"Neticami muļķīga kļūda", kas ļāva radīt 1,3 miljardus eiro vērtu biznesu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Igauņu uzņēmējs Kristo Kārmans pirms desmit gadiem sev pārmeta, ka “izdarīja neticamu muļķību”. Taču viņa kļūda, kā vēlāk izrādījās, kļuva par galveno ideju biznesam, kas pašlaik ir vairāk nekā 1,3 miljardus eiro vērts. Britu raidorganizācija BBC pievērsusi uzmanību igauņu biznesmenim, kurš ir “TransferWise” vadītājs.

2008. gadā, toreiz 28 gadus vecais igaunis strādāja Londonā par konsultantu, un viņš saņēma prāvu Ziemassvētku bonusu – 10 tūkstošus mārciņu. Tā kā tajā laikā procentu likmes Igaunijā bija augstākas, viņš nolēma šo bonusu pārskaitīt no sava konta Lielbritānijas bankā uz savu krājkontu Igaunijā, cerot nopelnīt ar šo transakciju.

“Es Lielbritānijas bankai samaksāju 15 paundus (aptuveni 17 eiro) un veicu transakciju. Aptuveni pēc nedēļas es pamanīju, ka saņemtā naudas summa bija par gandrīz 600 eiro mazāka, nekā es iepriekš biju cerējis. Es sāku meklēt iemeslus, kāpēc tā notika un sapratu, ka mana rīcība bija neticami stulba. Es muļķīgi cerēju, ka Lielbritānijas banka dos man augstāku valūtas maiņas kursu, kādu es biju redzējis ziņu aģentūrās “Reuters” un “Bloomberg”.

Tā vietā es saņēmu par pieciem procentiem zemāku kursu, jo no manas transakcijas bankas paņēma savu daļu,” atminas šobrīd 38 gadus vecais Kārmans.

Dusmojoties uz sevi, viņam radās ideja radīt jaunu iespēju, kā veikt naudas pārvedumus bez banku klātbūtnes. Viņš šo shēmu vēlējās izmēģināt ar savu draugu Tāvetu Hinriku, kurš tajā laikā bija telekomunikāciju direktors “Skype”. Viņi izmēģināja naudas pārvedumus savā starpā.

Pateicoties jaunajai shēmai, naudas pārvedumi un valūtas konvertācija notika bez zaudējumiem, jo Kārmans bieži mainīja Igaunijas kronas uz mārciņām un atpakaļ. Caur bankām nācās zaudēt zināmu summu naudas, jo tām bija jāmaksā komisijas maksa. Tomēr viņš un Hinriks naudas pārvedumus veica pēc konkrētajā dienā noteiktā valūtas kursa.

Igauņi izveidoja atsevišķu tīklu, kurā notika naudas pārvedumi starp abiem draugiem un viņu paziņām.

2011. gadā abi igauņi izveidoja jaunu kompāniju – Londonā tika dibināta “TransferWise” - finanšu tehnoloģija internetā, kas ļauj veikt naudas pārvedumus visā pasaulē, ņemot vērā noteiktos valūtu kursus, maksājot 0,5% par naudas konvertēšanu.

Šodien “TransferWise” ir globāls bizness, kas saņēmis lielas investīcijas no tādiem pazīstamiem biznesmeņiem kā Ričarda Bransona, kā arī “PayPal” līdzdibinātāja Maksa Levčina. Tomēr pirmais gads igauņu uzņēmējiem bija grūts – bija jāpaļaujas uz pašu iekrājumiem. Tomēr “TrasferWise” lietotāju, un vēlāk arī tehnoloģiju mediju pozitīvās atsauksmes ļāva gūt ātrus panākumus, piesaistot jaunas investīcijas.

Lai izvairītos no dažādām problēmām, Kārmans un Hinriks nokārtoja visas nepieciešamās licences un atļaujas no Lielbritānijas finanšu uzraudzības iestādēm.

“Tā bija pirmā reize, kad kāds devās uz atbildīgajām iestādēm ar šāda veida biznesu. Mums izdevās pārliecināt, ka mūsu uzņēmums nenodarbojas ar finanšu mahinācijām, bet viss ir kārtībā,” sacīja Kārmans.

Vēl 2012. gada sākumā Kārmanam un Hinrikam neizdevās nodrošināt sev investoru atbalstu. “Mēs runājām ar kādiem 15 potenciālajiem investoriem, bet tie visi mums atteica. Neviens Eiropā nevēlējās riskēt, tādēļ devāmies uz ASV”.

Amerikā uzņēmējiem izdevās iegūt investoru atbalstu. Tagad kopējais investīciju apjoms šajā uzņēmumā ir 350 miljoni.

Kopumā “TransferWise” mājaslapu un lietotni izmanto vairāk nekā četri miljoni cilvēku – tas ir pieejams 50 valstīs un 49 valūtās. Servisā ik mēnesi tiek veikti transfēri 3,5 miljardu apmērā.

Pašlaik “TransferWise” ir vairāki biroji visā pasaulē. Otrs lielākais birojs atrodas Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, bet pārējie biroji ir Tampabejā, Budapeštā un Tokijā. Pagājušajā gadā “TrasferWise” peļņa bija 130 miljoni eiro, un uzņēmumā strādā 1400 darbinieku.

Finanšu apskatnieki norāda, ka “TransferWise” auga ļoti strauji, jo šis serviss ir lēts un pieejams, tāpat tajā nav slēptu piemaksu.

“Ja izdodas panākt, ka tavā uzņēmumā investē pasaules biznesa smagsvari, tad tavās rokās ir milzīgs potenciāls. Laba ideja, labs mārketings, labi investori – tas nekas nav garantēts, tas viss ir jānopelna,” saka ‘Fintech” komentētājs Kriss Skiners.

Lai arī Kārmans ir “TransferWise” vadītājs, viņš norāda, ka kompānijas panākumos milzīgs nopelns ir Hinrikam, kurš “jau no pirmās uzņēmuma pastāvēšanas dienas bijis klāt visos kompānijas notikumos”.

“Bija daudz nezināmo, kad sākām. Vai kāds uzticēsies mājaslapai, ko izveidojuši divi igauņu čaļi? Vai kāds redzēs problēmu, ko vēlamies atrisināt? Visiem mūsu klientiem bija tā pati problēma – pārāk lielie zaudējumi, mainot valūtu. Viņi mums uzticējās,” noslēdz Kārmans.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu