Krievijas ministrija pauž šaubas, vai Venecuēla spēs veikt kredīta maksājumu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nemieri Venecuēlā
Nemieri Venecuēlā Foto: SCANPIX

Pavasarī Venecuēlai jāveic vairāk nekā 100 miljonu dolāru liels maksājums Krievijai, kas ir daļa no trīs miljardus dolāru lielā parāda. Tomēr Krievijas Finanšu ministrija secinājusi, ka Venecuēla, visticamāk, parādu atdot nespēs, vēsta Krievijas medijs RBK.

Līdz šim Venecuēla veiksmīgi veikusi Krievijas izsniegtā kredīta atmaksu. Maksājumi notikuši laikā, tomēr pašlaik politiskās un ekonomiskās krīzes dēļ pavasarī gaidāmo maksājumu Krievija var arī nesaņemt.

Krievijas Finanšu ministra vietnieks Sergejs Storčaks žurnālistiem sacīja, ka “būs problēmas. Pašlaik viss ir atkarīgs no armijas un karavīriem, cik ļoti viņi ir lojāli savai valstij. Citu vērtējumu droši vien ir grūti sniegt,” sacīja Storčaks.

Pašlaik Venecuēla atmaksā aizdevuma procentus. Septembra beigās Karkasa jau pārskaitīja Krievijai aptuveni 100 miljonus dolāru, un šāds pats maksājums paredzēts arī martā.

“Esam vienojušies par fiksētu procentu likmi. Kad sāksies kredīta atmaksas periods, tad kopā ar procentiem dzēsīsies arī aizdevuma pamatsumma,” skaidroja Storčaks.

Iepriekš Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrs Maksims Oreškins pauda pārliecību, ka politiskā nestabilitāte Venecuēlā nekādi neietekmēs Krievijas ekonomiku.

Pēc aģentūras “Reuters” 2017. gada augustā apkopotajiem datiem, kopš 2006. gada Krievijas valdība un valsts uzņēmums “Rosņeftj” Venecuēlai izsnieguši aizdevumus vairāk nekā 17 miljardu apmērā.

Iepriekš ziņots, ka 23. janvārī Venecuēlas nacionālās asamblejas un opozīcijas līderis Huans Gvaido paziņoja, ka pārņem prezidenta pilnvaras. Viņu par valsts prezidentu atzina ASV, Kanāda un virkne citu valstu. Tikmēr Krievija paudusi stingru atbalstu līdzšinējam Venecuēlas līderim Nikolasam Maduro, kura aizsardzībai nosūtīti pat Krievijas privātās armijas karavīri. Pašlaik Venecuēlas armija pauž lojalitāti Maduro, taču krīzes atrisinājums nav skaidrs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu