saka: citreiz nevajag pat pašam vannā mērcēties, pietiek tikai ar kāju vannu. "Ja, piemēram, vakarā kaut kur jāiziet, var uztaisīt kāju vannu ar citronu sāli (apmēram vienu ēdamkaroti sāls) – tā dod tādu mundrumu, ka var dejot līdz rīta gaismai..."

Savukārt, ja no svētku pasākumiem jau esat pārguruši, bet vēl priekšā garā gadu mijas nakts, atslodzei un stresa noņemšanai ieteicama vanna ar lavandas eļļu vai esenci. Tā īsā laikā palīdz atjaunot enerģiju.

Bet sevi palutināt un radīt pārliecību, ka esat īpaša sieviete, palīdzēs vanna ar rožu pūderi un ziedlapiņām... Monta Niedola iesaka izmēģināt arī tā saucamo mistiskā seksa pūderīti vannai – tā sastāvā ir kazas piens un tādas ēteriskās eļļas, ar kurām, kā stāsta leģendas, reiz Kleopatra savaldzināja Marku Antoniju...

"Vannas eļļas un vannas esences ir ļoti labas sausai ādai - kamēr peldamies, tās ādu vienlaicīgi gan samitrina, gan pabaro. Ļoti sausai ādai lieliska ir naktssvece - tai ir ļoti patīkams aromāts, tā neļauj ādai zaudēt mitrumu un ļoti labi pabaro."

Pa nakti uz spilvena

Saaukstēšanās gadījumā ļoti laba ir eikalipta un piparmētru vannas bumba. Tikai svarīgi ir atcerēties, ka ēteriskās eļļas ir ļoti gaistošas, un, ja no tādas vannas gribat iegūt terapeitisku efektu, vannasistabai vajadzētu aizvērt logus un durvis, iekāpt vannā un tikai tad ielikt vannas bumbiņu.

Monta Niedola saaukstēšanās gadījumā iesaka izmantot ēteriskās eļļas ne tikai vannā, bet kvēpināt tās arī ar aromatizējošām lampiņām: trauciņā iepilina vienu pilienu ēteriskās eļļas uz 10 kvadrātmetru lielu telpu, un pāris stundu laikā, kamēr svecīte deg, eļļa lēnām izgaro un rada ne vien brīnišķīgu gaisotni telpā, bet arī to attīra. Ēterisko eļļu var uzpilināt arī uz spilvena pa nakti. Taujāta, vai eļļa neatstāj traipus uz auduma, aromterapijas speciāliste stāsta: ja eļļa ir tīra, tā izgaro pilnībā un traipi nepaliek. Tā arī var pārbaudīt, vai eļļa ir pietiekami kvalitatīva: uzpiliniet to uz papīra vai auduma gabaliņa un atstājiet kādu laiku. Ja traips pēc izgarošanas tomēr paliek, tad šaubu nav, ka eļļa ir atšķaidīta. Tas gan neattiecas uz tādām "smagām" eļļām kā pačūlija un sandalkoks – jo tās izgaro ļoti, ļoti lēni un var atstāt dzeltenīgus traipus. Bet "vieglās" eļļas, tādas kā lavanda, eikalipts, piparmētra un tējaskoks, traipus neatstāj.

Smaržo kā konfekte

Ar ko sākt: vispirms nomazgāties un tad iet aromterapijas vannā, vai mazgāties pēc tam? Monta Niedola saka: šīs abas procedūras vajadzētu atdalīt vienu no otras. Vēlamā efekta var nebūt, ja atpūtai vannā seko mazgāšanās – atpūsties patīkamajā peldē vēlams pēc nomazgāšanās. Pēc aromterapijas eļļas vannas āda ir pilnībā pabarota, un pēc vannošanās tai vairs nav vajadzīgs ķermeņa krēms.

Bet, kas attiecas uz smaržīgajām burbuļbumbām, tās ir divējādas: vienām klāt ir vairāk eļļas, citām vairāk ir aromāta. "Svarīgi ir zināt, kāda eļļa ir klāt tai bumbai, ko liekat vannā: ja tā ir kakao sviesta vai palmu eļļa, vai kāda cita nerafinēta eļļa, tad tā, atstāta uz ādas, to pabaro. Savukārt, ja tā ir rafinēta vai kā savādi iegūta, tā no ķermeņa ir jānoskalo – jo veicina ādas novecošanu," skaidro Monta Niedola un piebilst: šādai informācijai pie bumbas vajadzētu būt klāt.

"Bet īpaši ziemas noskaņai ir radītas vannas konfektītes no kakao sviesta – ļoti eļļainas burbuļbumbiņas –, kas izskatās un smaržo gluži kā konfekte. Iedomājieties, jūs pusstundu varat baudīt konfekti – un nevienas liekas kalorijas! Plus vēl āda smaržo kā konfekte!"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu