TVNET podkāsti – klausies svarīgāko! (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mikrofons, ilustratīvs attēls
Mikrofons, ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Lai sniegtu mūsu lasītājiem, skatītājiem un nu jau arī klausītājiem plašāku satura klāstu, TVNET no 5. marta atklāj jaunu sadaļu "TVNET podkāsti".

Turpmāk mūsu portāla apmeklētājiem būs iespēja gan apskatīt podkāstus video ierakstos, gan tos noklausīties audio versijā.

Saruna ar Rīgas Cirka skolas vadītāju Māru Pāvulu

Artūrs Miksons – psihoterapeita atziņas uzņēmumu vadītājiem

Saruna ar horeogrāfi un dejotāju Lieni Gravu

Ir pagājuši 16 gadi kopš dienas, kad tika radīts pirmais podkāsts, un 15 gadi kopš pirmās reizes, kad šis termins tika lietots publiski. 

Vēl 2004. gadā tehnoloģiju eksperts un žurnālists Bens Hammerslijs izdevumam "The Guardian" rakstīja: "MP3 atskaņotāju klāsts, piemēram, "Apple iPod", lēta vai bezmaksas audio producēšanas programmatūra, kā arī blogošanas attīstība – tas viss rada auglīgu augsni amatieru radītu radio raidījumu veidošanai.

Bet kā to nosaukt? Audioblogošana? Podkāsti? Gorillmedijs?"

Kas ir podkāsts?

Vārds "podkāsts" ir saliktenis, kas cēlies no diviem angļu vārdiem – "iPod" (pārnēsājams atskaņotājs) un "broadcast" (raidīt). Latviešu valodā to vēl mēdz saukt par "aplādi" vai "podraidi" ("iPod" un raidīt). Podkāsts ir brīvas formas audio ieraksts – tam nav noteikta ilguma un noteikta ierakstā iesaistīto skaita. Šīs detaļas nosaka ieraksta autors. Ja ierakstā ir vairāk par vienu dalībnieku, to var definēt kā brīvu sarunu ar intervijas elementiem, taču jāatceras, ka sarunas vadītājs nav intervētājs, sarunas vadītājs ir daļa no pieredzes avotiem, kurš tikpat brīvi kā uzaicinātais viesis izklāsta savu redzējumu par apspriesto tematu.

Podkāsta uzdevums ir pildīt fona medija funkciju – kamēr braucam mašīnā, tīrām dzīvokli vai vedam pastaigā suni. 

Par podkāstu latviešu valodā nopietnu ienākšanu Latvijas mediju vidē var uzskatīt 2017. gada beigas, kad satura radīšanai pieslēdzās ar profesionālo radio darbību nesaistīti aktīvisti. 2018. gadā radās "Comedy Latvia" dalībnieku podkāsti, kā, piemēram, Kalvja Troskas "Netīrā podkaste", Rūdolfa Kugrēna un Dāvja Freiberha "Paga, ko?", aktīvs ir arī Jura Baltača podkāsts "Svarīgas detaļas" u.c.

Kādas ir podkāstu priekšrocības?

Nav nekāds noslēpums, ka "video on demand" jeb "video pēc pieprasījuma" jau pilnvērtīgi konkurē ar tradicionālo televīziju. Līdzīgas priekšrocības piemīt arī "audio on demand" jeb "audio pēc pieprasījuma", kurā ietilpst arī podkāstu žanrs.

Ieraksta patērētājs pats izlemj, kad ierakstu noklausīties, kad to nopauzēt un atsākt klausīties.

Svarīgi arī tas, cik daudz dažādas ierīces ļauj šo saturu atskaņot. Piemēram, podkāstus šodien varam klausīties jebkurā ierīcē, kas ļauj pieslēgties internetam. Tāpat tos iespējams lejuplādēt no tādām platformām kā, piemēram, "Spotify" un "iTunes", lai varētu atskaņot arī bezsaistes režīmā.

Sākot ar 5. martu, meklējiet TVNET podkāstus arī audio straumēšanas platformā "Spotify"!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu