Latviešu celtnieki pārdodas zviedru arodbiedrībai? (54)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV Panorāma

Zviedrijā atkal uzmanības lokā Latvijas celtnieki. Zviedrijas televīzija ziņo, ka valsts celtnieku arodbiedrība, kas pirms pusgada sāka strīdu ar būvfirmu „Laval”, ir uzpirkusi ārzemju celtniekus, konkrēti vairākus latviešus. Šiem strādniekiem katru mēnesi maksāta nesamērīgi liela alga par to, ka viņi iestājas zviedru celtnieku arodbiedrībā un stāsta par saviem sliktajiem darba devējiem Latvijā.

Visi deviņi arodbiedrības uzpirktie celtnieki ir no Latvijas. No celtniecības firmas „Veg Let Akcibular”, kas izmantoja latviešu celtniekus jau vairākus gadus, remontējot ēkas Selebru pilsētā. Šogad te strādāja 20 latviešu celtnieki. Jūnijā divi no viņiem, Gints Kaplers un Oskars Matīss, skaļas preses konferences pavadībā iestājās zviedru arodbiedrībā un solīja pastāstīt žurnālistiem visu taisnību par Latviju. Preses ziņās žurnālistiem abu latviešu uzstāšanās zviedru arodbiedrībā tika formulēta īsi un kodolīgi – nepareizs darba devējs padara bīstamu latviešu celtnieku dzīvi.

Gints un Oskars tagad bija izvēlējušies pareizo darba devēju. Tāpēc Stokholmā jūlija beigās to ilustrēja ar saviem stāstiem. Pēc tam abi saņēma naudas kompensāciju no arodbiedrības, ieskaitot dzīvokli, algu, rokasnaudu un jaunas darba vietas zviedru celtniecības uzņēmumā. Tagad Gintam un Oskaram pievienojušies vēl septiņi celtnieki. Visi šie celtnieki ir no Latvijas, un visiem deviņiem tagad maksā algu 22 tūkstošu kronu apjomā, kas atbilst 1500 latiem mēnesī. Alga ir nesamērīgi liela, jo no summas neatvelk nodokļus un šādu algu Zviedrijā saņem augsti kvalificēts darbaspēks. Parasts zviedru celtnieks bezdarbnieks saņem di9vreiz mazāku algu.

Notikušais gan vairāk atgādina kukuļošanu – superalgu jaunajiem arodbiedrības biedriem no Latvijas zviedri maksā no savāktajām biedru naudām. Tāpēc pasākums vairāk atgādina PR akciju, nevis reālu uzņemšanu arodbiedrības rindās.

Arodbiedrības vadība atzīst, ka visi ārvalstu celtnieki netiks uzņemti arodbiedrībā Zviedrijā ar tik dāsniem noteikumiem. Šis esot šķiru cīņas paraugs. Zviedru kolektīvā darba līguma aizstāvība. Atliek vien minēt, kāpēc zviedru arodbiedrībām vajadzīga latviešu celtnieku klātbūtne, iespējams, tāpēc, ka parlamenta gaidāmās vēlēšanas nav aiz kalniem un latviešu būvfirmas „Laval un partneri” process pret zviedru celtnieku arodbiedrību jau kļuvis par valsts iekšpolitisko konfliktu. Kreisie pret liberāļiem, vecā kārtība pret jauno Eiropu. Pārpirktie latviešu celtnieki tagad būs aktuāli līdz nākamajām vēlēšanām, kas notiks pēc gada, iespējams, ka viņi palīdzēs sociāldemokrātiem noturēties pie varas.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu