Pārpratumi vēlēšanās: nederīgas un aizmirstas pases, pārbalsošana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cilvēki piedalās 13. Saeimas vēlēšanās 142. vēlēšanu iecirknī Rīgas Kongresu namā.
Cilvēki piedalās 13. Saeimas vēlēšanās 142. vēlēšanu iecirknī Rīgas Kongresu namā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

13.Saeimas vēlēšanās iedzīvotāji piedzīvojuši dažādus pārpratumus - vairāki uzzinājuši, ka viņu pasei beidzies termiņš, citi mēģinājuši balsot ar eID karti. Daži, kas iepriekš nodevuši balsi glabāšanā, vēlēšanu dienā savas domas mainījuši, bet kāda pensionāre mēģinājusi nobalsot divreiz, vēsta LETA. 

Vairākos vēlēšanu iecirkņos Rīgā bija ieradušies pilsoņi bez derīgām pasēm un bez vēlētāju apliecībām.

Iedzīvotāji, kas uz vēlēšanām ieradušies tikai ar ID kartēm, tika aicināti doties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP). Vairāki vēlētāji norādījuši, ka steigsies uz tuvāko PMLP nodaļu un tad centīsies pagūt nobalsot. 

Zināms, ka vismaz vienā gadījumā vēlētājs tiešām vēlāk atgriezās ar pasi. 

Daudzviet iecirkņos darbinieki jau rindā stāvošos aptaujājusi, kāds personu apliecinošs dokuments viņiem ir līdzi, lai cilvēki velti negaida. 

Tāpat uz vēlēšanu iecirkni dienas gaitā bija ieradušies arī divi cilvēki ar nederīgām pasēm. Tie bijuši vecāka gadagājuma pilsoņi. Tomēr šādi gadījumi bija arī iepriekšējās Saeimas vēlēšanās.

Kāda sirmgalve, visticamāk, aizmirstot par iepriekš veikto balsojumu, mēģinājusi nobalsot divreiz.

Savukārt vairāki vēlētāji šodien izmantojuši iespēju mainīt iepriekš glabāšanai nodotu balsi. 

Purvciemā, Rīgā, izvietotā 81.vēlēšanu iecirknī kādā brīdī bija beigušies vēlēšanu biļeteni, taču operatīvi atvesti papildu 1000 eksemplāri.

Tikmēr kādam sirmgalvim šodien ļauts novēlēt ātrās palīdzības automašīnā. Pie kunga vienlaikus bija ieradušies gan mediķi, gan vēlēšanu komisijas locekļi.

Cienījamais vecums nav bijis šķērslis, lai vēlēšanās piedalītos arī kāda 104 gadus veca kundze Mārupē un 99 gadus veca sieviete Rīgā.

Jau ziņots, ka Valsts policija vēlēšanu iecirkņos aizturējusi vairākus agresīvus vai huligāniskus iedzīvotājus, savukārt Daugavpilī kādā kompānijā bijis nepilngadīgais, kurš sašutis, ka viņam neļauj balsot. Viens no pieaugušajiem iecirkņa vadītājai draudējis ar gāzes ieroci. Lielākoties šajos gadījumos vērā ņemams apstāklis ir alkohola reibums, atzina policijā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu