157 dienas, 2882 kilometri, 37 medūzu dzēlieni: brits appeldējis apkārt Lielbritānijai

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Brits Ross Edžlijs kļuvis par pirmo peldētāju, kurš appeldējis apkārt visai Lielbritānijai. 2882 kilometrus garā ceļa mērošana Edžlijam prasīja 157 dienas, peldot pa 12 stundām dienā. Šajā laikā viņu 37 reizes sadzēla medūzas un hidrotērps tik stipri noberza viņa kaklu, ka nepietika ar līdzi paņemtajiem trim kilogramiem vazelīna, vēsta "The Guardian".

Edžlijs atzīst, ka vairāk par ēdienu vai ietīšanos siltā segā viņš esot domājis par to, lai, iznākot no ūdens, "nenokristu ar seju zemē".

"Biju iedomājies, ka tas būs fantastiski, ka es skriešu kā "Pludmales patruļā"," stāsta 33 gadus vecais peldētājs. "Taču realitāte ir tāda, ka tagad esmu ļoti apaļīgs, matains un man rokās ir rozā piepūšamā boja. Kad spēru kāju uz cietzemes, es vienkārši biju atvieglots, ka neapkritu otrādi."

Edžlijs atzina, ka pēdējais kilometrs, kurā viņam pievienojās 300 citi peldētāji, esot atstājis vislielāko emocionālo iespaidu. "Man kaklā bija kamols. Nācās uzvilkt peldbrilles, jo man sāka birt asaras. Tas bija fantastiski," viņš teica žurnālistiem pēc dušas un siltas picas šķēles notiesāšanas.

Foto: Reuters/ScanPix

14.augustā - 74 dienas pēc piedzīvojuma sākšanas - Edžlijs iekļuva Ginesa Pasaules rekordu grāmatā ar visgarāko plānoto peldi jūrā. Taču viņš jūrā aizvadīja vēl 83 dienas, lai appeldētu apkārt Lielbritānijai.

23 jūrā aizvadīto nedēļu laikā Edžlijs naktis pārlaida uz katamarāna, ar ko viņu pavadīja trīs cilvēku komanda. 

Vīrietis stāsta, ka vislabākais brīdis avantūriskajā ceļojumā esot piedzīvots Bristoles līcī, kad viņu vairāku kilometru garumā pavadīja joslvaļu mātīte - domājams, noturot viņu par ievainotu roni. "Pēc visiem medūzu dzēlieniem un grūtībām pienāk tāds brīdis, ko var piedzīvot tikai tad, ja 157 dienas no vietas peldi 12 stundas. Tas bija izcili," viņš norāda.

Lai spētu katru dienu nopeldēt tik daudzas stundas, Edžlijs dienā uzņēma apmēram 10 000 līdz 15 000 kalorijas - sešas reizes vairāk, nekā dienā vajadzīgs vidējam pieaugušam vīrietim. Viņš pārtika no picas, makaroniem, rīsu putras un 610 banāniem.

Edžlijs pieņēmis vairākus neparastus izaicinājumus, piemēram, pa virvi uzrāpies Everesta augstumā, 32 stundu laikā nopeldējis 100 kilometrus Karību jūrā, piesiets 45 kilogramus smagam baļķim, un noskrējis maratonu, velkot 1,4 tonnas smagu "Mini Countryman" markas automašīnu.

Taču viņš atzīst, ka Lielbritānijas appeldēšana bijis smagākais no līdz šim veiktajiem uzdevumiem. "Tas bija visgrūtāk dažādos līmeņos - gan fiziski, gan garīgi," atzīst Edžlijs. "Es jutu tādu nogurumu, kādu nekad iepriekš nebiju piedzīvojis. Neiromediatori, ķīmiskie signāli smadzenēs it kā teica: "Ko tu dari?""

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu