Tiesa ļauj rīkot piketu pie Jelgavas domes pret skolas reorganizēšanu, tomēr piketētāji neierodas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jelgavas pilsētas domes ēka.
Jelgavas pilsētas domes ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Administratīvā tiesa ir atzinusi par nepamatotu Jelgavas pašvaldības atteikumu piketa rīkošanai un atļāvusi piketu šorīt, 28. februārī, pie Jelgavas pašvaldības domes sēdes laikā.

Lai gan Administratīvā tiesa ceturtdienas rītā par nepamatotu atzina Jelgavas pašvaldības atteikumu piketa rīkošanai pie Jelgavas domes, līdz plkst.11 vēl neviens protestētājs nebija ieradies.

Jelgavas domes tiešā tuvumā dežūrē ap 10 Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas darbinieki, kuri ir gatavi nodrošināt sabiedrisko kārtību piketa laikā.

Jelgavas domes sēžu zālē, kur notiek Jelgavas domes sēde, pulcējušies apmēram desmit reorganizējamās Jelgavas 2.pamatskolas audzēkņu vecāki un reformas pretinieki.

Ceturtdien Jelgavas domes deputāti lemj par pilsētas skolu tīkla optimizēšanu, kas skars vairākas pilsētas izglītības iestādes. Domes tuvumā šodien bija pieteikta protesta akcija pret 2.pamatskolas reorganizāciju, taču pašvaldība to sākotnēji nesaskaņoja.

Līdz ar pilsētas izglītības attīstības stratēģijas 2019.-2025.gadam apstiprināšanu deputāti lems arī par Jelgavas 3.sākumskolas statusa un nosaukuma maiņu, pārveidojot izglītības iestādi par Jelgavas Centra pamatskolu.

Tāpat sagatavots lēmumprojekts par Jelgavas Vakara (maiņu) vidusskolas likvidāciju. Plānots, ka turpmāk skolas izglītojamie varēs apgūt mācību programmas Jelgavas Amatu vidusskolā.

Vēl viens lēmums, kas izraisījis lielu vecāku sašutumu, paredz Jelgavas 2.pamatskolas pievienošanu 5.vidusskolai un 6.vidusskolai. Iecere paredz, ka no nākamā mācību gada pamatskolas 2. un 3.klases uzņems 5.vidusskola, bet pārējās - 6.vidusskola -, taču vecāki saviem bērniem var izvēlēties arī citu mācību iestādi.

Pagājušajā nedēļā pilsētas centrā notika 2.pamatskolas bērnu vecāku rīkots pikets pret gaidāmajām izmaiņām. Skolas vecāku padomes pārstāvis Gatis Ozols klāstīja, ka pilsētas izglītības iestāžu tīkla izstrādē nav ņemts vērā vecāku viedoklis, stratēģija izstrādāta lielā steigā, bet vecākiem parādīta vien īsa neinformatīva prezentācija.

Savukārt trešdien izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), uzklausot pamatskolas vecāku argumentus pret izglītības iestādes reorganizāciju, valsts amatpersona pauda, ka emocionāli saprot vecākus, jo savulaik pašai pēc trešās klases bija jāpārceļas no Jelgavas uz Latgali, jo viņas tēvs izvēlējies pēc studijām atgriezties dzimtajā vietā. Ministre atzina, ka pirmos divus gadus pielāgoties jaunajai skolai bijis grūti, taču viņa nenožēlo tēva izvēli, jo viņš, būdams Latgales patriots, lēma par labu cilvēciskām vērtībām.

Vienlaikus Šuplinska, sākotnēji uzrunājot klātesošos latgaliski, atzina, ka ir priecīga par dabisku attieksmi pret valodām skolā, novērtējot gan pamatskolas direktores Ināras Keišas uzrunu latgaliešu valodā, gan skolas vecāku pausto, ka viņi nav pret mazākumtautību skolu pāreju uz latviešu valodu.

Ministre akcentēja, ka vecāki, prezentējot situāciju ap skolām Jelgavā un gaidāmām pārmaiņām, daudzus datus interpretējuši sev par labu. Viņa klātesošos pilsētas vadības un Izglītības pārvaldes pārstāvjus aicināja arī ne tikai dzirdēt, bet arī uzklausīt vecākus, kuriem esot savs redzējums par izglītības iestāžu izvietojumu pilsētā.

Sarunas noslēgumā Šuplinska solīja izrunāt plānotās izmaiņas ar Izglītības pārvaldi, iespējams, arī apmeklēt 6.vidusskolu, kur, pēc domes plāniem, pārcelsies lielākā daļā 2.pamatskolas skolēnu, un sniegt savu atbildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu