Spriedums Kononova lietā atbilstot vispārējai tendencei reabilitēt nacismu Latvijā (9)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas Valsts domes komitejas NVS lietām un sakariem ar tautiešiem priekšsēdētājs Andrejs Kokošins trešdien paziņoja, ka Latvijas Augstākās tiesas Senāta lēmums atstāt spēkā iepriekšējo spriedumu Vasilija Kononova lietā atbilstot vispārējai tendencei "Latvijā reabilitēt līdzdalību vācu nacismā".

Kā ziņots, tiesā izskatītajā apsūdzībā teikts, ka Kononovs vadīja sarkano partizānu grupu, kas ieradās sādžā, lai atriebtos tās iedzīvotājiem par it kā citas partizānu grupas nodošanu fašistiem. Partizāni viņa vadībā nogalināja Krupņiku ģimeni - Mihailu un viņa sievu Teklu, kura bija grūtniecības pēdējā mēnesī, kā arī Mihaila māti Veroniku. Šos cilvēkus dzīvus sadedzināja pašu mājā. Tekla bija mēģinājusi bēgt, taču partizāni viņu panākuši un pa logu iesvieduši degošajā mājā. Uzbrukumā tika nogalināti vēl vairāki cilvēki. Sniedzot interviju aģentūrai "RIA Novosti", Krievijas parlamentārietis teica: "Astoņdesmit gadus vecajam Krievijas pilsonim, bijušajam padomju partizānam Vasilijam Kononovam piespriestā sprieduma atstāšanu spēkā var skatīt Latvijā valdošās vācu nacisma atbalstīšanas reabilitācijas tendences gultnē." "Visa civilizētā pasaule atceras Salaspils nāves nometni, kur darbojās vācu esesieši un viņu izpalīgi no Latvijas iedzīvotāju vidus. Ar hitleriešu okupantiem un viņu izpalīgiem, dažāda mēroga kolaborantiem, tai skaitā "Waffen SS" un policijas formās [tērptajiem], nesaudzējot savas dzīvības cīnījās padomju partizāni, kuru vidū bija arī Vasilijs Kononovs," apgalvoja Kokošins. Viņš uzskata, ka Latvijas Augstākās tiesas Senāta lēmumam "nedrīkst paiet garām ne tikai politiķi, NVS valstu parlamenti, bet arī attiecīgās Eiropas Savienības un Eiropas Padomes struktūras". "Cīņa ar jebkādām neonacisma izpausmēm Eiropā ir kopīga eiropiešu lieta," uzsvēra Maskavas pārstāvis. Kā LETA ziņoja iepriekš, Augstākās tiesas Senāts otrdien, kasācijas kārtībā izskatot kara noziegumos apsūdzētā Kononova krimināllietu, atstāja negrozītu Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātā pieņemto lēmumu. Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta, izskatot Kononova lietu apelācijas kārtībā, piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem, atzīstot viņu par vainīgu pēc Kriminālkodeksa 68.3.panta kara noziegumos. Kasācijas sūdzību iesniedza Kononova advokāts Aleksandrs Ogurcovs. Kononovs cietumsodu jau ir izcietis, atrodoties apcietinājumā pirmstiesas izmeklēšanas un tiesas procesa laikā. Viņš apcietinājumā atradās no 1998.gada augusta līdz 2000.gada aprīlim. No apcietinājuma Kononovs tika atbrīvots ar Augstākās tiesas lēmumu, jo krimināllieta tika nodota papildu izmeklēšanai. Pēc atbrīvošanas no apcietinājuma viņš pieņēma Krievijas pilsonību. Jau ziņots, ka Latgales apgabaltiesa nolēma pārkvalificēt Kononovam piemēroto apsūdzību, atzīstot viņu par vainīgu bandītismā, un noilguma dēļ nolēma šo personu atbrīvot no kriminālsoda. Protestu par šo spriedumu iesniedza prokuratūra.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu