Vācija aicina Ķīnu īstenot caurskatāmāku politiku pret uiguriem

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, kurš ieradies vizītē Pekinā, pirmdien aicinājis Ķīnu nodrošināt lielāku caurskatāmību tās politikā pret uiguriem Sjiņdzjanas provincē. Māss pēc tikšanās ar Ķīnas vicepremjeru Liu He uzsvēra, ka nepieciešama caurskatāmība, lai novērtētu patieso situāciju.

Žurnālistu un cilvēktiesību aizstāvju sniegtā informācija liecina, ka pēdējā gada laikā gadā Sjiņdzjanas provincē līdz miljonam uiguru ieslodzīti internēšanās nometnēs, kur viņi tiek spiesti apgūt komunismu un noliegt savu kultūru un reliģiju. Uiguri, kas ir Sjiņdzjanas pamatiedzīvotāji, ir tjurku tauta, un šīs tautas ticīgie galvenokārt ir musulmaņi.

Māss sacīja, ka visas puses ir ieinteresētas caurskatāmībās nodrošināšanā, kā arī uzsvēra, ka šādu pāraudzināšanas nometņu pastāvēšana ir nepieņemama.

Pirms Māsa vizītes Ķīnas vēstniecība Berlīnē pārmeta Bundestāgam un Vācijas valdībai iejaukšanos Ķīnas iekšējās lietās, jo debatēs Vācijas parlamentā izskanēja jautājums par Ķīnas varasiestāžu izturēšanos pret uiguriem.

Šīs debates bija "acīmredzama iejaukšanās iekšējās lietās un smags Ķīnas suverenitātes pārkāpums," paziņoja vēstniecība.

ANO Cilvēktiesību komiteja augustā pauda nopietnas bažas par Ķīnā dzīvojošo uiguru situāciju, norādot, ka Ķīnas varasiestādes šai tautai piederīgos uzlūko kā "valsts ienaidniekus".

Uiguru tiesību organizācijas uzskata, ka Ķīna pārspīlē separātisma un terorisma draudus, lai attaisnotu reliģisku un kultūras ierobežojumu noteikšanu uiguriem, piemēram, aizliegumu vīriešiem nēsāt bārdas.

Pēdējās desmitgadēs Ķīnas varasiestādes organizējušas miljoniem etnisko ķīniešu ieceļošanu Sjiņdzjanā, un uiguri tagad ir mazāk nekā puse no provinces iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu