EK liek Londonai atlīdzināt zaudējumus, ko radīja acu pievēršana uz Ķīnas importētāju krāpšanos

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) pirmdien devusi Lielbritānijai divus mēnešus, lai tā atlīdzinātu 2,7 miljardus eiro lielos zaudējumus neiekasētajās muitas nodevās, ko esot radījusi Londona, ignorējot Ķīnas importētāju krāpšanos.

Pretējā gadījumā EK draudējusi vērsties pret Lielbritāniju ES Tiesā.

Sagaidāms, ka šī EK prasība vēl vairāk saasinās spriedzi Briseles un Londonas attiecībās, kamēr "Breksita" sarunas jau mēnešiem ilgi faktiski atrodas strupceļā.

"Apvienotajai Karalistei tagad ir divi mēneši, lai rīkotos. Pretējā gadījumā Komisija var lietu nodot ES Tiesai," teikts EK izplatītajā paziņojumā.

ES Krāpšanas apkarošanas pārvalde pērn veiktajā izmeklēšanā konstatējusi, ka Lielbritānija nav pievērsusi uzmanību Ķīnā ražoto tekstīliju un apavu importētāju plaši piekoptajai viltus rēķinu un muitas nodevu kompensācijas pieprasījumu izmantošanas praksei.

EK uzskata, ka, par spīti informācijai par iespējamo krāpšanos, Lielbritānija nav ķērusies pie efektīvas rīcības krāpšanās novēršanai, nodarot zaudējumus ES budžetam.

Šī lieta uzpeldējusi īpaši nepiemērotā brīdī, jo Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas piedāvātais plāns abu pušu attiecībām pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no bloka paredz, ka Londona savā teritorijā uzņemtos muitas kontroli ES vārdā.

Tiesa, šo priekšlikumu, Mejai par lielu nepatiku, pagājušajā nedēļā notikušajā neformālajā ES samitā Zalcburgā jau kategoriski noraidīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu