Darba devēju interesē retas valodas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Tā kā nepopulārās valodas zina retais, darba tirgū tā ir neaizpildīta niša.

Jauniešu vēlme apgūt Latvijā nepopulāras valodas ar gadiem aug, tāpat arī arvien lielāks kļūst mūsu zemē piedāvāto valodu klāsts. Par to liecina gan reflektantu pieplūdums Latvijas Universitātes (LU) Moderno valodu fakultātē, gan arī jaunu kursu parādīšanās, kuras piedāvā apgūt eksotiskas valodas.

Līvu un somu

Mairita Lūse (1. kurss) izvēlējusies studēt somugru valodas Moderno valodu fakultātē. Interesanti — programmā apgūstama ne tikai somu un igauņu, bet arī senā līvu valoda. «Valoda ir nenovērtējama bagātība. Mūsdienās vairs nevari izcelties, ja zini tikai angļu vai vācu. Savā CV vari būsi pārāks par citiem, ja proti arī citas valodas,» uzskata Mairita. Nākotni viņa saista ar darbu kādā ārvalstu sadarbības uzņēmumā, vēstniecībā vai tulkošanas birojā.

Arābu skaņas gandrīz harēmā

Vairākas eksotiskas valodas iespējams apgūt LU Moderno valodu fakultātē. Inga Lāce (1. kurss) mācās sinoloģijas programmā arābu valodu. «Mani pārliecināja, ka arābu valodas studijas ir perspektīvas, jo Latvijā maz cilvēku zina šo valodu. Kursā puspajokam pavīd prognozes, ka arābu valstīs kaut kad nākotnē noteikti izveidosies Latvijas vēstniecība. Ļoti interesē arābu literatūra un mūzika,» viņa stāsta.

Ingas sapnis esot nākotnē studēt Pēterburgas universitātē, jo tur ir ļoti labi Āzijas valodu pasniedzēji. Viņasprāt, lielāka izpratne par šo valodu radīsies, kad aizbrauks uz kādu arābiski runājošu valsti. Viņas kursā mācās tikai meitenes, tādēļ jūtoties kā harēmā bez sultāna. Taču arī citos kursos situācija ir līdzīga — modernās valodas apgūst vairāk meitenes.

Mācās japāņu un ķīniešu

Rīgas kultūru vidusskolā no 6. klases var apgūt japāņu un krievu valodu kā obligātās svešvalodas, vidusskolā — arī ķīniešu valodu. «Tāds ir sabiedrības pieprasījums. Daudz ģimenes interesējas par Austrumu kultūru, tāpēc arī uz to virza bērnus,» stāsta Solveiga Remese, skolas direktore.

Inese Vīksna (11. klase) ar prieku japāņu valodu mācās kopš pirmās klases. «Vienīgais mīnuss, ka mums bieži mainās skolotāji, katram tomēr ir cita pieeja mācīšanai, arī nedaudz cits dialekts,» viņa stāsta. Ar japāņiem gan saprasties vēl neesot viegli, jo viņu runasveids ir pārāk ātrs.

Jānis Brikmanis (10. klase) pirms iestāšanās šajā skolā divus gadus centās iemācīties japāņu valodu pašmācības ceļā. «Pašam, mācoties pēc grāmatām, izdevās iemācīties 2000 vārdus. Šeit mācoties, jūtu, ka progress ir arvien lielāks,» saka Jānis.

Elīnu Korčinsku (10. klase) mācībās līdzās valodas apguvei visvairāk interesējot Japānas kultūra un vēsture, īpaši samuraji. Viņa arī nodarbojas ar Austrumu cīņām.

Zane Pūpola (11. klase) vidusskolā mācās ķīniešu valodu. Šobrīd ķīniešu hieroglifus skolēni rakstot ar pildspalvu, bet drīzumā «draudot» kaligrāfijas nodarbības. Līgu Jirgensoni (11. klase) savukārt aizraujot ķīniešu mode un mūzika, viņu uzskats par dabas un cilvēka vienotību. Vairākums skolēnu vēlas savas zināšanas papildināt Ķīnā vai Japānā. Arī šobrīd esot patīkami, ka, uz ielas ieraugot ķīniešus vai japāņus, var viņus sveicināt.

Dažādas valodas var mācīties:

  • Rīgas kultūru vidusskola. No 6. klases japāņu valoda, vidusskolā arī ķīniešu valoda. Bez maksas.
  • Latvijas Universitātes Moderno valodu fakultāte. Pirmā līmeņa (bakalaura) akadēmiskās studijas: somugru, japāņu studiju, sinoloģijas bakalaura studiju programmās. Pilna laika studijas nākamgad — 900 latu, nepilna laika vakara studijas — 780, neklātienē — 650 latu. Ir arī budžeta vietas.
  • SIA «Tulkojumi, web dizains, tirdzniecība» (TWT) grieķu un japāņu valodas kursi. Grieķu valoda uzņēmumam vai grupai (4–12 cilvēki) — ap 700 latu mēnesī. Japāņu valoda — 1000 latu mēnesī.
  • SIA «Riga Baltic Education». Turku valodas kursi — mācības nelielās grupās, viena akadēmiskā mācību stunda — 2 lati.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu