Pētījums: iedzīvotāji vieglprātīgi izturas pret paroļu maiņu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā paroles reizi trijos mēnešos maina 24% iedzīvotāju, secināts Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas veiktajā aptaujā.

Tāpat aptaujas rezultāti liecina: lai aizsargātu personīgo datu drošību internetā, 84% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem neizpauž nevienam savus PIN kodus un paroles, 65% - nekad never vaļā e-pastus no nezināmiem sūtītājiem, 64% - izmanto atšķirīgas paroles sociālo tīklu kontiem un internetbankas kontam, savukārt 57% nekad nepieraksta paroles uz papīra vai telefonā. Salīdzinoši retāk iedzīvotāji regulāri atjauno pretvīrusu programmatūru - to veic 41% respondentu.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš norādīja, ka pēdējos gados ir būtiski audzis finanšu darījumu skaits interneta vidē, tāpēc, lai nekļūtu par krāpnieku upuri, ir svarīgi domāt par personīgo datu drošību.

"Aptaujas dati parāda, ka cilvēki vieglprātīgi izturas pret to, lai mainītu savas paroles. 2017.gadā par paroļu maiņu vismaz reizi trijos mēnešos domāja 28% iedzīvotāju, bet  2018.gada aptauja parāda, ka šogad par to domājuši vēl mazāk iedzīvotāju - 24%. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji ir mazāk pasargāti no krāpniecības internetā," atzina asociācijas vadītājs.

Aptaujā iedzīvotāji norādījuši arī individuālus pasākumus, kurus tie īsteno, lai rūpētos par datu drošību, piemēram, izvēloties sarežģītas un grūti atminamas paroles, drošus paroļu glabāšanas rīkus, pārbaudot tīmekļa vietnes, pirms tām sniedz savas datus, paroles pierakstot kodētā veidā, kā arī glabājot paroles šifrētā veidā.

Aptauja 2018.gada oktobrī veikta sadarbībā ar pētījumu centru "SKDS", kopumā aptaujājot 1005 respondentus visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu