Kļuvušas zināmas Trampa inaugurācijas ceremonijas izmaksas; sākta pārbaude

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps inaugurācijas ceremonijas laikā 2017.gada janvārī
Donalds Tramps inaugurācijas ceremonijas laikā 2017.gada janvārī Foto: AP/Scanpix

Gandrīz divus gadus pēc ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas laikrakstam “The New York Times” kļuvušas zināmas ceremonijas izmaksas. Tās mērāmas 107 miljonu dolāru (aptuveni 93 miljonu eiro) apmērā. Jāpiebilst, ka šo naudas summu iepriekš bija saziedojusi īpaša inaugurācijas ceremonijas rīkošanas komiteja.

Tramps jau kopš priekšvēlēšanu kampaņas laikā ne reizi vien kritizēja sava priekšgājēja Baraka Obamas administrāciju par pārmērīgi lieliem tēriņiem. Tomēr, atskatoties vēsturē, prezidenta inaugurācija 2013. gadā izmaksāja divas reizes mazāk – 53 miljonus dolāru.

Tagad pret inaugurācijas komiteju, kuras sastāvā ir seši ASV senatori (četri no Trampa pārstāvētās Republikāņu partijas, divi no Demokrātu partijas), uzsākta pārbaude par līdzekļu izlietošanas lietderību. Manhetenas un Bruklinas federālie prokurori veic izmeklēšanu, vai inaugurācijas ceremonijai nav piesaistīti nelegāli ārvalstu ziedojumi.

Kā norāda “The New York Times”, likums neaizliedz prezidenta inaugurācijas komitejai ziedojumos iegūto naudu tērēt pēc saviem ieskatiem. Taču summa, kas tērēta Trampa inaugurācijas ceremonijai, pārsteigusi bijušo prezidentu Baraka Obamas un Džordža Buša jaunākā inaugurācijas ceremoniju plānotājus. Tiek norādīts, ka liela daļa naudas izdota viesnīcām, ēdinātājiem un svinīgajā pasākumā iesaistīto cilvēku algām. Tāpat pieci miljoni ziedoti labdarībai.

Laikraksts norāda, ka zvēresta došanas ceremonija un tai sekojošās pusdienas tika apmaksātas no Kongresa līdzekļiem, taču pārējie pasākumi – koncerti, balles un citi izklaides pasākumi – no inaugurācijas komitejai pieejamajiem līdzekļiem.

Komisijas pārstāvji norāda, ka “tika paveikts neticams darbs ceremonijas organizēšanā, un visi izdevumi atbilda likumiem un federālajām prasībām, tādēļ nav saprotams, kāpēc uzsāktas pārbaudes par izdevumu pamatotību”. Tiek vēstīts, ka Federālās vēlēšanu komisijas rīcībā ir nodota informācijai par visiem ziedotājiem, kas ziedojuši līdzekļus inaugurācijas ceremonijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu