Pārsteidzoši paātrinātie video parāda augu slepeno dzīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Paātrinātie videoklipi, kuros redzams augu plaukšanas un uzziedēšanas process, ir teju vai maģisks pierādījums augu slepenajai dzīvei. Nu sociālajā tīklā Instagram par tendenci kļuvuši īsi paātrinātie videoklipi ar augu izdarībām.

Video redzamās kalādijas izceļas ar milzīgām, graciozām lapām, kas nereti iekrāsojas baltos, rozīgos, sarkanos un zaļos toņos. Šis video ir uzņemts vairāk nekā piecu dienu laikā – tajā ir redzams, kā lēnām augs atritina savas lapas un rada jau nākamo lapas virpuli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Morgan Doane (@plantingpink) on

Līdzīgs lapu uzplaukšanas princips ir novērojams garšīgajām monsterām – tropiskam augam, kas izceļas ar milzīgām, caurumainām lapām.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ~Eunice~ (@idrinkandigrowthings) on

Pilejas ir neliels augs, kas izceļas ar mazām diska formas lapām. Šie augi mīl samērā sausu augsni, taču to lapas visātrāk un sparīgāk augs pēc laistīšanas. Kā redzams videoklipā – par pilejām nav lieki jāuztraucas un tās nepieprasa dārznieka prasmes no saimnieka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ? The Plant Nurturer ? (@theplantnurturer) on

Marantas jeb tā saucamais lūgšanu augs lieliski atspējo savu iesauku – krēslas laikā auga lapas sakļaujas kopā, tādējādi atdarinot plaukstu pozīciju lūgšanu laikā. Līdz ar rīta gaismu marantas lapas atkal atveras. Pat neskatoties paātrinātu video, ikdienā var novērot šo savdabīgo auga kustību. Marantas no citiem istabas augiem atšķiras ar tām raksturīgo košo dzīslojumu un krāsainajiem plankumiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Rangel (@andrearangelknits) on

Augu – plēsēju kustību var pamanīt, pat nepaātrinot videoklipu, – šie augi savās lamatās ātri vien ieslodzīs kādu nelaimīgu kukaini. Tomēr šajā videoklipā ir vērojama arī kukaiņēdāja auga jeb Venēras mušķērāja attīstība un nobriešana plēsīgajam dzīvesveidam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brysen (@plantszenyoga) on

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu