"Swedbank" nosaka dienas limitu klientiem, kuri izmanto kodu karti (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

“Swedbank” no ceturtdienas, 10. janvāra, noteikusi 100 eiro dienas maksājumu limitu. Šādi banka gatavojas pakāpeniski atteikties no kodu karšu izmantošanas maksājumos. Kā portālam TVNET pavēstīja bankā, klientiem lielāku pārskaitījumu veikšanai nepieciešams izmantot lietotni “Smart-ID” vai kodu kalkulatoru, ko var saņemt jebkurā “Swedbank” filiālē.

Līdz ar stingrākām ES prasībām attiecībā uz klientu digitālu autentifikāciju šā gada 9. septembrī “Swedbank” pilnībā pārtrauks kodu karšu izmantošanu. Lai novērstu risku, ka daļa klientu nokavē slēgšanas brīdi vai atliek pāreju uz pēdējo brīdi, pakāpeniski tiek samazināti limiti, virs kuriem apstiprināt maksājumus ar kodu karti nebūs iespējams.

No tiem pirmais – 100 eiro dienas maksājumu limits – stājas spēkā no 10. janvāra.

No šīs dienas lielāku pārskaitījumu veikšanai jāizmanto “Smart-ID” lietotne, ko savā viedtālrunī (vai planšetdatorā) var lejupielādēt katrs klients patstāvīgi. Ja nav pieejama atbilstoša ierīce, noderēs kodu kalkulators, kuru var saņemt jebkurā “Swedbank” filiālē.

Arī tiem, kuri izmanto valsts izsniegto eID karti, ir iespēja to lietot darbībai internetbankā. Ja gadījumā karšu lasītājs eID lietošanai vēl nav pieejams, to var izmantot “Swedbank” filiālēs, bibliotēkās un valsts vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Tuvākajā laikā dienas maksājumu limits tiks samazināts. 7. martā tas tiks samazināts līdz 50 eiro, savukārt no 6. jūnija ar kodu karti varēs pārskaitīt vien 20 eiro dienā. No 7. marta tiks slēgta arī iespēja autorizēties “Swedbank” mobilajā lietotnē, izmantojot kodu karti.

Visiem, kuri veic pirkumus internetā, jārēķinās, ka no 1.aprīļa pirkumi kodu karšu īpašniekiem vairs nebūs iespējami, jo tās maksājumu apstiprināšanai vairs neakceptēs arī VISA un MasterCard.

Mobilo lietotni “Smart-ID” katrs iOS vai “Android” ierīces īpašnieks pāris minūšu laikā pats var lejupielādēt un aktivizēt ar esošo kodu karti, eID vai kodu kalkulatoru, nepieciešamības gadījumā izmantojot internetbankā pieejamās instrukcijas.

Nopietnu sarežģījumu gadījumā ieteicams sazināties ar Smart-ID atbalsta dienestu vai banku. Lai izmantotu lietotni “Smart-ID”, nepieciešams viedtālrunis ar “Android” 4.1 (vai jaunāka versija) vai iOS 8.0 (vai jaunāka versija) operētājsistēmu.

Pēc kodu kalkulatora uz filiāli jāiet tikai tad, ja nav pieejama viedierīce, kas atbalsta Smart-ID, un nav pieejama eID karte ar lasītāju. Sākot kodu karšu migrāciju, uz pusi tika samazināta kodu kalkulatora standarta cena (tas maksā sešus eiro). Savukārt senioriem no 65 gadu vecuma un jauniešiem līdz 18 gadiem kalkulators tagad maksā divus eiro. Iedzīvotājiem ar maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu, kā arī personām ar 1. un 2. grupas invaliditāti kodu kalkulatori tiek izsniegti bez maksas, uzrādot attiecīgo statusu apliecinošu dokumentu.

Ja gadījumā pats klients ar datoru, internetbanku un arī kodu kalkulatoru ir pavisam "uz jūs", pastāv iespēja ikdienas naudas lietu kārtošanu uzticēt, piemēram, kādam tuvam ģimenes loceklim, viņu oficiāli pievienojot kā konta papildu lietotāju. Šajā gadījumā kopīgi jādodas uz banku veikt izmaiņas līgumā vai jānokārto notariāli apstiprināta pilnvara, kas būs piemērota gadījumos, kad internetbankas īpašnieks pats nevar nokļūt filiālē.

Statistika rāda, ka lielākā daļa klientu izmanto mūsdienu autentifikācijas līdzekļus, taču joprojām ir ap 350 000 klientu, kuri ikdienā, pieraduma vadīti, lieto kodu karti, pāreju atliekot uz vēlāku laiku.

Ja šāds klientu daudzums atstās pāreju uz pēdējo brīdi, visām filiālēm kopā vajadzētu apkalpot kodu karšu nomaiņu gandrīz divus mēnešus, šajā laikā nesniedzot nevienu citu pakalpojumu. Neieviešot pakāpeniskos limitu ierobežojumus, arī rindas filiālēs kļūtu vēl garākas – tos klientus, kuriem jādodas pēc kodu kalkulatoriem, limitu ieviešana rosina uz filiāli doties agrāk, tādējādi iespēju robežās sadalot klientu plūsmu.

No kodu kartēm jāatsakās, jo 14. septembrī stājas spēkā Eiropas Komisijas Deleģētā regula 2018/389 attiecībā uz tehniskajiem standartiem par drošu lietotāja autentificēšanu. Kodu kartes ir 20 gadus sena tehnoloģija, kas vairs neatbilst šodienas drošības standartiem, un no tām notiek atteikšanās visā Eiropā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu