5 vecāka gadagājuma cilvēku finanšu padomi, kurus labāk ignorēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Personīgās finanses ir viena no tām sfērām, par kuru tiek prasīti un arī sniegti visdažādākie padomi. Citi ir vērtīgi – citi mazāk, tādēļ svarīgi katram pašam izvērtēt, kas ir derīgs un ko labāk ignorēt.

Viena no cilvēku kategorijām, kam bieži vien tiek lūgti padomi, ir vecāki. Tas arī ir saprotams – esam pieraduši uzskatīt, ka vecākiem ir lielāka pieredze un viņi zina labāk, kā rīkoties vienā vai otrā situācijā. Tomēr finanses ir viena no tām jomām, kas laika gaitā mainās. Kas kādreiz bija gudrs lēmums, tas šobrīd tāds var arī nebūt, tādēļ, ja runa ir par naudas jautājumiem, var gadīties, ka vecāka gadagājuma cilvēku domas vairs neatbilst mūsdienu prasībām. Turpinājumā pieci gados vecāku cilvēku ieteikumi, kurus labāk ignorēt.

Teicami rezultāti mācībās ir obligāts priekšnoteikums labai dzīvei

Nereti no iepriekšējo paaudžu cilvēkiem dzirdams uzskats, ka izcili sasniegumi mācībās garantē arī panākumus turpmākajā dzīvē. Taču tas ne vienmēr atbilst patiesībai. Daudzi veiksmīgi cilvēki nav uzrādījuši izcilus rezultātus mācībās, taču viņu turpmākajā dzīvē gūtie panākumi ir vērā ņemami. Tos viņiem nodrošinājušas ne tik daudz skolas un studiju laikā uzkrātās zināšanas, kā apņēmība, aizrautība un citas rakstura īpašības, kas ir nozīmīgs priekšnoteikums ceļā uz panākumiem.

Svarīgi arī apzināties - lai gūtu panākumus darba sfērā un palielinātu savus ienākumus, nozīme ir ne tikai izglītībai, bet arī pieredzei. Tātad – jākoncentrējas ne tikai uz teorētiskām zināšanām, bet arī uz praksi.

Kredīts nekādos apstākļos nav atbalstāma ideja

Vecāka gadagājuma cilvēkiem kredīti vienmēr šķiet slikta ideja – viņu uzskatos tas ir sarežģīti un ļoti riskanti. Patēriņa kredīts internetā un citi mūsdienīgie aizdevumu veidi patiešām ir atbildība, taču tie var noderēt dažādu situāciju risināšanai, piemēram, neplānotu tēriņu segšanai vai lielāku ieceru īstenošanai. Protams, pirms kredīta noformēšanas vienmēr jāizvērtē sava maksātspēja.

Nekustamo īpašumu labāk iegādāties nekā īrēt

Ja runa ir par nekustamā īpašuma iegādi, daudzi vecāki un vecvecāki teiks, ka tas ir atbalstāms lēmums – kaut vai tādēļ, ka tas bijis viņu pašu sapnis. Taču mūsdienās sava mājokļa iegāde ne vienmēr var izrādīties labs finansiāls ieguldījums – dažkārt dzīvesvietu prātīgāk tomēr ir īrēt. Īpaši, kamēr vēl nav nodibināta ģimene un tiek apsvērta dzīvesvietas maiņa, piemēram, darba vai kādu citu iemeslu dēļ.

Ja runa ir par ieguldījumiem, banka ir visdrošākā izvēle

Kas ir drošākā vieta, kur glabāt savus uzkrājumus un vienlaikus iegūt procentus no ieguldītā? Vecāka gadagājuma cilvēki teiks, ka tā ir banka. Taču mūsdienās tā tas vairs gluži nav. Par parastajos banku krājkontos noguldīto naudu saņemsi ļoti niecīgus procentus, turklāt arī par banku drošību šobrīd var diskutēt.

Ja vēlies, lai uzkrātā nauda nestu vērā ņemamu peļņu, jāmeklē citi risinājumi, piemēram, ieguldījumi akciju tirgos, noguldījumi privātā sektora finanšu iestādēs. Taču, meklējot izdevīgākos finanšu instrumentus, jāizvērtē visi faktori, tostarp visi riski.

Vislabāk par precēm un pakalpojumiem norēķināties skaidrā naudā

Vecāko paaudžu cilvēki lielākoties neuzticas bezskaidras naudas darījumiem, uzskatot, ka norēķināties ar skaidru naudu ir drošāk. Lai arī, rīkojoties ar skaidru naudu, sekot līdzi saviem izdevumiem ir vienkāršāk, tomēr mēs dzīvojam laikmetā, kad digitālajiem darījumiem ir ļoti liela nozīme. Turklāt tie paver daudz dažādu iespēju, kuras izmantot gluži vienkārši būtu nesaprātīgi.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu