Ķīnas ekonomiskās nedienas rada satraukumu pasaulē (5)

Vai arī mums ir pamats bažām?
Foto: AFP/SCANPIX
Māris Kūrēns
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautisko ziņu aģentūru uzmanība pēdējo nedēļu laikā plaši pievērsta Ķīnas ekonomiskajam stāvoklim. Ekonomiskā izaugsme ir ievērojami palēninājusies, Ķīnas akciju tirgus pagājušajā gadā zaudēja gandrīz 30% no tā vērtības gada sākumā. Arī potenciālais tirdzniecības karš starp Pekinu un Vašingtonu optimismu attiecībā uz Ķīnas ekonomiku nerada. Vai ir pamats bažām?

Kā vēsta “BBC Business”, Ķīnas ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās likusi ASV uzņēmumiem pārskatīt savus finanšu rādītājus. Tā, piemēram, “Apple” savās neveiksmēs vainoja tieši Ķīnas ekonomisko stāvokli, bet arī autoražotāji “General Motors”, “Ford” un “Fiat Chrysler” brīdinājuši investorus, ka Ķīnas tirgū noiets vairs nebūs tādos pašos apjomos kā agrāk.

Ķīnas interneta meklēšanas servisa “Baidu” vadītājs Robins Li brīdināja savas kompānijas darbiniekus, citējot slaveno seriālu “Troņu spēles”. Viņš teica, ka “nāk ziema”, jo ekonomika kļuvusi ievērojami vēsāka.

Tomēr ne visi Rietumvalstu zīmoli Ķīnā cieš zaudējumus – piemēram, sporta preču ražotājs “Nike” paziņoja, ka septembrī pārdošanas rādītāji piedzīvojuši pat 24% lielu kāpumu un 2018. gadā kopumā tirdzniecības rādītāji bijuši labi.

Foto: Reuters/ScanPix

Kas notiek Ķīnas ekonomikā?

Ķīnas ekonomiskā izaugsme pēdējo gadu laikā ir bijusi lēnāka, un pašlaik šis rādītājs ir 6,5% no IKP. Tas, protams, ir daudz augstāks nekā vidējie izaugsmes tempi attīstītākajās pasaules valstīs. Tomēr paredzams, ka Ķīnas ekonomiskās izaugsmes rādītāji tuvāko gadu laikā turpinās sarukt. Viennozīmīgi, ka potenciālais tirdzniecības karš ar ASV Ķīnas ekonomikai ir sliktas ziņas. Arī vietējās ražošanas apjomi decembrī ir samazinājušies – tas noticis pirmo reizi pēdējo 19 mēnešu laikā.

“Ķīnas ekonomika pasliktinās. Vērā ņemams ir arī tehnoloģiju kompānijas “Apple” paziņojums par pārdošanas apjomu samazināšanos. Tas ir signāls par situāciju kopumā – patērētāji jau daudz vairāk pievērš uzmanību saviem maciņiem,”

norāda Āzijas ekonomikas pētnieks Luiss Kijs.

Ilgtermiņa izaicinājumi

Ķīnas ekonomiskās problēmas radušās no vairāku problēmu kopuma. Viens no tiem – Ķīnā ir trūcis nopietna mehānisma, kas regulētu biznesu un finanšu plūsmu. Analītiķi norāda, ka Ķīnā ir plaša un sarežģīta “ēnu banku sistēma”. Aizdevējus tikpat kā neviens nekontrolē, tāpat savu artavu atstāj valsts kiberaktivitātes un intelektuālā īpašuma aizsardzības mehānisma trūkums.

Ķīnas varasiestādes jau iegulda lielas naudas summas banku sektora infrastruktūras uzlabošanā, taču “ēnu sistēmu” tas nemazina, un tas sāk bremzēt kopējo ekonomiku, jo investori nevēlas ieguldīt apšaubāmos darījumos.

Foto: AP/Scanpix

Kāpēc notiek Ķīnas izaugsmes palēnināšanās?

Iespējams, ka Ķīna ir lielākās ekonomiskās turbulences priekšā 10 vai pat 20 gadu laikā. Tas skaidrojams ar to, ka ekonomika ir viļņveidīga – tajā ir kāpumi, pēc kuriem seko kritumi.

Ķīnas ekonomika 25 gadu izaugsmes laikā ir kļuvusi par otru lielāko pasaulē. Tā ir ļoti nozīmīgs spēlētājs pasaules tirgū, un Ķīna var ietekmēt plašu produktu klāstu cenas. Ķīna daudz arī iepērk – aptuveni puse no pasaules tērauda, ogļu, vara un cementa eksporta ir tieši uz šo Āzijas valsti. Tomēr, samazinoties Ķīnas ekonomikai, var samazināties arī eksports.

“Ķīnas pakāpeniskā izaugsmes palēnināšanās jebkurā gadījumā ietekmēs pasaules ekonomiku.

Es gan nedomāju, ka lielās Āzijas valsts ekonomika ir sabrukuma priekšā. Tā pašlaik izjūt sekas no problēmām, kas krājušās vairāk nekā desmit gadu garumā, tāpēc nav jēgas no lielām bailēm par nākotni,” uzsver Oksfordas universitātes Ķīnas izpētes centra pētnieks Džordžs Magnuss.

Kā Ķīnas ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās var ietekmēt Latviju?

Latvija ir maza un atvērta ekonomika, tādēļ globālie notikumi ietekmē arī mūs. Kā sarunā ar portālu TVNET norādīja Latvijas bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, Ķīna ir viena no lielākajām pasaules ekonomikām, ar kuru mēs esam netieši saistīti, tieši tādēļ Ķīnas ekonomiskās problēmas var just caur tirdzniecības partneriem.

“Protams, ja kādu iemeslu dēļ Ķīnas ekonomika sabremzējas, tas ietekmēs arī mūs, jo tas ietekmēs visu pasaules ekonomiku. Mūsu ekonomika ir uz eksportu balstīta, iedzīvotāju skaits ir sarūkošs. Lai arī iedzīvotāji ir sākuši tērēt vairāk, kopumā Latvijas “ekonomikas griesti” ir zemi. Ja mēs gribam tos celt, jāstrādā pie eksporta un tā izaugsmes, jo tas cels līdzi visu ekonomiku,” saka Kazāks.

Ekonomists uzsver, ka mazās ekonomikas sāpīgāk jūt negatīvās norises pasaulē, jo iekšējā tirgus resurss nav tik liels kā lielajām ekonomikām, kur cilvēku skaits ir daudz lielāks.

“Pasaules ekonomika neaugs mūžīgi,” atgādina Kazāks. “Kapitālisma ekonomika ir viļņveidīga – ir kāpumi un ir kritumi, tas ir normāli. Jo Latvijas ekonomika būs spēcīgāka un jaudīgāka, jo vairāk pieaugs iedzīvotāju prasmes – jo vairāk mēs iegūsim kāpuma un mazāk zaudēsim krituma periodos. Pasaules ekonomikas izaugsme kritīsies agri vai vēlu, tāda ir dzīve,” noslēdz Kazāks.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu