Tiesa izbeidz tiesvedību arī otrajā BTB Šveices akcionāru sūdzībā pret FKTK

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa otrdien izbeidza tiesvedību Šveices kompāniju "Korowo Invest AG", "Kristy AG" un "Twovas AG" sūdzībā par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieņemto lēmumu neļaut tām iegūt būtisku līdzdalību "Baltijas Tranzītu bankā", pārsniedzot 33% no bankas kapitāla, un liegt tām akciju balsstiesības, jo Šveices kompāniju pārstāvis zvērināts advokāts Sandis Petrovičs tiesā atsauca sūdzību, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Šī bija otra Šveices kompāniju iesniegtā sūdzība pret FKTK, kas 20.jūnijā atkārtoti nepiekrita šo kompāniju būtiskai līdzdalībai bankas kapitālā. Šveices kompānijas ir iesniegušas FKTK vairākus dokumentus un cer, ka ir izgaisinājušas komisijas aizdomas par kompāniju savstarpējo saistību un līdz ar to komisija varētu atzīt, ka tās nav ieguvušas būtisku līdzdalību bankā un atjaunot tām balsstiesības uz bankas akcijām, iepriekš pavēstīja Šveices kompāniju pārstāvis zvērināts advokāts Petrovičs. Viņš piebilda, ka komisija pagaidām konkrētu lēmumu vēl nav pieņēmusi. Jau vēstīts, ka tiesa oktobra beigās pēc Šveices kompāniju lūguma izbeidza tiesvedību sūdzībā par FKTK 28.februāra lēmumu, ar kuru neļāva tām iegūt būtisku līdzdalību bankā un aizliedza izmantot iegūto akciju balsstiesības - tām līdz šim kopumā piederējuši 35,36% no bankas pamatkapitāla. Pēc Petroviča iepriekš teiktā, FKTK lēmumu nepiekrist Šveices kompāniju būtiskai līdzdalībai BTB bija pieņēmusi, balstoties uz to, ka minētās trīs kompānijas esot savstarpēji saistītas - tās visas atrodas Šveicē, tām dažādos laika periodos bijuši vieni un tie paši pārstāvji, un akcionāru pilnsapulcēs tās balsojušas līdzīgi. Komisija uzskatīja, ka Šveices kompānijas bez komisijas atļaujas ieguvušas bankā būtisku līdzdalību. Šveices kompāniju pārstāvis sacīja, ka kredītiestāžu likuma izpratnē kompānijas nav savstarpēji saistītas, tāpēc tās FKTK pēc 28.februāra lēmuma pieņemšanas bija iesniegušas attiecīgus dokumentus, lai to pierādītu, tomēr komisija 20.jūnijā atkārtoti pieņēmusi tām nelabvēlīgu lēmumu. "Neviena no kompānijām nebija lūgusi komisiju izvērtēt un piekrist to būtiskas līdzdalības iegūšanai bankā," neizpratnē iepriekš sacīja Petrovičs. Pēc "Lursoft" informācijas, BTB apmaksātais pamatkapitāls ir 8,601 miljons latu. Bankas akcionāri, kas kontrolē 10% un vairāk procentu bankas pamatkapitāla, ir jau pieminētā Šveices kompānija "Korowo Invest AG", kurai pieder 22,6%, un Kaimanu salu uzņēmumi "United Gulf Investments, Ltd" ar 22,5% un "Development Capital Corporation (Latvia)" ar 20,1%. Par BTB lielāko īpašnieku plāno kļūt Krievijas miljonārs Oļegs Boiko. FKTK oktobra vidū paziņoja, ka neiebilst pret Boiko būtisku līdzdalību netiešā ceļā "Baltijas Tranzītu bankas" kapitālā - Boiko ir lielākais īpašnieks Latvijā reģistrētajai SIA "Finstar Baltic Investments", kas savukārt plāno iegādāties vairāk nekā 50% BTB akciju. Pēc FKTK rīcībā esošās informācijas, Boiko īpašumā patlaban ir 2,3% BTB akciju, bet viņa kontrolētā "Finstar Baltic Investments" bijušajam īpašniekam "Finstar Financial Group LLC" - 6,1% bankas akciju. BTB pēc aktīvu apjoma oktobra beigās bija vienpadsmitā lielākā 23 Latvijas komercbanku vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu