Iedzīvotājus aicina Ziemassvētku gaidīšanas laikā ievērot elektrodrošības noteikumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Ziemassvētku gaidīšanas laikā AS "Sadales tīkls" aicina pastiprināti ievērot elektrodrošības un ugunsdrošības noteikumus un darba vietas vai mājokļu dekorēšanai izmantot drošus un pārbaudītus elektriskos svētku rotājumus, informē "Sadales tīkls" preses sekretāre Tatjana Smirnova

Katru gadu elektrotraumas gūst gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie, tās izraisa neuzmanīga rīcība ar sadzīves tehniku, izmantojot savu laiku jau nokalpojušas elektroierīces vai arī lietojot tās neatbilstoši instrukcijai. Šogad "Sadales tīkls" ir reģistrējis 52 sadzīves elektrotraumu gadījumus (tostarp septiņus letālus gadījumus). 14 no cietušajiem ir bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam.

Pēc "Sadales tīkls" preses sekretāres paustā, elektrodrošības noteikumi jāievēro visu gadu, bet nereti tieši svētku gaidīšanas laikā iedzīvotāji pret drošības noteikumiem izturas paviršāk, apdraudot gan savu, gan citu cilvēku veselību un dzīvību.

"Ziemassvētku laikā ir svarīgi rūpēties par bērnu drošību, jo izmantotie elektriskie svētku rotājumi izraisa pastiprinātu bērnu interesi - bērniem rodas vēlēšanās svētku rotājumus apskatīt, tos ieslēgt un izslēgt, izskrūvēt no apgaismojuma virtenēm lampiņas vai citus dekoratīvos elementus, kas palielina risku gūt elektrotraumu,"

skaidroja Smirnova.

Viņa papildināja, ka vienīgā iespēja kā pasargāt bērnus no elektrotraumas, ir rīkoties atbildīgi un ieslēgtu svētku rotājumu un dažādu elektroiekārtu tuvumā neatstāt bērnus bez uzraudzības, kā arī regulāri bērniem atgādināt elektrodrošības noteikumus.

Elektrotraumu gadījumu samazināšanai "Sadales tīkls" iedzīvotājus aicina izvēlēties tādus elektroniskos svētku rotājumus, kas atbilst apstākļiem un videi, iepazīties ar svētku elektronisko rotājumu lietošanas instrukcijām, kā arī, ja elektroniskais svētku rotājums ir ilgstoši nostāvējis putekļainos pagrabos un noliktavās, aicina pirms lietošanas to notīrīt.

Tāpat drošākai svētku svinēšanai ir ieteicams pirms rotājumu uzstādīšanas un pieslēgšanas pārbaudīt un pārliecināties, ka tie ir lietošanas kārtībā.

Gluži kā elektrotīkls, arī elektroiekārtu izolācija ar laiku noveco un zaudē savas aizsardzības īpašības - vadu izolācija var būt sabojāta vai saplaisājusi. Pirms elektrisko rotājumu lietošanas ieteicams pārbaudīt telpu iekšējo elektrotīklu un kontaktligzdu izvietojumu, pie kā tos paredzēts pieslēgt.

Nereti, vienlaicīgi saslēdzot visas elektroiekārtas, kontaktligzdas un elektrotīkls tiek pārslogots, kas savukārt izraisa elektrības vadu vai iekārtas aizdegšanos.

Savukārt, kas attiecas uz dekoratīvā apgaismojuma lietošanu, virtenes noteikti nevajadzētu stiprināt pie metāla virsmas vai objektiem, kā arī, dodoties ārpus mājām vai biroja, elektriskie svētku rotājumi un virtenes ir jāizslēdz.

Iedzīvotājiem īpaša uzmanība ir jāvērš arī uz elektronisko svētku rotājumu marķējumiem, lai uzzinātu, kur ir paredzēts rotājumu izvietot - iekštelpās vai ārpus mājām.

Gadījumos, ja telpās kāds ir guvis elektrotraumu, īpašumā ir notikusi avārija, aizdegusies elektroierīce vai notikusi kāda cita ar elektrību saistīta bīstama situācija - pirmais solis ir  īpašuma kopējā elektrības drošības slēdža atslēgšana, bet tikai pēc tam var sekot īpašuma glābšanas pasākumi vai pirmās palīdzības sniegšana cilvēkam.

Katram - gan bērniem, gan pieaugušajiem - ir jāzina vieta savā īpašumā, kur drošības slēdzis atrodas, kā tam operatīvi piekļūt un kā to izslēgt, jo kritiskā brīdī tas var pasargāt īpašumu no ugunsgrēka un izglābt cilvēka dzīvību.

Par bīstamām situācijām elektroapgādes infrastruktūras tuvumā jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz bezmaksas diennakts bojājumu pieteikšanas tālruni 8404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu