"Stāsimies rindā pēc pabalstiem." Vietējie IKEA mēbeļu tirgotāji par sava biznesa nākotni (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/Scanpix

Daudzus gadus Latvijā darbojās vairāki desmiti veikalu, kas tirgoja IKEA mēbeles. Latvieši, kuri negribēja braukt "šopingā" uz Lietuvu vai Poliju, iegādājās mēbeles un interjera priekšmetus no "tālāktirgotājiem" vai veica pasūtījumus pie "starpniekiem". Taču tagad tādas nepieciešamības vairs nav - ceturtdien durvis vēra pirmais IKEA veikals Latvijā. Ko tas nozīmē lērumam uzņēmumu, kas nodarbojās ar zili dzeltenā zviedru milža produktu tirgošanu?

Pateicoties IKEA veikala atklāšanai Rīgā, galvaspilsētā radītas vairāk nekā 200 jaunas darba vietas. Veikala vadītāja Inga Filipova atklājusi, ka saņemto pieteikumu bija vairāk nekā pieejamo darba vietu, taču, neskatoties uz to, joprojām turpinās darbinieku meklēšana vairākām vakancēm.

Pēdējos gados kā sēnes pēc lietus Latvijā saradās uzņēmumi, kas Latvijas pircējiem piedāvā mēbeles no zviedru zīmola veikaliem Polijā un Lietuvā. Kamēr jaunie IKEA darbinieki ķeras pie saviem pienākumiem, vairākiem desmitiem vietējo uzņēmumu tas varētu nozīmēt krahu. 

Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmantoja šādu kompāniju piedāvātos pakalpojumus. Daļa uzņēmumu piedāvāja tikai piegādāt interneta katalogā izvēlētās preces no tuvējiem IKEA veikaliem. Savukārt citi atvēra mazus veikaliņus, kur ikviens interesents varēja apskatīt, aptaustīt un izmērīt kāroto dīvānu vai skapi, kas rotā vēl tūkstošiem citu dzīvokļu visā pasaulē.

Publiskajā telpā izskanējis viedoklis, ka IKEA ienākšanas dēļ darbu, iespējams, pazaudēs lielāks skaits šādos uzņēmumos strādājošo cilvēku, nekā tikuši pieņemti zviedru tirdzniecības giganta darbinieku rindās.

Konkrēti skaitļi nav zināmi, taču ir skaidrs - uzņēmējiem, kas ilgus gadus darbojušies kā "starpnieki" starp IKEA un latviešu pircējiem, tas būs smags trieciens. Portāls rusTVNET sazinājās ar vairāku šādu uzņēmumu pārstāvjiem.

Piemēram, "Brauksim?" piedāvā preču piegādi no IKEA veikaliem Lietuvā un Polijā - ne tikai pircējiem, bet arī mazumtirgotājiem, kuri zviedru zīmola produkciju pārdod Latvijā. Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka pārtraukt darbību netaisās, jo visu pastāvēšanas laiku tā galvenais darbības virziens bijis transporta pakalpojumu sniegšana, kas paver plašas iespējas.

"Šī gada janvārī mēs sākām kravu pārvadājumus Baltijas valstu teritorijā, un tagad tā ir mūsu galvenā darbības sfēra," teica "Brauksim?" pārstāvis.

Savukārt uzņēmumā "Mebstore.lv" pastāstīja, ka turpināšot IKEA mēbeļu tirdzniecību pat pēc IKEA veikala atvēršanas Latvijā. "Laiks rādīs, kas notiks. Viena IKEA nespēj apmierināt visu Latvijas iedzīvotāju pieprasījumu," sacīja tirgotāji.

Vairāki uzņēmumi saviem pircējiem piedāvā gan IKEA, gan arī citu ražotāju mēbeles un interjera priekšmetus. To vadītāji uzskata, ka IKEA ienākšana Latvijā viņiem darbu neatņems. "Mēbeles no IKEA nekad nav bijis mūsu galvenais fokuss, tāpēc veikala atklāšana mūs neietekmēs," teica interneta veikala "Mebelesir.lv" pārstāvis.

Savukārt "Jusuveikals.lv" uz rusTVNET jautājumu, kā IKEA veikala atklāšana ietekmēs biznesu un kāds liktenis gaida uzņēmuma darbiniekus, it kā pa jokam, it kā nopietni atbildēja: "Stāsimies rindā pēc pabalstiem."

Pirmais IKEA veikals Latvijā tika atvērts ceturtdien, 30.augustā. 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu