Jelgavas dome, pamatīgi nodrošinājusies pret protestiem, lemj reorganizēt Jelgavas 2. pamatskolu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jelgavas panorāma.
Jelgavas panorāma. Foto: Kaspars Nordens/LETA

Šodien bezprecedenta drošības apstākļos, kas nodrošināti pie domes, pilsētas deputāti lēmuši reorganizēt Jelgavas 2.pamatskolu, novēroja aģentūra LETA.

Lemjot par pilsētas attīstības stratēģiju turpmākajiem gadiem un izmaiņām vairākās izglītības iestādēs, lielākais jautājumu skaits no deputātiem bija tieši par 2. pamatskolas reorganizāciju. Savukārt lēmumprojekti par Jelgavas 3. sākumskolas statusa un nosaukuma maiņu, pārveidojot izglītības iestādi par Jelgavas Centra pamatskolu, kā arī par Jelgavas Vakara (maiņu) vidusskolas likvidāciju domē pieņemti vienbalsīgi.

Deputāts Sergejs Stoļarovs (S) sēdē uzsvēra, ka nevar likvidēt tik lielu pamatskolu, turklāt, pēc viņa teiktā, pēc pārmaiņām palielināsies transportlīdzekļu plūsma pāri tiltiem, jo vecāki savus bērnus vedīs uz skolu citā Lielupes krastā, radot sastrēgumus.

Savukārt deputāts Aigars Rublis (V) atgādināja, ka pirms pēdējām pašvaldību vēlēšanām pilsētā valdošā Zaļo un zemnieku savienība solījusi izbūvēt Jaunu ēku Spīdolas valsts ģimnāzijai, kas tagad pārcelsies uz reorganizējamās skolas telpām. Viņu arī interesēja, cik izmaksās skolu pārcelšanās, taču pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne skaidroja, ka izmaksas būs zināmas vēlāk, un dome par tām tiks informēta.

Rublis, Stoļarovs, kā arī Gunārs Kurlovičs (LRA) un Lauris Zīverts (KPV LV) balsoja pret Jelgavas 2. pamatskolas reorganizāciju, pārējie klātesošie deputāti atbalstīja ieceri. Savukārt deputāts Andrejs Eihvalds (S) domes sēdē ceturtdien nepiedalījās.

Domes sēdē piedalījās arī 2. pamatskolas audzēkņu vecāki, bijusī Saeimas deputāte Zenta Tretjaka (S), kā arī bijusi skolas direktore un domniece Ludmila Gineite, kura pēc balsojuma pameta sēžu zāli, pašvaldības darbiniekiem un deputātiem skaļi novēlot veiksmi.

Domes balsojums noticis bezprecedenta drošības apstākļos, jo gan pie domes, gan netālajā Hercoga Jēkaba laukuma dežūrēja vairākas Valsts policijas un Pašvaldības policijas ekipāžas, kas bija norīkotas sabiedriskās kartības nodrošināšanai iespējamajā piketā, taču mītiņa rīkotāji tā arī neieradās.

Jau vēstīts, ka šodien Jelgavas domes deputāti lēma par pilsētas skolu tīkla optimizēšanu, kas skars vairākas pilsētas izglītības iestādes.

Vēl trešdien izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), uzklausot 2. pamatskolas vecāku argumentus pret izglītības iestādes reorganizāciju, valsts amatpersona pauda, ka emocionāli saprot vecākus, jo savulaik pašai pēc trešās klases bija jāpārceļas no Jelgavas uz Latgali, jo viņas tēvs izvēlējies pēc studijām atgriezties dzimtajā vietā. Ministre atzina, ka pirmos divus gadus pielāgoties jaunajai skolai bijis grūti, taču viņa nenožēlo tēva izvēli, jo viņš, būdams Latgales patriots, lēma par labu cilvēciskām vērtībām.

Vienlaikus Šuplinska, sākotnēji uzrunājot klātesošos latgaliski, atzina, ka ir priecīga par dabisku attieksmi pret valodām skolā, novērtējot gan pamatskolas direktores Ināras Keišas uzrunu latgaliešu valodā, gan skolas vecāku pausto, ka viņi nav pret mazākumtautību skolu pāreju uz latviešu valodu.

Ministre akcentēja, ka vecāki, prezentējot situāciju ap skolām Jelgavā un gaidāmām pārmaiņām, daudzus datus interpretējuši sev par labu. Viņa klātesošos pilsētas vadības un Izglītības pārvaldes pārstāvjus aicināja arī ne tikai dzirdēt, bet arī uzklausīt vecākus, kuriem esot savs redzējums par izglītības iestāžu izvietojumu pilsētā.

Sarunas noslēgumā Šuplinska solīja izrunāt plānotās izmaiņas ar Izglītības pārvaldi, iespējams, arī apmeklēt 6.vidusskolu, kur, pēc domes plāniem, pārcelsies lielākā daļā 2. pamatskolas skolēnu, un sniegt savu atbildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu