Pēc ASV-Ķīnas sarunām skaidrības joprojām nav; prognozē konflikta turpinājumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā nedēļā norisinājās tirdzniecības sarunas starp ASV un Ķīnu. Lai arī sarunu dalībnieki izteica optimistiskas prognozes, kas labvēlīgi ietekmēja arī globālo tirgu, nepārprotamu zīmju, ka būs izdevies izvairīties no iespējamā tirdzniecības kara, nav. Kāda pašlaik situācija valda Ķīnas un ASV attiecībās, pētīja “Deutsche Welle”.

Arī pēc abu pušu slavētajām tirdzniecības sarunām ASV turpina pieprasīt no Ķīnas, lai tā atvērtu savu tirgu amerikāņu investīcijām, produktiem un pakalpojumiem, tajā pašā laikā izbeidzot intelektuālā īpašuma zādzības. Ķīnas valstij piederošais laikraksts “China Daily” raksta, ka “Ķīna negrasās izrādīt nevajadzīgu piekāpšanos”.

Tikmēr ASV Tirdzniecības pārstāvniecības birojs publicēja ziņojuma, kurā teikts, ka “Savienotās Valstis ir gatavas atrisināt strukturālās problēmas, kā arī attīstīt tirdzniecības attiecības starp abām valstīm”. Tas nozīmē, ka ASV vēlas mainīt Ķīnas likumdošanu un valsts politiku, kas paredzētu tehnoloģiju un citu ASV pakalpojumu intelektuālā īpašuma aizsardzību.

Pagaidām nav ziņu par jaunām sarunām par jaunajiem tirdzniecības noteikumiem. Karnegī centra Āzijas lietu eksperts Jūkons Hans uzskata, ka saspīlējums starp abām valstīm turpināsies.

“Kad cilvēki runā par ASV-Ķīnas tirdzniecības karu, jārunā arī par savdabīgu ironiju. Tā nav saistīta tikai ar tirdzniecību, bet gan Savienoto Valstu izmisīgu vēlmi mazināt tirdzniecības deficītu. ASV jau vairāk nekā 40 gadus cīnās pret šo problēmu,” norāda Hans.

ASV prezidenta Donalda Trampa politika, ieviešot jaunus tarifus un sankcijas, šo problēmu nemazina. Daudz ko izšķirs nākamais mēnesis, kad vajadzētu būt jaunām sarunām par jaunu tirdzniecības vienošanos.

“Līdz marta sākumam noteikti būs jaunas sarunas, kurās valstis centīsies “saglabāt savu seju”, tajā pašā laikā diezgan virspusēji pieskaroties esošajām problēmām,” prognozēja Hans.

Ekonomikas analītiķi norāda, ka jaunu vienošanos līdz 2. martam, kad beidzas decembrī panāktais 90 dienu “pamiers”, neizdosies un konflikts starp abām valstīm turpināsies. Tomēr, izjūtot ekonomiskās sekas, kas abām pusēm būs sāpīgas, gada vidū vienošanās par jauniem tirdzniecības noteikumiem starp Ķīnu un ASV varētu tikt panākta.

Taču šajā laikā ražošanas apjomi būtiski varētu palielināties citās reģiona valstīs, ar kurām ASV nav konfliktu, tādās kā Vjetnama, Indija, Bangladeša un Mjanma.

Tomēr, lai panāktu jaunu tirdzniecības vienošanos, daudz kas būs atkarīgs ne tikai no abu valstu sarunvedējiem, bet arī no Donalda Trampa. Viņa retorika pret Ķīnu ir bijusi negatīva, un jāņem vērā arī prezidenta vēlēšanu tuvošanās, kas notiks nākamgad.

Vēloties saglabāt savu “stingrā un nepiekāpīgā līdera seju”, Tramps varētu arī piekrist pilnvērtīgam tirdzniecības karam. Taču analītiķi atgādina, ka Tramps ir neprognozējams un viņam nereti patīk atkāpties no savas iepriekšējās pozīcijas, kas savukārt varētu ļaut pasaulei izvairīties no ASV un Ķīnas tirdzniecības kara.

Iepriekš ziņots, ka ASV un Ķīna līdz 1. martam vienojušās sarunu ceļā panākt kompromisu par jauniem tirdzniecības noteikumiem. Ja tas nenotiks, tad abas valstis noteiks paaugstinātus muitas tarifus precēm un pakalpojumiem vairāku simtu miljardu dolāru vērtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu