Atbalstīs aizsardzības pasākumus pret bīstamu bakteriālu slimību augiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā ieviesīs pasākumus augu aizsardzībai pret bakteriālo lapu apdegumu jeb kaitīgo organismu "Xylella fastidiosa" (Wells et al.), kas izraisa bīstamu bakteriālu slimību augiem, paredz otrdien valdības atbalstītais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts.

Noteikumu projektā noteikti fitosanitārie pasākumi un to piemērošanas kārtība augu un augu produktu aizsardzībai pret bakteriālo lapu apdegumu.

Zemkopības ministrija (ZM) norāda, ka organisms augiem izraisa bīstamu bakteriālu slimību. Baktērijas nosprosto koksnes vadaudus, kas kavē auga attīstību, izraisa lapu vīšanu, koka vainaga atmiršanu un bojāeju. Organismu arī pārnēsā kukaiņi (cikādes), kas veicina tā izplatīšanos. Viena no cikāžu sugām, kas pārnēsā organismu, ir putu cikāde, kas plaši izplatīta arī Latvijā.

"Xylella fastidiosa" ir viena no bīstamākajām baktērijām pasaulē, kas apdraud vairāk nekā 300 dažādas augu sugas, tajā skaitā tādas Latvijā saimnieciski un ekonomiski nozīmīgas koku sugas kā ozolus, kļavas, vītolus, gobas, vīksnas, arī augļu kokus un ogulājus – plūmes, ķiršus, avenes, kazenes, dzērvenes, krūmmellenes. Tāpat baktērija var bojāt daudzus plaši izplatītus dekoratīvos augus (hortenzijas, efejas, lavandas, rozmarīnu, pelargonijas u.c.).

Galvenais baktērijas izplatīšanās veids ir ar stādāmo materiālu, tostarp podaugiem, kas domāti dekoratīviem nolūkiem. Tāpēc ir ļoti jāuzmanās Latvijā ievest augus no tām valstīm, kur baktērija ir izplatīta, piemēram, ASV, Kanādas, arī Itālijas, Francijas un Spānijas.

Baktērija Eiropā pirmo reizi konstatēta 2013.gadā Itālijā, kur tā nodarīja milzīgus zaudējumus olīvu audzētājiem, nopostot stādījumus vairāk nekā 300 000 hektāru platībā.

ZM uzsver, ka baktēriju nav iespējams ierobežot ar augu aizsardzības līdzekļiem. Galvenais veids, kā apturēt tās izplatību, ir piemērot ļoti stingrus fitosanitāros pasākumus – inficētos kokus un apkārtējos saimniekaugus pēc iespējas ātrāk iznīcināt. Papildus šiem pasākumiem jāizmanto insekticīdi, kas samazinātu slimības pārnesēju kukaiņu skaitu. Neveicot pasākumus, baktērija var strauji izplatīties uz daudzām nozīmīgām kultūrām, būtiski negatīvi ietekmējot ne tikai lauksaimniecību, bet arī bioloģisko daudzveidību un vidi.

ZM skaidro, ka noteikumu projekts izstrādāts, lai novērstu kaitīgā organisma ievešanu un izplatīšanos Latvijā.

MK noteikumu projekts "Fitosanitārie pasākumi un to piemērošanas kārtība augu un augu produktu aizsardzībai pret Xylella fastidiosa (Wells et al.)" stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" tīmekļvietnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu