Pirmo reizi publiska persona būs spiesta maksāt atlīdzību par konkurences pārkāpumu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

​Tiesa pirmo reizi nolēmusi piedzīt zaudējumu atlīdzību no publiskas personas - Rīgas brīvostas pārvaldes - par konkurences pārkāpumu, vēsta informācija Konkurences padomes interneta vietnē.

Latvijas Republikas Augstākā tiesa nolēmusi, ka Rīgas brīvostas pārvaldei ir pienākums atlīdzināt privātā uzņēmuma AS “PKL Flote” zaudējumus par publiskas personas likumam neatbilstošu iesaisti komercdarbībā un tam sekojošu Konkurences likuma pārkāpumu. Rīgas brīvostai par nodarītajiem zaudējumiem jāsamaksā uzņēmumam gandrīz 1,35 miljoni eiro.

Tiesa, konstatējot Konkurences likuma pārkāpumu, atzinusi, ka Rīgas brīvostas pārvaldes sniegtie velkoņu pakalpojumi ir prettiesiski, neievērojot  likumā noteiktos gadījumus, kad publiska persona ir tiesīga veikt komercdarbību. Tāpat tiesa secinājusi, ka KP konstatētais par Rīgas brīvostas pārvaldes dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un tās konkurenta AS “PKL Flote” darbības – velkoņu pakalpojuma sniegšanas – ierobežošanu ostā, kalpo par pamatu zaudējumu atlīdzībai.

 AS “PKL Flote” ir tiesīga saņemt ne tikai no 2008. gada līdz 2009. gadam negūto peļņu, kuru pārkāpuma laikā sev ieguva Rīgas brīvostas pārvalde, bet arī zaudējumus, kas saistīti ar velkoņu dīkstāvi. Kopā tie mērāmi gandrīz 1,35 miljonu eiro vērtībā.

Šī ir pirmā reize, kad vispārējās jurisdikcijas tiesa Latvijā ir atzinusi, ka publiskai personai ir pienākums kompensēt zaudējumus privātai komercsabiedrībai par pieļautu Konkurences likuma pārkāpumu.

Neskatoties uz to, ka Rīgas brīvostas pārvalde iesniedza sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, Augstākā tiesa atteicās ierosināt kasācijas sūdzību, un spriedums stājās  spēkā. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu